Superstiții de sărbătoarea Sfântului Andrei. Usturoiul e la loc de cinste
Sărbătoarea de Sfântul Andrei este marcată şi de superstiții. Noaptea de dinainte este asociată în popor cu obiceiuri precreştine, precum apariţia strigoilor, ghicirea ursitului şi a vremii.
La ţară se agaţă funii de usturoi în pragul casei, ori în staul, pentru ca duhurile rele să nu sperie nici oamenii, nici animalele.
Cei mai în vârstă știu că de sfântul Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din casă.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Alexandru Ilinca: „Sf. Andrei e considerat ocrotitorul poporului român, are ajun, începe de noaptea cum ar fi, și astăzi nu ai voie să lucrezi, te îmbolnăvești, sunt superstițiile astea că sunt tot felul de boli, de seara se dă cu usturoi pe clanța ușii, pe la animale, la astea, că să nu vină duhurile rele.”
Ion Rodoș: „Usturoiul alungă spiritele rele sau strigoii, de când eram mici copii, mama, înainte se respectau mai mult obiceiurile astea, ungea tocurile ușii, pe noi pe piept, chiar și la vite se dădea, pentru că se zice că noaptea înspre Sf. Andrei umblă strigoii, spiritele rele”.
Reporter: Se mai păstrează?
Ion Rodoș: „La noi încă se mai păstrează, dar în puține locuri, depinde de zonă, speram să nu se piardă, la Nucșoara la noi se păstrează toate tradițiile”.
Usturoiul, de bază în alimentație
Cu astfel de credințe nu este de mirare că usturoiul şi-a făcut loc şi în farfurie.
Mariana Găncilă, producător: „Usturoiul este o parte integrantă din tot ce înseamnă mâncarea românească, usturoiul este unul din ingredientele de bază la tot ce înseamnă produs în perioada aceasta, vine piftia, toba, dacă punem un pic de usturoi, de exemplu noi folosim usturoiul și în murături, atunci când băgăm castraveți în saramură, bagăm 2-3 caței de usturoi, și are un gust minunat.”
Alexandru, bucătar: „Noi în mod special îl folosim pentru pastramă de berbecuț, pentru pomana porcului, plus specialitatea noastră, cartofi prăjiți cu usturoi și verdeață, astăzi totul e cu usturoi! Așa suntem noi, romanii, mai inventivi, de la ciorba de burtă până la piftie, la toate folosim usturoi.”
Pastrama, dacă nu are usturoi nu are niciun farmec, și fasolea la fel!
Dacă în satele românești, de Sfântul Andrei, încă mai găsim în prispa caselor ori în grajduri legături de usturoi, orăşenii sunt ceva mai rezervaţi.
„Nu cred în superstiții. Cred că superstițiile sunt create atunci când chiar crezi în ele... s-au mai pierdut din tradiții și pe la ţară, din obiceiuri.”
„Nu cred, absolut deloc”, spun unii dintre locuitorii de la oraș.
Fie că ne protejează sau nu de spiritele rele, doctorii ne recomandă usturoiul pentru proprietățile lui. Întăreşte imunitatea, scade colesterolul rău și protejează celulele creierului. Totuşi, ar trebui mâncat cu măsură, pentru că în cantități mari, provocă arsuri la stomac.