Cine a fost Ioan Gyuri Pascu. VIDEO: Cele mai bune momente cu Divertis, de la "Balada Shogunului" la "ProCorlaTeVe"

×
Codul embed a fost copiat

Cu o cariera de peste 30 de ani in lumea divertismentului, Ioan Gyuri Pascu a fost unul dintre cei mai populari artisti din Romania.

Actorul si muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la 26 septembrie 2016, la varsta de 55 de ani. Decesul a survenit in urma unui stop cardiorespirator iresuscitabil.

In 2010, Ioan Gyuri Pascu a mai suferit un accident vascular cerebral ischemic si a ajuns la spital, fiind externat dupa 10 zile.

Ioan Gyuri Pascu s-a nascut, la 31 august 1961, la Agnita, judetul Sibiu. A absolvit Facultatea de Filologie, sectia romana-spaniola, din cadrul Universitatii din Cluj-Napoca. A debutat in 1978, in trupa "Trandafirii Negri", din Medias - vocal si chitara ritmica.In 1987 a devenit membru in grupul Divertis, alaturi de care a incantat publicul timp de peste 20 de ani, participand la multe spectacole live, emisiuni de radio si televiziune.

Citeste si: Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata, la 55 de ani. Fostul membru al grupului Divertis suferea de diabet

Citește și
Ciprian Fanaca
Ciprian Fanaca, actor in grupurile de umor Divertis si Distractis, a murit la 53 de ani

Reactiile colegilor de scena dupa moartea lui Ioan Gyuri Pascu. "A bucurat o tara intreaga cu talentul si umorul lui"

VIDEO: Ioan Gyuri Pascu in 1991, intr-unul dintre cele mai populare scheciuri Divertis din acei ani

 

 

Ioan Gyuri Pascu era poate cea mai dinamica prezenta din Divertis. Interzis de comunisti in 89, grupul s-a inchegat cu adevarat in 1991, sub o forma cu totul neobisnuita pentru scena de divertisment din Romania, o tara care incerca sa se trezeasca la realitate dupa revolutie.

Pana sa ajunga in Divertis, drumul a fost dificil pentru Gyuri Pascu. La 19 ani, a picat admiterea la actorie si a lucrat ca strungar. Abia dupa armata, intr-o vacanta pe litoral, a fost descoperit de Teo Peter si luat apoi in gasca folkistilor. A iubit in egala masura actoria si muzica, dar si limba romana, pe care a si predat-o la catedra un an si jumatate.

Gyuri Pascu a facut celebra expresia "care este" inca din anii ’90. Se bucura de fiecare moment petrecut pe scena si de fiecare zambet pe care il primea din public. Alaturi de Divertis a umplut salile de spectacol din tara si a adus in fata televizoarelor milioane de telespectatori, la celebra rubrica "ProCorlaTeve".

A spus adio grupului dupa 20 de ani si a ramas cu teatrul, filmul, dar mai ales...cu muzica. Gyuri Pascu nu a stat niciodata departe de chitara si a compus versuri care sa ii duca mai departe mesajele. El este si creatorul celebrei piese "tara arde si baba se piaptana". De altfel, s-a declarat un patriot si si-a dorit ca romanii sa gandeasca si sa traiasca liber. Acesta este mesajul pe care l-a iubit cel mai mult.
 

VIDEO. "Balada Shogunului", aluzie la faimosul roman al lui James Clavell, a fost una dintre cele mai celebre momente muzicale ale lui Ioan Gyuri Pascu in primii ani dupa Revolutie:

VIDEO. In programul de Revelion din 1991, Iona Gyuri Pascu a aparut, tot in cadrul Divertis:

In 1992 a format trupa Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, cu care a participat la festivaluri internationale de jazz si blues, precum si la festivaluri de rock. Si tot in 1992 a infiintat, impreuna cu Daniela Marin, prima casa de discuri independenta din tara, "Import Service Tempo", denumita ulterior "Tempo Music". Ioan Gyuri Pascu a jucat in filmele "O vara de neuitat" in regia lui Lucian Pintilie si "Occident" (2002), regizor Cristian Mungiu.

VIDEO. Spectacol  Divertis din 1998 (Sala Palatului):

Din discografia sa mentionam: "Mixed Grill' (1993), "Masina cu Jazzolina" (1994), "Ganduri nevinovate" (1997), "Lasa" (2000), "Stangul de a visa" (2002), "Prinde o stea" (2003), "Jocul de-a joaca" (2006) s.a. In 2007 i-a aparut albumul "La jumatatea vietii".

VIDEO. Unul dintre ultimele scheciuri ale lui Ioan Gyuri Pascu cu Divertis, parodiind o manea

A plecat din grupul Divertis in 2007 si s-a ocupat de spectacole, piese de teatru si turnee prin tara. A fost protagonist in spectacolul "Vicontele" de Eugen Ionescu, in regia Luminitei Valeanu - spectacol muzical cu papusi (in coproductie cu Teatrul de Papusi "Puck"), care a avut premiera in deschiderea stagiunii 2007-2008 a Teatrului National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. La acest spectacol Ioan Gyuri Pascu a semnat si muzica.

