ARTmania Festival anunta Die Toten Hosen in august 2012 la Sibiu
Die Toten Hosen vine in august la Sibiu cu un palmares impresionant dobandit in 30 de ani de experienta: 14 albume de studio, peste 1.000 de concerte si 15 milioane de albume vandute.
Cea de-a saptea editie a festivalului ARTmania isi va incheia prima zi de concerte din Piata Mare pe ritmurile celei mai populare trupe din Germania, in premiera absoluta pe pamant romanesc.
In 2012, Festivalul ARTmania de la Sibiu va avea loc in perioada 6 – 12 august si va oferi iubitorilor de arta un program cultural variat ce va include concerte, expozitii, workshop-uri si alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Concertele din Piata Mare vor avea loc in zilele de vineri si sambata, 10 si 11 august.
Die Toten Hosen va canta vineri, in jurul orei 22:00, in cea mai frumoasa piata publica din Romania. “Pushed Again”, “Hier Kommt Alex”, “Zehn Kleine Jägermeister” si multe alte melodii consacrate vor fi ascultate live la Sibiu. Delain va urca pe scena din Piata Mare sambata, 11 august, in timp ce norvegienii de la Trail of Tears vor da startul concertelor din Piata Mare vineri, 10 august 2012.
Die Toten Hosen, asa cum nemtii inteleg sintagma in sensul de plictiseala, a avut mare grija sa-si traiasca la maxim zilele si sa agite spiritele in Germania si nu numai. Aproape in fiecare an al carierei, Die Toten Hosen a zguduit pamantul prin ritmuri, mesaje sau pur si simplu, atitudine punk.
Distractia a inceput in 1982 intr-un bar de punkisti din Düsseldorf, iar in urmatorul an aveau deja un contract cu EMI Music. Asa au inceput nemtii sa creasca in popularitate, cantand in '84 la BBC Radio 1 la invitatia DJului John Peel. O trupa cu atitudine, Die Toten Hosen si-a schimbat la scurt timp casa de discuri, semnand un contract cu Virgin Records. In '85 au concertat in Franta prin Institutul Goethe iar spre sfarsitul anului au ajuns in Polonia si Ungaria.
1988 a fost un alt an de referinta in istoria trupei datorita lasarii EP-ului "Ein kleines bisschen Horrorschau", inspirat de Portocala Mecanica a lui Burgess, promovand piesa "Hier Kommt Alex". In acelasi an, membrii trupei au si jucat in dramatizarea teatrala a lui Bernd Schadewald. Hier Kommt Alex a reaparut intr-un concert unplugged avand ca introducere Sonata Lunii a lui Beethoven. Piesa a fost adaptata si de Activition in jocul "Guitar Hero III: Legends of Rock" lansat in 2007.
In 1991, Die Toten Hosen lanseaza primul album in limba engleza, un tribut dedicat idolilor trupei inregistrat impreuna cu cel putin un membru din fiecare formatie: Joey Ramone din Ramones, T.V. Smith din The Adverts si multi altii. Anul 1996, a fost declarat anul Jägermeister in topurile muzicale din Germania, Austria si Elvetia datorita celei mai de succes piese Die Toten Hosen: "Zehn kleine Jägermeister", o parodiere a melodiei populare zece negri mititei, parte a albumului cu numarul sapte in discografia trupei, "Opium fürs Volk", considerat cel mai bun album Die Toten Hosen.
De-a lungul istoriei, Die Toten Hosen si-a exprimat atasamentul fata de orasul natal prin diverse actiuni. In vara anului 1995, membrii trupei au concurat in competitia sportiva "Powerplay des Wahnsinns", formand o echipa alaturi de membrii lotului de hochei "Düsseldorfer EG Metro Stars" impotriva finlandezilor "Leningrad Cowboys", sustinuti de nationala de hochei a Finlandei. In aceasta perioada “DEG Metro Stars” a condus in mare parte clasamentul national, in 1991 clasandu-se chiar pe locul doi in Eurocup; echipa poarta pe tricourile oficiale sigla Die Toten Hosen.
La sfarsitul anilor ’80 trupa a donat 200.000 de marci germane pentru achizitia jucatorului Anthony Baffoe la clubul de fotbal Fortuna Düsseldorf. In anii 2000 a sustinut clubul intr-o perioada de dificultati finaciare iar mai tarziu, a transferat veniturile dintr-un contract de sponsorizare echipei de fotbal de tineret; pe stadionul Esprit Arena este cantat refrenul piesei "Strom" de fiecare data cand Fortuna Düsseldorf inscrie un gol.
Membrii Die Toten Hosen s-au implicat neincetat in activitatile sociale din Germania, dedicand multe versuri si concerte unor cauze sociale. In '92 au participat la o demonstratie in Bonn cantand alaturi de Nina Hagen si Herbert Grönemeyer alaturi de aproape 200.000 de demonstranti. In '95 au sutinut Greenpeace, BUND (Prietenii Pamantului Germania) si alte organizatii care militau impotriva razboiului nuclear. In 2002, au sustinut o campanie a organizatiei PETA cu sloganul "Mai bine dezbracat decat cu blana", pozand bineinteles fara haine pentru a sustine drepturile animalelor. Au luptat si pentru drepturile emigrantilor alaturi de Pro Asyl in 2005 dedicand campaniei piesa "Meine Stadt" (Orasul Meu).
Astazi, Muzeul de Arta Moderna din New York, MoMA, expune o fotografie uriasa realizata in timpul unui concert Die Toten Hosen semnata de artistul Andreas Gursky. Numerosi artisti au preluat piesele lor, iar in 2002 si 2005 trupa a concertat la cel mai mare festival din Europa: Przystanek Woodstock; peste 400.000 de spectatori. In 2010 au cantat in Asia Centrala si asa s-au afirmat ca prima trupa straina pe o scena din fosta republica sovietica a Tajikistan-ului. In acelasi an, trupa a concertat si in Orientul Mijlociu, respectiv in Amman, Jordan.
Vara anului 2012 se prezinta cu Die Toten Hosen in rolul de headliner la Rock Am Ring, Rock Im Park si la ARTmania Festival. Trupa aniverseaza 30 de ani de existenta in aprilie, lanseaza un nou album dupa patru ani de la ultimul si se pregateste pentru noi aventuri muzicale.
Biletele si abonamentele pentru ARTmania Festival Sibiu 2012 pot fi achizitionate din retelele magazinelor Diverta si Eventim si online, prin shop.artmania.ro, eventim.ro sau myticket.ro, la pretul de 80 lei pentru abonamente si 70 lei pentru bilete in luna februarie. In martie si aprilie, abonamentul va costa 110 lei, iar biletul 80 lei. In mai si iunie: 130 lei/abonament si 90 lei/bilet, urmand din iulie si pana in ultima zi a festivalului un abonament sa coste 150 de lei, iar un bilet sa coste 100 de lei.
Proiect cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.