(P) Soluții pentru obezitatea infantilă aduse de Dr. Cristian Andrei, sociologul Emma Pendiuc și nutriționista Laura Eremia

p

Săptămâna trecută, a avut loc, la Râmnicu Vâlcea, a treia ediție a conferinței Drumul Succesului cu tema ”Educația Mentală și Nutriționala a Copilului.”

Sala a fost neîncăpătoare pentru cele peste 350 de cadre didactice venite de la școlile din tot județul pentru a afla soluții și metode concrete de rezolvare a uneia dintre cele mai grave situații din istoria umanității, cu care copiii, și, implicit, și sistemul de învățământ, se confruntă: obezitatea infantilă a trecut de cota de 30% în România. Este un fapt fără precedent, în care adicția de mâncare nesănătoasă, precum și adicția de ecrane și jocuri video aproape că a scăpat de sub control. În acest context, inițiativa sociologului Ema Pendiuc, de a organiza o serie de conferințe împreună cu domnul dr. neuropsihiatru Cristian Andrei și doamna nutriționist Laura Eremia, pentru a combate acest fenomen social foarte periculos, a venit la momentul potrivit.

Pe scena conferinței a fost un dialog deschis și spontan între cei trei specialiști, iar cadrele didactice au fost foarte implicate, punând zeci de întrebări pertinente, pentru a găsi împreună metode adecvate de aplicat în clasă, în colaborare cu părinții și copiii. De la ce ar putea conține un pachețel sănătos pe care copiii să îl aducă la școală, până la pauza de apă, pauza de mișcare în curtea școlii, dar și înțelegerea efectelor nocive pe care ecranele cu lumina albastră și jocurile video le au asupra dezvoltării creierului copilului, toate soluțiile posibile au fost notate și discutate prin prisma a cinci aspecte esențiale: nutrițional, medical, psihologic, social și mental.

Conferința a fost gratuită pentru toate cadrele didactice participante datorită implicării cu mult suflet a reprezentanților partenerilor instituționali Casa Corpului Didactic, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Primăria Râmnicu Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea și Institutul Regiunilor Europene. Fiindcă, de-a lungul timpului, nu de puține ori cultura tradițională românească, prin înțelepciunea adunată în secole întregi, a adus soluții simple și clare la multe probleme sociale, portul popular românesc și ia românească sunt simbolul acestor conferințe. La Râmnicu Vâlcea, expoziția de costume populare de pe scenă a fost asigurată de Muzeul de Istorie al Județului Vâlcea, iar icoanele pictate manual, de o frumusețe rară, au fost aduse de Școală Populară de Arte din Râmnicu Vâlcea. Chiar și majoritatea publicului din sală a purtat îi, iar fotografia de final de pe scenă este grăitoare.

“Dulcele accesează imediat un circuit neuronal numit circuitul recompensei și acest circuit al recompensei este foarte strâns legat de mecanismul de adicție. Un copil, mai ales cel mic, nu știe să vorbească, nu înțelege tot lexicul părintelui, dar încă de la două săptămâni de viață citește perfect față părintelui, care îi zâmbește când îi oferă o recompensă pentru un anumit comportament acceptat. Pe față părintelui copilul vede cele cinci măști descoperite de Charles Darwin că fiind valabile la toate speciile. Este vorba despre curiozitate, despre tristețe, despre furie, despre veselie și dezgust. Ori, dacă tu, adultul mănânci ceva dulce în față copilului, acesta înțelege că este ceva de bine și va reproduce întocmai…Noi citim pe fața prietenilor și a persoanelor importante din viața noastră că este ok să facem asta... și atunci ne păcălim corpul. Și corpul protestează pentru o vreme, după care este obligat să se adapteze inclusiv metabolic (insulină, etc) și ajunge chiar să ceară. Și când corpul începe să ceară tu începi să-l crezi și să încerci această alianța malefică pentru viața ta. Cam asta este mecanismul prin care un copil este pur și simplu deviat de la normalitate de către față adulților din viață lui.”, a explicat doctorul Cristian Andrei unul dintre mecanismele de creare a unei adicții la copii.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

„Aducând la aceeași masă sănătatea mentală și emoțională a copilului și sănătatea fizică a corpului, reușim să găsim soluții holistice și care funcționează cu adevărat pentru copii, atât în familie, cât și la clasă. Sunt deosebit de recunoscătoare pentru implicarea directă a acestor specialiști, atât a domnului dr. Cristian Andrei, cât și a doamnei nutriționist Laura Eremia, care este și ea mama, la fel că și mine. Iar receptivitatea cadrelor didactice și a autorităților din Vâlcea a fost extraordinară și un model pentru celelalte orașe în care vom fi chemați să ajutăm.”, a declarat Emma Pendiuc, sociolog și realizator TV, moderatoarea conferinței.

Prin implicarea partenerilor conferinței, respectiv compania farmaceutica Remedia, Tarus Media, Aquatique, Gestual, PC Prinț, OK Restaurante, X Ela , 1 SEO și Boomerang TV, informația și soluțiile atât de prețioase au putut ajunge în mod gratuit la sute de cadre didactice din județul Vâlcea.

Conferința cu acces gratuit, intitulată „Educația Mentală și Nutrițională a Copilului. Comportamente - cauze și soluții", desfășurată în Râmnicu Vâlcea pentru cadrele didactice și părinții din învățământul preșcolar și primar, face parte din seria „Conferințele Drumul Succesului”, o campanie amplă de conștientizare asupra sănătății fizice și mentale a copilului, inițiată de fondatorii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, Emma Pendiuc și Ariana Pendiuc (regizor). 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum să îți protejezi sănătatea ficatului și să reduci simptomele de mahmureală cu soluții naturale
(P) Cum să îți protejezi sănătatea ficatului și să reduci simptomele de mahmureală cu soluții naturale

Consumul moderat de alcool face parte din viața socială a multor persoane, fie că vorbim despre o petrecere cu prietenii, o cină festivă sau o întâlnire de afaceri.

(P) Performanță la superlativ în bucătărie: soluții pentru afaceri cu volum ridicat
(P) Performanță la superlativ în bucătărie: soluții pentru afaceri cu volum ridicat

Dacă administrezi o afacere HoReCa cu un flux mare de comenzi, știi cât de important este să ai echipamente care să țină pasul.

(P) Top 5 sfaturi pentru utilizatorii de drujbă: de la pornire rapidă la întreținere eficientă
(P) Top 5 sfaturi pentru utilizatorii de drujbă: de la pornire rapidă la întreținere eficientă

Pornirea drujbei poate fi una dintre cele mai provocatoare etape, mai ales dacă nu folosiți demarorul potrivit.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.