Adrien Brody a câștigat a doua oară un Oscar pentru cel mai bun actor, cu ”The Brutalist”: ”Să nu lăsăm ura necontrolată!”

Adrien Brody a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul său din epopeea postbelică ”The Brutalist”.
În 2003, Brody a devenit cel mai tânăr câștigător al aceluiași premiu, când a luat premiul pentru rolul său din ”Pianistul” de Roman Polanski, la vârsta de 29 de ani.
Acum, la 51 de ani, Brody este din nou câștigător. Principalul său concurent pentru premiu, de această dată, a fost Timothée Chalamet, cu 22 de ani mai tânăr, pentru filmul biografic ”Bob Dylan A Complete Unknown”.
Premiul lui Brody îl plasează în rândul elitist al actorilor care au o rată de 100% de victorii la Oscar din două sau mai multe nominalizări - Vivien Leigh, Hilary Swank, Kevin Spacey, Luise Rainer, Christoph Waltz, Helen Hayes și Mahershala Ali, precizează The Guardian.
"Vă mulțumesc pentru această viață binecuvântată", a spus Brody, urcând pe podium. "Dacă aș putea începe cu umilință prin a mulțumi pentru revărsarea extraordinară de dragoste pe care am simțit-o din partea acestei lumi și a fiecărui individ care m-a tratat cu respect și apreciere."
"Mă simt atât de norocos", a continuat el.

"Actoria este o profesie foarte fragilă. Pare foarte fascinantă și în anumite momente este, dar singurul lucru pe care l-am câștigat având privilegiul de a mă întoarce aici este să am o anumită perspectivă”.
Brody a continuat mulțumindu-i lui Corbet și soției și co-scenaristei sale, Mona Fastvold, "pentru ceea ce ați făcut pentru filmul independent, pentru spiritul vostru frumos și pentru că v-ați oferit spațiul pentru existența acestui triumf."
Apoi, el a adus un omagiu "partenerului său uimitor", designerul de modă Georgina Chapman, "care nu numai că mi-a revigorat propria valoare de sine, ci și simțul valorii și valorile mele" și "copiilor ei frumoși, Dash și India".
"Știu că a fost un rollercoaster", a spus el, referindu-se probabil la tatăl lor, producătorul căzut în dizgrație Harvey Weinstein, "dar vă mulțumesc că m-ați acceptat în viața voastră. Popsie se întoarce acasă învingător!"

În timp ce muzica de încheiere începea să se audă, Brody a cerut să fie oprită, pentru a le putea mulțumi părinților săi pentru că i-au creat "o fundație atât de puternică de respect și de bunătate și un spirit minunat ... și puterea de a urma acest vis."
Brody a încheiat într-o notă mai politică, spunând că a fost pe scenă "încă o dată, pentru a reprezenta traumele persistente și repercusiunile războiului și ale opresiunii sistematice și ale antisemitismului și rasismului și ale alterității.”
"Mă rog pentru o lume mai sănătoasă, mai fericită și mai incluzivă și cred că, dacă trecutul ne poate învăța ceva, este să ne reamintească să nu lăsăm ura să rămână necontrolată. Să luptăm pentru ceea ce este corect, să continuăm să zâmbim, să ne iubim unii pe alții. Să reconstruim împreună. Mulțumesc."
În ”The Brutalist”, Brody îl interpretează pe László Tóth, un arhitect modernist maghiar fictiv care supraviețuiește celui de-al doilea război mondial, prin lagărele de concentrare, și ajunge în SUA.
Acolo, este însărcinat de magnatul Harrison Van Buren (Guy Pearce) să proiecteze și să construiască un imens centru comunitar, cu o capelă și o piscină, în memoria regretatei sale mame.
Filmul prezintă cariera lui Tóth, relația sa combativă cu mentorul său și căsătoria sa cu soția Erzsébet (Felicity Jones).
În recenzia sa, Peter Bradshaw de la The Guardian a lăudat "ferocitatea și pasiunea unghiulară" a lui Brody, numind filmul "cel mai bun din carieră pentru el, cu siguranță, și un progres față de performanța sa din Pianistul lui Roman Polanski."
Brody a luat aproape toate premiile cheie în perioada premergătoare Oscarurilor, inclusiv Globul de Aur pentru actorul într-o dramă, premiul Critics Choice și Bafta.
În ianuarie, a izbucnit o mică dispută când s-a aflat că a fost folosită inteligența artificială pentru a ajuta la atenuarea accentelor maghiare ale lui Brody și Jones.
Corbet s-a grăbit să intervină, spunând că interpretările au fost "în întregime proprii".