Biografia Conchitei Wurst, de la "razboi" la pace. Criticata in toata Europa, a predat lectia tolerantei pe scena Eurovision
Cantareata Conchita Wurst, din Austria, care a castigat finala Eurovision 2014, sambata seara, la Copenhaga, a avut de infruntat numeroase critici atat la nivel local, cat si international.
Insa vocea, precum si imaginea sa au facut ca, in cele din urma, sa fie apreciata in intreaga lume.
Conchita Wurts - simbol european in dezbaterile despre homosexualitate
Pentru prima data din 1966, Austria a castigat finala concursului Eurovision. Reprezentanta Austriei, travestitul Conchita Wurst, pe numele sau real Tom Neuwirth - purtand tocuri inalte, gene foarte lungi, dar si o barba generoasa - se numara de altfel printre favoriti.
Pe langa perfomantele muzicale, Conchita Wurst a iesit in evidenta si prin imaginea sa, aceea a unui travestit devenit simbol european in dezbaterile despre homosexualitate.
Biografia Conchitei Wurst arata ca Thomas "Tom" Neuwirth s-a nascut in 6 noiembrie 1988, in Gmunden, Austria. Inainte de a se dedica muzicii, a fost decorator de vitrine. La varsta de 14 ani, tanarul s-a lansat in muzica, participand la emisiuni de profil, precum, "StarMania" si "The Voice".
De asemenea, a facut parte dintr-un grup de cantareti pentru o perioada, insa fara a cunoaste succesul. Aceasta a fost perioada in care Thomas Neuwirth a devenit Conchita Wurst (cuvantul german "wurst" inseamna carnat).
Conchita: "Nu vreau sa fiu femeie"
Incet, incet, Conchita Wurst a devenit o persoana publica, capatand vizibilitate.
"Eu nu vreau sa fiu o femeie. Scopul meu este de a fi o regina, dar, acasa, eu sunt un baiat foarte lenes", a declarat Conchita pentru Reuters.
Dupa cum se evidentiaza intr-un portret realizat de publicatia Libération, Conchita Wurst a devenit un fenomen in Austria, dupa aparitia sa, in 2011, in emisiunea "Die Grosse Chance". Modul in care a interpretat piesa "My Heart Will Go On", de pe coloana sonora a filmului "Titanic", i-a adus celebritatea.
Apoi, Conchita a participat la multe alte reality show-uri, inclusiv in Germania. De asemenea, a sustinut concerte si a devenit un simbol al cauzei gay.
Contestata pana si de colegii de la Eurovision
Libération precizeaza ca nivelul sau de expunere mediatica suscita dezbateri in comunitatea LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual si Transexual) din Austria.
"Conchita este una dintre cele mai mari voci din tara", a declarat pentru Libération directorul programelor de divertisment din lantul austriac TV ORF.
In Austria, alegerea Conchitei Wurst pentru a reprezenta tara la Eurovision 2014 a starnit remarci taioase din partea extremei drepte.
De exemplu, presedintele Partidului Libertatii, de formatie nationalista, a ras de "ridicolul" artistei si a sprijinit un alt candidat in competitie, care a spus ca Thomas Neuwirth are probleme psihice.
"Conchita Wurst este un personaj bizar si contestat. (...) Intr-o tara conservatoare ca Austria, aceasta nu este placuta de toata lumea", a descris-o pe artista un jurnalist austriac intr-un reportaj pentru Canal+.
Criticile la adresa Conchitei au venit, de asemenea, din strainatate. Deputatul rus Vitali Milonov, cunoscut pentru remarcile sale anti-gay si activismul sau in favoarea legii contra "propagandei" homosexuale in randul minorilor adoptata deja in Rusia, a cerut tarii sale sa boicoteze o "parada gay europeana", dupa anuntarea concurentului austriac.
La randul sau, candidatul armean la EUROVISION 2014, Aram MP3, a precizat ca prezenta Conchitei Wurst nu este "nici normala, nici adecvata" si spera ca cei de la "Copenhaga sa-i permita sa decida daca este un barbat sau o femeie".
Si pe internet, pe retelele de socializare, au existat comentarii destul de rautacioase la adresa reprezentatului Austriei la Eurovision.
