(P) Lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre repatrierea decedaților

avion repatriere

Vestea morții unei persoane dragi nu este niciodată un eveniment ușor de acceptat, dar atunci când decesul are loc peste granițele țării lucrurile se complică.

Intervine birocrația și legile aspre care trebuie respectate cu privire la înregistrarea decesului și transportul funerar.

 

Poți apela la o agenție de pompe funebre cu experiență, ca de exemplu Funerare Besliu, pentru a afla exact Cum decurge procesul de repatriere a unei persoane decedate?, dar pentru o imagine de ansamblu, ți-am pregătit și aici o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști cu privire la procesul de Repatriere decedați.

 

Condițiile de eliberare a certificatului românesc de deces pentru persoanele decedate în străinătate

 

În primul rând, indiferent de țara în care s-a produs, decesul unei persoane trebuie înregistrat mai întâi la autoritățile locale din țara în cauză. Nu este absolut necesar, dar decesul mai poate fi înregistrat de asemenea și la ambasada sau consulatul României din țara respectivă, instituții care vor anunța mai departe Ministerul Administrației și Internelor din România, care va lua apoi legătura cu familia decedatului. Încă un avantaj al înregistrării decesului la instituțiile românești din țara în care acesta s-a produs este faptul că acestea vor putea elibera pe baza certificatului de deces emis local, un certificat românesc. În caz contrar, certificatul de deces românesc va fi eliberat abia în țară.

 

În ce constă ajutorul de deces oferit de țările europene?

 

Ajutorul de deces oferit de țările europene, inclusiv țara noastră, constă într-o sumă de bani pe care familia decedatului o primește din partea statului în care persoana decedată era asigurată, în vederea organizării înmormântării sau incinerării acesteia.

 

Dacă decesul are loc în România, bineînțeles, acest ajutor este oferit de către statul român familiei persoanei decedate, dar dacă a avut loc peste hotare, este oferit de statul în care persoana decedată plătea contribuțiile sociale.

 

Ce se întâmplă dacă familia unei persoane decedate nu-și permite costul repatrierii?

 

Există și situații în care persoana decedată nu era înregistrată în sistemul de asigurări sociale sau ajutorul de înmormântare nu acoperă integral costurile repatrierii, care sunt destul de mari. În acest caz, autoritățile române preiau asupra lor responsabilitatea și fac toate demersurile necesare pentru a pregăti înhumarea sau incinerarea persoanei decedate în țara în care a avut loc decesul.

 

A existat la un moment dat o propunere legislativă care obliga statul român să suporte cheltuielile de repatriere a persoanelor decedate pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană, dar această propunere nu a fost încă aprobată și suportarea cheltuielilor de repatriere nu reprezintă o practică comună nici pentru celelalte state. Astfel, singura excepție sunt persoanele trimise în delegații oficiale de către statul român, misiuni care reprezintă interesele națiunii. Pe de altă parte, familiile persoanelor care călătoresc peste hotare din proprie inițiativă sau se mută acolo datorită familiei sau locului de muncă, trebuie să-și asume riscul că la un moment dat se poate întâmpla un astfel de eveniment nefericit și să suporte costurile de repatriere sau să accepte faptul că trupul celui drag va fi înmormântat sau incinerat în țara gazdă.

 

Care sunt regulile privind transportul persoanelor decedate?

 

Conform legii în vigoare, transportul internațional al persoanelor decedate se poate face doar pe baza unor aprobări obținute din partea oficiului consular al României din țara în care a avut loc decesul, autorităților de sănătate publică de acolo și o serie de alte documente specifice.

 

De asemenea, acest tip de transport se poate realiza doar în baza unui pașaport mortuar, eliberat tot de autoritățile locale din țara unde s-a produs decesul.

 

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și faptul că trupul celui adormit nu poate fi purtat decât într-un sicriu impermeabilizat, din zinc, închis etanș, cu un fund acoperit cu un strat de 5 cm grosime format din materiale absorbante, îmbibate cu o soluție dezinfectantă. Acest sicriu se pune apoi într-o ladă de lemn, bine etanșeizată. Mai mult, transportul se poate efectua doar cu mașini funerare omologate sau pe cale aeriană.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Brazi naturali pentru toate gusturile, cu prețuri de la 33,99 lei
(P) Brazi naturali pentru toate gusturile, cu prețuri de la 33,99 lei

Leroy Merlin, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit, organizeză pentru al 10-lea an campania de vânzare sustenabilă a brazilor naturali de Crăciun.

(P) Uită de frica de dentist la Therapy Dent – prima clinică ce combină stomatologia cu psihologia
(P) Uită de frica de dentist la Therapy Dent – prima clinică ce combină stomatologia cu psihologia

Probabil te numeri și tu printre persoanele care amână constant vizitele preventive și controalele de rutină la stomatolog, apelând la serviciile acestuia doar când disconfortul devine greu de ignorat.

(P) Suzuki a dezvăluit noul Swift, o mașină compactă ce redefinește mobilitatea zilnică
(P) Suzuki a dezvăluit noul Swift, o mașină compactă ce redefinește mobilitatea zilnică

Cu un design sofisticat, caracteristici avansate de siguranță și o plăcere de condus inconfundabilă, noul Swift aduce un amestec interesant de inovație și stil în lumea hatchback-urilor.

Recomandări
Vicepremierul Ucrainei, pentru Știrile PRO TV: ”Suntem recunoscători românilor”. ”Pentru Ucraina este ori NATO ori nimic!”
Vicepremierul Ucrainei, pentru Știrile PRO TV: ”Suntem recunoscători românilor”. ”Pentru Ucraina este ori NATO ori nimic!”

NATO sau nimic altceva! Asta a transmis într-un interviu acordat Știrilor PRO TV vicepremierul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică.  

FOTO. Ce au descoperit soldații israelieni într-o așa zisă universitate din Fâșia Gaza: arme, grenade, lansatoare de rachete
FOTO. Ce au descoperit soldații israelieni într-o așa zisă universitate din Fâșia Gaza: arme, grenade, lansatoare de rachete

Armata Israelului (IDF) a anunțat că a lovit clădiri care conțineau infrastructura teroristă folosită pentru activitatea militară a Hamas, iar aceste structuri se aflau în Universitatea Al-Azhar, situată în Rimal, în Fâșia Gaza.

Accidentul rutier de la Crevedia a fost filmat de camerele de supraveghere. Greșeala flagrantă comisă de unul dintre șoferi
Accidentul rutier de la Crevedia a fost filmat de camerele de supraveghere. Greșeala flagrantă comisă de unul dintre șoferi

A fost activat Planul Roșu de intervenție vineri seară, în urma unui accident rutier petrecut la Crevedia, între două autoturisme și un microbuz.