(P) La ce folosește forarea unui puț?
Pe măsură ce nevoile de apă cresc și devine din ce în ce mai prețioasă, mulți proprietari și profesioniști se îndreaptă spre forarea de puțuri.
Aceste foraje de puțuri fac posibilă satisfacerea nevoilor de apă (alimentarea cu apă potabilă, udarea grădinilor) și reducerea facturii de apă. Acesta este un proces de exploatare a resurselor naturale, care constă în săparea puțurilor care asigură accesul la pânza freatică pentru extragerea apei din subsol.
Realizarea de foraje puturi este foarte avantajoasă. Să descoperim împreună în acest articol utilitatea forajului și metoda de realizare a acesteia.
Ce este un foraj?
Forarea cu apă este un sistem care constă în săparea unei gropi, sau propriu-zis, a unei fântâni, la mare adâncime pentru a accesa pânza freatică. Pentru a ridica apă pură și abundentă, este important ca acest acvifer să fie adânc. Un acvifer adânc oferă, de fapt, apă mai curată, deoarece este bine filtrată din pământ. În general adancimile variaza de la 10 metri la 200 de metri, în funcție de sectoare și de debitele căutate. Debitele pot varia, la rândul lor, de la 500L/h la 50.000 L/h.
Forajul este căptușit cu un cilindru de oțel care încorporează o țeavă de plastic foarte rigidă. Dotata cu pompă, conducta permite ridicarea apei din pânza freatică.
În general, forarea cu apă oferă debite mai mari decât sondele la 1500 l/h. Ca urmare, oferă o soluție autonomă pentru a asigura alimentarea generală a unei case.
Forarea necesită unelte specifice (mașini semi-automate) și know-how avansat. Astfel, profesionistul, responsabil de foraje puturi, trebuie să plaseze partea tensionată a carcasei exact în formațiunea acviferului, ținând cont întotdeauna de natura terenului.
La ce folosește forarea?
Pentru a putea beneficia de apa de la izvoarele de pe terenul tău acasă și să o folosești așa cum îți dorești, cea mai bună soluție este să organizezi un foraj. Acest lucru face posibilă captarea directă a apei din surse subterane, în special din pânza freatică.
Forajul are avantaje incontestabile. Acest sistem oferă o sursă de apă curată care nu conține clor sau substanțe chimice. Apa extrasă este lipsită de toate impuritățile deoarece provine direct din subsol. Forând un puț, te poți bucura de apă sanitară și de calitate.
În plus, forarea este o soluție foarte eficientă pentru economisirea facturii la apă. Așa că îți poți uda grădina fără să îți cheltuiești banii.
Forarea puțului:
Forajul este folosit pentru săparea puțurilor care permit extragerea apelor subterane. Există trei tipuri de puțuri:
- Foraj tradițional de puțuri (săpat)
Fântâna tradițională (săpată) se face adesea în zidărie pe terenul anumitor case. Fântâna este cu siguranță cea mai veche formă autonomă de apă. După cum probabil știi, este o gaură cu diametru generos care coboară în pământ, de obicei aproximativ douăzeci de metri adâncime.
Așadar, este o fântână de mică adâncime al cărei rol esențial este colectarea apei pluviale și a apelor de suprafață în general. Apa colectată se infiltrează în pământ cu ajutorul pereților impermeabili. Fântâna tradițională este de obicei echipată cu o pompă de suprafață.
- Forarea unei fântâni arteziene
Acest sistem asigură o calitate optimă a apei și presiune. Este un foraj din care apa izvorăște în mod natural. Pentru acest tip de sondă forajul trebuie să aibă loc acolo unde pânza freatică este sub presiune.
Sursa de apă folosită trebuie să fie, de asemenea, curată și suficient de adâncă.
Bine de stiut:
Înainte de a continua forarea unei fântâni arteziene, este esențial să se efectueze un studiu de teren.
- Fântână instantanee
Forarea unui puț instantaneu se realizează pe verticală. Aceasta implică introducerea unei carcase în pământ cu un vârf ascuțit până când ajunge la panza freatică. Acest tip de fântână este foarte adânc și permite exploatarea apei subterane de la 100 m.
Trebuie să apelezi la un profesionist pentru foraj?
Forajul necesită cunoștințe tehnice și abilități în domeniu. Aceasta este o muncă foarte reglementată și, prin urmare, necesită intervenția unui profesionist în domeniu. Acesta din urmă este cel mai bine abilitat pentru a îndeplini astfel de sarcini. Dotat cu uneltele necesare, el este capabil să construiască un puț și să foreze conform regulilor meseriei. Astfel, este esențial să apelezi la un profesionist specializat pentru a beneficia de o munca de calitate și în conformitate cu standardele de siguranță în vigoare.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.