(P) Lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre repatrierea decedaților

avion repatriere

Vestea morții unei persoane dragi nu este niciodată un eveniment ușor de acceptat, dar atunci când decesul are loc peste granițele țării lucrurile se complică.

Intervine birocrația și legile aspre care trebuie respectate cu privire la înregistrarea decesului și transportul funerar.

 

Poți apela la o agenție de pompe funebre cu experiență, ca de exemplu Funerare Besliu, pentru a afla exact Cum decurge procesul de repatriere a unei persoane decedate?, dar pentru o imagine de ansamblu, ți-am pregătit și aici o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști cu privire la procesul de Repatriere decedați.

 

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Condițiile de eliberare a certificatului românesc de deces pentru persoanele decedate în străinătate

 

În primul rând, indiferent de țara în care s-a produs, decesul unei persoane trebuie înregistrat mai întâi la autoritățile locale din țara în cauză. Nu este absolut necesar, dar decesul mai poate fi înregistrat de asemenea și la ambasada sau consulatul României din țara respectivă, instituții care vor anunța mai departe Ministerul Administrației și Internelor din România, care va lua apoi legătura cu familia decedatului. Încă un avantaj al înregistrării decesului la instituțiile românești din țara în care acesta s-a produs este faptul că acestea vor putea elibera pe baza certificatului de deces emis local, un certificat românesc. În caz contrar, certificatul de deces românesc va fi eliberat abia în țară.

 

În ce constă ajutorul de deces oferit de țările europene?

 

Ajutorul de deces oferit de țările europene, inclusiv țara noastră, constă într-o sumă de bani pe care familia decedatului o primește din partea statului în care persoana decedată era asigurată, în vederea organizării înmormântării sau incinerării acesteia.

 

Dacă decesul are loc în România, bineînțeles, acest ajutor este oferit de către statul român familiei persoanei decedate, dar dacă a avut loc peste hotare, este oferit de statul în care persoana decedată plătea contribuțiile sociale.

 

Ce se întâmplă dacă familia unei persoane decedate nu-și permite costul repatrierii?

 

Există și situații în care persoana decedată nu era înregistrată în sistemul de asigurări sociale sau ajutorul de înmormântare nu acoperă integral costurile repatrierii, care sunt destul de mari. În acest caz, autoritățile române preiau asupra lor responsabilitatea și fac toate demersurile necesare pentru a pregăti înhumarea sau incinerarea persoanei decedate în țara în care a avut loc decesul.

 

A existat la un moment dat o propunere legislativă care obliga statul român să suporte cheltuielile de repatriere a persoanelor decedate pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană, dar această propunere nu a fost încă aprobată și suportarea cheltuielilor de repatriere nu reprezintă o practică comună nici pentru celelalte state. Astfel, singura excepție sunt persoanele trimise în delegații oficiale de către statul român, misiuni care reprezintă interesele națiunii. Pe de altă parte, familiile persoanelor care călătoresc peste hotare din proprie inițiativă sau se mută acolo datorită familiei sau locului de muncă, trebuie să-și asume riscul că la un moment dat se poate întâmpla un astfel de eveniment nefericit și să suporte costurile de repatriere sau să accepte faptul că trupul celui drag va fi înmormântat sau incinerat în țara gazdă.

 

Care sunt regulile privind transportul persoanelor decedate?

 

Conform legii în vigoare, transportul internațional al persoanelor decedate se poate face doar pe baza unor aprobări obținute din partea oficiului consular al României din țara în care a avut loc decesul, autorităților de sănătate publică de acolo și o serie de alte documente specifice.

 

De asemenea, acest tip de transport se poate realiza doar în baza unui pașaport mortuar, eliberat tot de autoritățile locale din țara unde s-a produs decesul.

 

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și faptul că trupul celui adormit nu poate fi purtat decât într-un sicriu impermeabilizat, din zinc, închis etanș, cu un fund acoperit cu un strat de 5 cm grosime format din materiale absorbante, îmbibate cu o soluție dezinfectantă. Acest sicriu se pune apoi într-o ladă de lemn, bine etanșeizată. Mai mult, transportul se poate efectua doar cu mașini funerare omologate sau pe cale aeriană.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

(P) Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres
(P) Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres

Viața modernă, activă și agitată pe care o trăim astăzi cu toții a venit la pachet nu numai cu multiple beneficii, ci și cu anumite situații ce contribuie la resimțirea unui stres permanent la nivelul întregului organism, atât somatic cât și psihic.

 

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.