A jucat in rolul lui Cadar, din "Take, Ianke si Cadar" de Victor Ioan Popa, in regia lui Doru Ana, efectuand numeroase turnee cu aceasta piesa. Din toamna lui 2009 s-a alaturat din nou echipei Divertis, sub numele "Divertis: Land of Jokes", in rolul "Nemuriciului".

VIDEO. ProCorlaTeVe, o parodie a ProTV, a fost unul dintre cele mai iubite momente de televiziune ale Divertis cu Ioan Gyuri Pascu in distributie

 

In decembrie 2009, a fost invitatul special al celebrului Harlem Gospel Choir, intr-un proiect inedit, dedicat special publicului roman, spectacolul fiind inclus in turneul mondial "Concert of Hope/Remembering Michael Jackson". Din 2011 a facut parte din "Distractis Show", un program cu satira politica langa umor elegant, spontan, improvizat, fostii "Divertisi" revenind dupa 11 ani la televiziunea publica, unde au mai putut fi urmariti in perioadele 1990-1993 si 1998-2000.

VIDEO. Unul dintre episodaele seriei Nemuriciul:

A participat la numeroase festivaluri, precum: a XII-a editie a Festivalului Castanilor, de la Ploiesti, a VII-a editie a Festivalului Concurs de Muzica Folk "Ziua de Maine", de la Alba Iulia, a X-a editie a festivalului Bistrita Folk (2011), Muscel Cloverfest, singurul festival de cover-uri din Romania (2012), a IX-a editie a Festivalului - Concurs "Ziua de Maine", de la Alba Iulia (2013), a cincea editie a Festivalului de teatru independent "25 de ore de teatru non-stop", de la Sibiu (2015), a doua editie a Festivalului "Opera Copiilor", organizat de Opera Comica pentru Copii (iunie 2016), precum si la spectacolele-eveniment "Clipe de viata", un program permanent al UNITER (2013, 2014, 2015).

VIDEO: Divertis Slow Show, spectacol din 1994

De asemenea, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers au participat la: Festivalul de folk de la Garana (2013), a sasea editie a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov (2014), a patra editie a Festivalului "Folk pe Paine", din orasul Pecica, si la prima editie a Festivalului de Muzica Buna din Tulcea (2015), a IV-a editie a Festivalului International de Teatru Nou, de la Arad (2016). In cadrul celei de-a XX-a Gale a Premiilor UNITER, din 2012, Ioan Gyuri Pascu a primit o diploma de excelenta din partea Uniunii Teatrale. In 2013 grupul Distractis a revenit cu un nou spectacol, "Nemuricii", in care fostii membri ai grupului Divertis si-au propus sa retraiasca alaturi de spectatori atmosfera show-urilor care le-au adus notorietatea. Cartea sa "Aventurile lui Chilli Ramirez - Povestile lui Gyuri" a fost desemnata la Targul GAUDEAMUS Mamaia, editia a V-a, din august 2013, "Cea mai ravnita carte a targului".

VIDEO. Repetitie pentru spectacolul Nemuricii:

A compus muzica pentru spectacolul "Muzicantii din Bremen", adaptare dupa Fratii Grimm de Ema Stere, in regia lui Attila Vizauer, a carui premiera a avut loc pe 14 mai 2014, la Teatrul Tandarica din Bucuresti. A facut parte din distributia spectacolului "Henric al V-lea", a carui premiera a avut loc pe 29 noiembrie 2014 la Teatrul National Radiofonic, in anul implinirii a 450 de ani de la nasterea lui William Shakespeare, precum si din distributia comediei "4 x 4 personaje" a Teatrului Spiritual Bucuresti, care a deschis editia a VI-a a Festivalului "25 de ore de teatru non - stop"', de la Sibiu (2016). De asemenea, a aparut, alaturi de alte nume din mass-media sau industria de divertisment, precum Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, si Adrian Sitaru, in lungmetrajul documentar "Chuck Norris versus Communism" (2015).

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Citește și...
Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata, la 55 de ani. Fostul membru al grupului Divertis suferea de diabet
Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata, la 55 de ani. Fostul membru al grupului Divertis suferea de diabet

Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineata. Potrivit primelor informatii, actorul ar fi suferit un infarct.

Ciprian Fanaca, actor in grupurile de umor Divertis si Distractis, a murit la 53 de ani
Ciprian Fanaca, actor in grupurile de umor Divertis si Distractis, a murit la 53 de ani

Ciprian Fanaca, care a jucat rolul lui Fachiru' in grupurile de umor Divertis, Distractis si Brigada Mecanica, a murit in noaptea de marti spre miercuri.

A murit Dan Nedelcu, de la SRC. Toni Grecu:
A murit Dan Nedelcu, de la SRC. Toni Grecu: "A cantat pana in ultima clipa. Dumnezeu mai greseste"

Saxofonistul Dan Nedelcu "Dax" a murit joi dimineata din cauza unei forme rare de cancer. Muzicianul era cunoscut prin colaborarea sa cu Serviciul Roman de Comedie de la ProTV.

Recomandări
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate
Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.