30 de ani, varsta pana la care femeile au cele mai multe sanse sa devina mame. Ce se intampla dupa acest prag
Va doriti sa deveniti mame? Atunci folositi la maximum bagajul genetic din interiorul ovarelor pana la varsta de 30 de ani. Acesta se epuizeaza in timp. La barbati in schimb, materialul genetic se regenereaza.
Varsta optima pentru a deveni mame este inainte de 30 ani. Aceasta pentru ca rezerva ovariana este determinata genetic. O data consumata, nu se reface si trecerea timpului scade sansele de a da nastere unui bebelus.
Timpul conteaza. O simtim cu totii mai ales in ceea ce priveste sanatatea si imbatranirea. Dar poate cel afectat organ este ovarul. Din acest motiv, medicii spun ca infertilitatea feminina se previne si nu doar se trateaza. Dupa 27 de ani, indicatia este sa va evaluati rezerva ovariana pe care o mai aveti.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Un simplu test de sange si o simpla ecografie endo-vaginala in zilele doi - trei ale ciclului. Ajuta sa nu amine momentul conceperii unui copilas si sa nu ajunga la proceduri costisitoare si sofisticate", a explicat meciul primar ginecolog, dr. Ruxandra Dumitrescu.
In cazul unei viitoare mame, cel mai important aspect pentru obtinerea unei sarcini este rezerva ovariana.
"Cel mai corect este ca doamnele sa aleaga sa devina mame pana la 30 de ani. Dupa aceasta varsta ciclurile anovulatorii incep sa cresca. Din 12 luni pe an, doua pe an sunt anovulatorii in mod natural", a mai spus medicul ginecolog.
Dupa 35 de ani, cinci cicluri din cele 12 anuale sunt anovulatorii. Asadar, sarcina nu poate aparea. Si aceasta fara sa suferiti de vreo afectiune. Pe masura ce trece timpul, la fiecare ciclu lunar, mai are loc un fenomen care impiedica aparitia unei sarcini.
"Din pacate, din studii reiese ca intotdeuna numarul si calitatea merg imprepuna. Cu cat mai multi foliculi produce intr-un ciclu, cu atat si calitatea e mai buna", a dezvaluit medicul primar ginecolog Vythoulkas Andreas.
Odata cu trecere timpului, materialul genetic feminin poate suferi frecvent mutatii.
La 40 de ani insa, 80% din materialul genetic feminin prezinta mutatii genetice, care impiedica aparitia unei sarcini. Asadar, timpul este pretios pentru femei din punctul de vedere al obtinerii unei sarcini.
La barbati, materialul genetic nou se produce la doua luni. Iata motivul pentru care presiunea timpului nu este atat de mare.