(P) Trei recomandări de lectură pentru copiii în vârstă de 12-14 ani

(P) Trei recomandări de lectură pentru copiii în vârstă de 12-14 ani

Într-o lume în care tehnologia și mediul digital sunt omniprezente, este esențial să încurajăm copiii să citească.

Importanța lecturii este incontestabilă, cu atât mai mult la vârste fragede, fiindcă are un rol esențial în dezvoltarea cognitivă a copiilor. În această etapă, creierul este într-o fază de dezvoltare rapidă, astfel că literatura poate stimula benefic acest proces. Cărțile complexe îi pot ajuta pe copii să gândească logic și critic, să rezolve probleme și să se manifeste creativ.

Mai mult, lectura regulată poate contribui semnificativ la îmbunătățirea abilităților lingvistice, fiind un prilej oportun de familiarizare cu structura propozițiilor, folosirea corectă a gramaticii și asimilarea cuvintelor noi, fapt care contribuie la îmbogățirea vocabularului. Însă lectura nu ajută doar la dezvoltarea abilităților cognitive și lingvistice, ci și la formarea empatiei. Prin intermediul acesteia, copiii interacționează cu o varietate de personaje și situații care le permit să înțeleagă emoțiile, motivele și perspectivele altor persoane. Iată câteva recomandări de cărți ideale pentru copiii de 12-14 ani!

1. Cărțile din seria „Jurnalul unui puști" de Jeff Kinney - o aventură care stimulează creativitatea

Cărțile din seria „Jurnalul unui puști" de Jeff Kinney au devenit extrem de populare în ultimii ani. Seria urmărește aventurile și provocările zilnice ale lui Greg Heffley, un elev de clasa a cincea. Prin intermediul acestui personaj, copiii pot înțelege și se pot raporta la diverse situații și emoții pe care le pot întâlni în viață în anii de școală.

Unul dintre aspectele care face seria „Jurnalul unui puști” atât de atractivă este formatul unic al cărților. Fiecare pagină conține atât text, cât și ilustrații amuzante, care oferă o experiență de lectură interactivă. Acest format unic stimulează imaginația și creativitatea copiilor, ajutându-i să îndrăgească lectura.

Citește și
Trump, primul interviu după tentativa de asasinat: „Agenții m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii. Ar trebui să fiu mort”

Aventurile lui Greg Heffley ilustrează, de asemenea, cum copiii se pot confrunta cu provocări, eșecuri și cum pot învăța din greșeli. Aceste lecții valoroase îi încurajează să devină mai rezilienți și să își dezvolte abilități de rezolvare a problemelor.

2. „Coraline” de Neil Gaiman - o poveste care învață copiii despre valori și prietenie

Coraline, protagonista romanului cu același nume al lui Neil Gaiman, este o tânără aventuroasă și curajoasă. Pornind chiar din interiorul casei în care locuiește, prin intermediul unei uși în aparență normale, Coraline ajunge să exploreze o lume alternativă, unde descoperă adevăratul sens al valorilor și prieteniei. În noua lume magică, Coraline întâlnește jucării mai interesante, părinți mai iubitori și chiar mâncare mai delicioasă. Dincolo de acestea, ea face față cu stoicism pericolelor și sfidărilor, iar prin curajul și determinarea sa, devine o inspirație pentru copii.

Cartea Coraline de Neil Gaiman este plină de simboluri și mesaje utile pentru copii. Lumea alternativă în care Coraline ajunge poate fi văzută ca o metaforă pentru tentațiile pe care le întâlnim în viață.

Lectura acestei cărți aduce multe beneficii pentru dezvoltarea copiilor. Pe lângă stimularea imaginației și a gândirii critice, copiii pot învăța să distingă între realitate și fantezie. De asemenea, prin intermediul acesteia, copiii pot învăța despre importanța valorilor și a prieteniei în viața lor.

3. „Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis - o călătorie fantastică care dezvoltă imaginația

Descoperă în gama de cărți pentru copii de 12-14 ani seria „Cronicile din Narnia"! Acestea reprezintă una dintre cele mai apreciate serii literare pentru copii. Compusă din șapte volume, fiecare cu o poveste unică, seria aceasta este transpune cititorii în universul fantastic al Narniei, un tărâm magic în care copiii ajung printr-un dulap misterios. Aspectul captivant al cărților și lumea creată de Lewis încântă imaginația tinerilor cititori, invitându-i într-o aventură plină de surprize.

Prin intermediul acestor cărți, copiii învață despre valori precum curajul, prietenia, loialitatea și sacrificiul. În plus, seria abordează și teme morale esențiale, ajutând la formarea unui sistem de valori solid.

Mai mult decât atât, „Cronicile din Narnia" pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării imaginației copiilor. Diversitatea tipologiilor de personajele, lumea fantastică a Narniei și situațiile neașteptate stimulează imaginația și creativitatea copiilor.

Încurajarea lecturii la această vârstă poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării pe termen lung a copilului, oferindu-i instrumentele necesare pentru a avea succes în viața academică, profesională și personală.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Techirghiol, dincolo de balnear: Noul loc de joacă atrage familiile cu copii
(P) Techirghiol, dincolo de balnear: Noul loc de joacă atrage familiile cu copii

Recent, orașul Techirghiol a devenit mai atrăgător pentru locuitorii săi și turiști datorită celui mai mare parc din zonă, amenajat de Waterboyz Romania.

(P) Cum funcționează un sistem fotovoltaic Hibrid
(P) Cum funcționează un sistem fotovoltaic Hibrid

Sistemele fotovoltaice hibride reprezintă o soluție inovatoare ce îmbină avantajele energiei solare cu alte surse alternative.

(P) Unghii cu gel – cum să faci o astfel de manichiură pas cu pas și cum să nu deteriorezi unghiile
(P) Unghii cu gel – cum să faci o astfel de manichiură pas cu pas și cum să nu deteriorezi unghiile

Unghiile cu gel sunt foarte durabile și rezistente la deteriorare, iar cu ajutorul gelurilor utilizate se poate extinde semnificativ lungimea unghiei și se pot crea pe ea decorațiuni complexe.

Recomandări
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe

Fără ploi suficiente și cu temperaturi care pârjolesc pământul, România începe să se usuce. Sunt locuri în care râurile au dispărut complet ori și-au micșorat debitul.

Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone
Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone

Canicula creează probleme și în sistemul energetic. Unele zone din țară au fost afectate de pene de curent sau fluctuații din cauza consumului mare care a suprasolicitat rețeaua.

Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie
Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie

Imaginea lui Trump cu fața însângerată și pumnul în aer, îndemnând la luptă, a intrat deja în istorie și va defini actuala campanie prezidențială. Asta spun analiștii și jurnaliștii, indiferent de simpatiile lor politice.