O pagina de Facebook realizata in limba germana, creata pentru a protesta fata de trimiterea Conchitei la Eurovision, a strans peste 38.000 de fani.
De asemenea, in Rusia, Belarus si Ucraina au circulat petitii de protest fata de participarea Conchitei la Eurovision, ilustrand diferenta dintre Europa de Vest si Europa de Est in ceea ce priveste imaginea homosexualilor.
Cu toate criticile care au aparut, postul de televiziune ORF a sustinut public alegerea sa pentru participarea Conchitei Wurst la Eurovision 2014.
Canalul TV austriac a lansat chiar si o campanie care indeamna la toleranta si a realizat o versiune proprie a melodiei "Happy", a lui Pharrell Williams, cerandu-le austriecilor sa poarte barba in semn de sustinere.
Dupa castigarea finalei Eurovision 2014, ministrul austriac al Culturii a salutat "o victorie in Europa pentru toleranta si respect".
Congrats @ConchitaWurst #esc14 Great voice! EU citizens now it's time for us to use our voice for a tolerant/open EU #ep2014 #ComeOutEP2014
— Birgitta Ohlsson (@birgittaohlsson) May 10, 2014
"Felicitari, Conchita! Formidabil vot. Cetatenii din UE folosesc acum dreptul de a vota pentru o Europa libera", a scris si ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, pe platforma Twitter, facand aluzie la alegerile europene care se vor desfasura intre 22 si 25 mai.
"Barba mea este o dovada ca putem realiza orice, nu conteaza cine esti si cum arati", a spus Conchita Wurst.
Dupa anuntarea tarii castigatoare, pe retelele de socializare au aparut imagini cu persoane purtand barbi false.
Hitul "Rise like a Phoenix" - o autobiografie
"Rise like a Phoenix", melodia cu care a participat la finala Eurovision de sambata seara, este al treilea single al Conchitei Wurst si are la baza istoria sa personala si decizia sa de a se travesti.
"A fi un adolescent gay intr-un mic sat (din Austria) nu este amuzant. Cei mai multi homosexuali pe care ii cunosc au avut o poveste asemanatoare cu a mea", a explicat Conchita Wurst.
De asemenea, dupa finala Eurovision, Conchita Wurst a declarat: "Aceasta seara le este dedicata tuturor celor care cred intr-un viitor cu pace si libertate. Suntem uniti si suntem de neoprit (...) Eurovision este un proiect care sarbatoreste toleranta, acceptarea si iubirea".
"Pentru mine, visul meu a devenit realitate", a completat aceasta, la conferinta de presa sustinuta dupa concursul Eurovision.
"Dar, pentru societatea noastra, acest lucru doar mi-a aratat ca exista oameni acolo care vor sa mearga spre viitor, fara sa se uite inapoi sau sa se gandeasca la trecut", a mai spus Conchita Wurst.
Al doilea travestit care castiga Eurovision
Conchita Wurst nu este primul travestit care castiga concursul Eurovision.
In 1998, Dana International, reprezentanta Israelului, a castigat competitia cu piesa "Diva". Aceasta a suferit o operatie de schimbare de sex, pentru a deveni femeie.
Eurovision Song Contest 2014 s-a desfasurat in Copenhaga dupa ce editia de anul trecut a concursului a fost castigata de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".
Astfel, editia din 2015 a concursului Eurovision se va desfasura in Austria, dupa ce Conchita Wurst a castigat competitia din acest an, cu piesa "Rise like a Phoenix", care a obtinut un total de 290 de puncte.
Pe urmatoarele doua locuri in clasament s-au situat Olanda, cu 238 de puncte, si Suedia, cu 218 puncte.
Reprezentantii Romaniei, Paula Seling si Ovidiu Cernauteanu (Ovi), au concurat in finala Eurovision Song Contest 2014 cu piesa "Miracle", compusa de Ovi, Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg si Frida Amundsen.
Cei doi s-au situat pe locul al 12-lea, obtinand un total de 72 de puncte.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, finala, copenhaga, moldova, eurovision, conchita wurst, Ovi, Paula Seling,
Dată publicare:
11-05-2014 15:11