(P) Obiceiuri funerare care se practică și în zilele noastre

obiceiuri

Românii sunt un popor care se simte foarte legat de tradiții și obiceiuri. Și nici nu ne putem plânge că ducem lipsă de așa ceva, deoarece avem destule, pentru momentele importante din viața noastră.

Unul dintre cele mai dificile este cel legat de încetarea din viață a cuiva drag nouă. Atunci, ca un ultim gest de respect și dragoste față de cel care a părăsit această lume, organizarea unui priveghi și a unei înmormântări corecte reprezintă o alegere firească. Dar, trebuie să recunoaștem, este destul de copleșitor și chiar dificil să te poți descurca și singur.

Prin urmare, ai nevoie de o firmă de pompe funebre profesionistă, care să te ajute cu tot ce este nevoie: obținerea actelor și autorizațiilor necesare, pregătirea a tot ceea ce este nevoie, dar și respectarea obiceiurilor tradiționale și a ceremonialului religios care însoțește ultimul drum pe acest pământ al persoanei decedate.

În funcție de zona din care faci parte, există anumite obiceiuri specifice, care de regulă sunt respectate, dar nu știi prea bine care este semnificația acestora. Aici intervenim noi, cu câteva informații interesante.

Haine de doliu

Citește și
ursi iasi
Urşii de la Comăneşti au făcut spectacol pe străzile Iașiului la parada Festivalului de Datini şi Obiceiuri
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Deși nu este obligatoriu, de regulă atunci când participă la priveghi sau înmormântare, oamenii poartă haine închise la culoare. În mod tradițional familia își arată în acest fel durerea sufletească pe care o simte, iar cei care vor să vină la priveghi sau înmormântare își demonstrează astfel tristețea pentru acest moment greu.

De asemenea, hainele sobre sunt alese de membrii familiei și pentru cel care a încetat din viață. Acestea vor fi oferite angajaților de la firma de pompe funebre cu care au decis să colaboreze, pentru că în sarcina lor cade toaletarea celui decedat, îmbălsămarea, îmbrăcarea lui și așezarea în sicriu. Pe site-ul funerare poți afla mai multe despre acest subiect.

Legarea mâinilor și picioarelor defunctului

În primul rând, se recurge la acest gest pentru ca trupul celui decedat să respecte anumite reguli: mâini împreunate pe piept și picioare lipite. În mod natural, nu mai are cum să facă singur acestea, nu? De asemenea, trebuie ca înainte de înhumare să fie îndepărtată fâșia de panglică folosită în acest sens, pentru că în caz contrar, există superstiția că pe lumea cealaltă, sufletul celui decedat nu se va putea înălța spre Rai.

Oglinzi acoperite

Un alt obicei, întâlnit în cam toate zonele țării, este ca oglinzile din casă să fie acoperite. Explicațiile pentru acest obicei sunt dintre cele mai diverse, cum ar fi faptul că în caz contrar sufletul celui care a încetat din viață va rămâne captiv pe pământ, ori că o oglindă rămasă neacoperită a prevesti moartea unei alte persoane din familie.

Un ban în palmă

În unele zone se practică obiceiul de a pune în palma defunctului, sau într-un buzunar de la hainele cu care este îmbărcat, o monedă de argint, așa numitul ”ort”. Se spune că are nevoie de acești bani pentru a-și plăti trecerea pe celălalt tărâm. Și, deși Biserica Ortodoxă consideră că este vorba despre un obicei pagan, nu sunt puțini cei care decid că vor să îl respecte.

Formula de salut

Toți cei care participă la înmormântare sau priveghi trebuie să folosească anumite formule de salut, cum ar fi ”Dumnezeu să-l/să o ierte” sau “Dumnezeu să îl/o odihnească”. În acest fel îți aduci ultimele omagii pentru persoana decedată

Cu picioarele înainte

Unul dintre cele mai cunoscute și respectate obiceiuri funerare se referă la scoaterea sicriului de la capelă sau casa mortuară, pentru a fi așezat în mașina care îl va transporta la cimitir. Acesta va fi astfel poziționat încât picioarele celui decedat să fie înainte.

Coliva, colacul și sticla de vin

Slujba de înmormântare va fi oficiată de unul sau mai mulți preoți, iar pe masă trebuie să se afle colivă, colac și o sticlă cu vin, care reprezintă un fel de ofrandă pentru cel care a încetat din viață. De asemenea, sicriul se stropește cu ulei amestecat cu vin înainte de a fi încredințat pământului, pentru că în acest fel se simbolizează curățarea de păcate.

Masa de pomenire

Tot una dintre tradițiile respectate acum se află și organizarea unei mese de pomenire. Mai nou se poate renunța la aceasta și se optează pentru împărțirea de pachete cu alimente pentru cei care au participat la înmormântare. Toate aceste detalii se stabilesc împreună cu cei de la o firma de servicii funerare, pentru că ei se pot ocupa și de acest aspect.

Slujbe de pomenire la anumite intervale

Cea mai mare parte a românilor sunt creștini ortodocși, deci este vorba strict la aceste obiceiuri. Printre ele se află și unele slujbe de pomenire a celui decedat, care se fac la anumite interval temporare: la 3, 9, 20, 40 de zile, la 3, 6 și 9 luni, apoi la un an de la deces. Apoi, până la 7 ani, aceste slujbe vor avea loc doar o dată pe an. Se spune că în acest fel îl ajuți mult pe cel care a plecat din această lume.

Există multe obiceiuri și tradiții legate de înmormântare, și cele expuse de noi sunt doar câteva dintre ele. Fiecare zonă le are pe ale sale, specifice, și depinde doar de membrii familiei dacă decid să le respecte sau nu. Important este însă ca indiferent de decizie, să discuți toate aceste aspecte cu cei de la firma de pompe funebre, pentru ca organizarea priveghiului și a înmormântării să se facă respectând aceste cerințe.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an
Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie 2022. Fenomenul marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Urşii de la Comăneşti au făcut spectacol pe străzile Iașiului la parada Festivalului de Datini şi Obiceiuri
Urşii de la Comăneşti au făcut spectacol pe străzile Iașiului la parada Festivalului de Datini şi Obiceiuri

21 de ansambluri tradiționale din mai multe județe ale României, dar și din Republica Moldova, au defilat în centrul Iaşiului, la parada Festivalului de Datini şi Obiceiuri.  

În ce condiții este permisă tăierea porcului în 2022. Ce reguli trebuie să respecte românii
În ce condiții este permisă tăierea porcului în 2022. Ce reguli trebuie să respecte românii

Tăierea porcului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care se păstrează în satele din România. În apropierea sărbătorilor de iarnă, românii taie porcul pentru diferite preparate specifice.

Cine a fost Sfântul Nicolae, sărbătorit de români pe 6 decembrie. Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae
Cine a fost Sfântul Nicolae, sărbătorit de români pe 6 decembrie. Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae

În fiecare an, pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al femeilor.

Superstiții de sărbătoarea Sfântului Andrei. Usturoiul e la loc de cinste
Superstiții de sărbătoarea Sfântului Andrei. Usturoiul e la loc de cinste

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este marcată şi de superstiții. Noaptea de dinainte este asociată în popor cu obiceiuri precreştine, precum apariţia strigoilor, ghicirea ursitului şi a vremii.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.