(P) Ce se întâmplă dacă nu reînnoiești la timp serviciul de găzduire domeniu?

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
(P) Ce se întâmplă dacă nu reînnoiești la timp serviciul de găzduire domeniu?

Dacă deții un site, cu siguranță știi deja că alegerea domeniului reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în lansarea oricărui website.

 

Acesta reprezintă o înșiruire unică de caractere, atribuite unei adrese IP de pe un server web. Utilizatorii pot accesa un website doar dacă îl tastează în bară din browser, astfel că orice domeniu conține obligatoriu și o extensie. Aceasta poate fi aleasă în funcție de prezența pe care vrei să o stabilești în mediul online, ceea ce înseamnă că ai la dispoziție numeroase opțiuni.


O afacere sau un blog personal, care are ca public țintă românii, poate utiliza chiar extensia.ro. Totuși, aceasta nu este o cerință obligatorie și depinde doar de preferințele personale. Indiferent de denumirea finală pentru care optezi, serviciul de gazduire domeniu va rămâne activ doar pentru o perioada limitată de timp. Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă după ce acesta expiră? Mai jos găsești toate informațiile pe care trebuie să le știi!


Cum afli când îți expiră domeniul?


În general, un domeniu are termenul de valabilitate de un an. Totuși, acest lucru diferă în funcție de fiecare caz. Este posibil să achiziționezi un domeniu pentru mai mult timp, în special dacă este vorba de unul cu extensia .ro. Acesta poate avea termenul de valabilitate de până la 10 ani, așadar este important să nu uiți că vine o zi în care trebuie să achiți noua factură.


Primul pas pentru a te asigura că nu întâmpini probleme este să utilizezi o adresa de email activă. Dacă aceasta nu mai este valabilă, nu vei primi mesaje despre data scadentă. De asemenea, poți face procesul de reînnoire mai simplu, folosind funcția de plată automată din panoul furnizorului de găzduire domeniu. Această opțiune te scapă de griji, însă este important să ai un card de credit valabil.


Ce se întâmplă dacă nu achiți domeniul la timp?


După ce expiră domeniul, paginile prezente pe site vor fi blocate. De asemenea, îți pierzi accesul la adresele de email personalizate. Dacă îți dorești că serviciul să devină activ, trebuie să-l plătești. În unele cazuri, ai la dispoziție doar 30 de zile pentru a putea trece din nou prin tot procesul. După perioada de grație, domeniul poate fi achiziționat de oricine își dorește. Acesta rămâne parcat, existând o pagină care indică același lucru. În situația în care are loc o licitație, cel care oferă suma cea mai mare câștigă.


Deși nu trebuie să-ți faci griji legat de o denumire generică, una specifică în mod sigur poate ajunge să fie cumpărată de altcineva. Există o întreagă industrie de oameni ce achiziționează și vând domeniile mai departe sau le utilizează în scopuri personale. Dacă nu ți-l cumpără nimeni, posibilitatea de găzduire domeniu revine oricui reface primul înregistrarea.


Motoarele de căutare îți vor șterge paginile?


Pierderea pozițiilor în Google poate reprezenta un dezavantaj imens pentru o afacere online stabilă pe piață, iar acest eveniment poate avea loc în momentul în care un domeniu nu mai este valabil. Roboții de la Google verifică în mod constant perioada de inactivitate și își dau seama atunci când un website are o perioada scurtă de refuncționare. În acest timp, acesta nu este eliminat. Totuși, poziția în clasament poate fi redusă cu până la 30%, după primele 6 ore.


De ce trebuie să ai un site activ în permanență după ce achiziționezi un pachet de găzduire domeniu?


Reînnoirea domeniului înainte de expirare este o sarcina ușoară, însă uneori poți uită de aceasta. Pentru a nu întâmpina probleme, folosește o adresa de email activă și asigura-te că dispui de serviciul de plăti automate. Dacă ai nevoie de un domeniu nou, apelează la o firma de hosting cu reputație pe piață și poți achiziționa unul la un preț accesibil!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO