Cine a fost Sfântul Nicolae, sărbătorit de români pe 6 decembrie. Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae

sfantul nicolae
Shutterstock

În fiecare an, pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al femeilor.

Sfântul Nicolae este cunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru cei săraci sau bolnavi și pentru credința în Dumnezeu.

Viața Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280 în localitatea Patara, pe teritoriul Turciei de astăzi.

Părinţii săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei epidemii, când Nicolae era copil. După moartea părinților a fost crescut de un unchi, care era episcop în acea zonă. De la unchiul său, Nicolae a învățat despre creștinism și la vârsta potrivită s-a hotărât să devină preot.

Sfântul Nicolae a dus o viață plină de rugăciune, milostenie și credință în Dumnezeu și în cele sfinte. De aceea, pentru comportamentul său a fost ales şi hirotonit episcop al cetăţii Mira, (astăzi Kocademre, Turcia). Iar pentru că propovăduia creștinismul, păgânii cetății au hotărât să-l închidă în temniță împreună cu alți creștini.

Nicolae nu a stat mult timp închis pentru că, atunci când Constantin cel Mare (306-337) a ajuns împărat, a fost eliberat  împreună cu ceilalți creștini.

În anul 325, Nicoae a participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea unde, potrivit tradiției, a primit darul de a face minuni.

Minunile Sfântului Nicolae

În tradiția creștină, Nicolae este cunoscut pentru numeroasele minuni pe care le-a săvârșit de-a lungul vieții. În timpul unei călătorii pe mare, ambarcațiunea pe care se afla Nicolae a fost lovită de o furtună puternică. Unul dintre marinar s-a lovit cu capul de catarg și a murit. Văzând scena, Nicolae s-a rugat la Dumnezeu și marinarul s-a ridicat, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

O altă minune se spune că s-ar fi petrecut în Constantinopol. Nicolae a salvat trei oameni care urmau să fie decapitați. Aceștia se aflau în închisoare și a doua zi urmau să fie omorâți. Cei trei s-au rugat la Dumnezeu și a doua zi, Nicolae a venit la cel care a decis decapitarea oamenilor și l-a convins să-și schimbe decizia.

Moartea Sfântului Nicolae

Nicolae a murit în jurul anului 345, în localitatea Mira. 

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care se spune că izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”.

Potrivit tradiţiei, episcopul lăcașului amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor.

Sfântul Nicolae, în tradiţia românească

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie, păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură.

Sf. Nicolae este patronul corăbierilor pe care îi scapă de la înec, apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.

Sf. Nicolae și obiceiul darurilor de Moș Nicolae 

În tradiția românească Sfântul Nicolae a fost transformat în Moș Nicolae, un personaj extrem de iubit de către copii datorită cadourilor pe care le aduce în ghetuțe

Copiii care nu au fost asultători primesc în ghete o nuielușă, semn că trebuie să-și îndrepte comportamentul până pe 24 decembrie pentru ca Moș Crăciun să fie mai darnic.

Acatistul Sf. Nicolae

Condac 1

Cel care verși mir de mult preț la toată lumea, și mie, celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca acela care ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile, ca să cânt ție: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!
Icos 1

Arătatu-te-ai în vis împăratului celui cinstitor de Dumnezeu și pentru moartea voievozilor acelora l-ai îngrozit pe el, și degrab ascultând de porunca ta, Nicolae, a poruncit ca să-i elibereze pe dânșii. Pentru aceea, ei au fost cuprinși de bucurie și de frică, iar eu cu dânșii grăiesc ție, Sfinte Nicolae:
Bucură-te, capul cel sfințit;

Bucură-te, cel care ai sfărâmat capul cel diavolesc prin rugăciunile tale;

Bucură-te, slujitorule al Împăratului tuturor;

Bucură-te, ajutătorul celor credincioși;

Bucură-te, întărirea Ortodoxiei;

Bucură-te, pierzătorul celor fără de lege;

Bucură-te, cel care ești insuflat cu suflarea Duhului Sfânt;

Bucură-te, cel care ai pierdut viforul mulțimii zeilor;

Bucură-te, cel care ești dimpreună vorbitor cu îngerii;

Bucură-te, izgonitorul demonilor;

Bucură-te, glasul dumnezeieștilor cuvinte;

Bucură-te, cel care ai astupat gurile ereticilor;

Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Restul acatistului paote fi vizualizat pe doxologia.ro.

Citește și...
Un băiețel de patru ani a murit de cancer, după ce medicii i-au spus că este bine. Copilul avea o tumoră pe creier
Un băiețel de patru ani a murit de cancer, după ce medicii i-au spus că este bine. Copilul avea o tumoră pe creier

Un băiețel ale cărui dureri de cap s-au dovedit a fi cauzate de o tumoră a murit în brațele părinților la patru luni după ce a fost diagnositcat.

Un medic din Timișoara, amendat de polițiști după ce ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu un minor, în mașină
Un medic din Timișoara, amendat de polițiști după ce ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu un minor, în mașină

Un medic din Timişoara care, potrivit unor surse, ar fi angajat la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, a fost amendat, luni, după ce a fost surprins de poliţişti în timp ce intenţiona să întreţină relaţii sexuale cu un minor de 16 ani, în maşină.

Sindicaliștii din Poliție acuză că, după doar o lună de folosire, noile uniforme se deteriorează. „Pantalonii s-au rupt”
Sindicaliștii din Poliție acuză că, după doar o lună de folosire, noile uniforme se deteriorează. „Pantalonii s-au rupt”

Sindicatul Europol afirmă, luni, că, după doar o lună de folosire, noile uniforme se deteriorează.

Recomandări
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului

Cu trei luni înainte de a se roti la şefia guvernului, PSD şi PNL au început discuţiile despre cum îşi vor împărţi ministerele. Liberalii nu vor să cedeze justiţia, dar ar vrea să preia finanţele şi transporturile.

Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri

Apar detalii despre accidentul provocat de o ploaie înghețată, pe autostrada A1, în județul Sibiu, în urma căruia a murit un bărbat de 48 de ani.