(P) Integrarea profesională a tinerilor în industriile textile ∕ îmbrăcăminte ∕ pielărie ∕ încălțăminte

openyourmind

Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EASME) și DG GROW în numele Comisiei Europene anunță încheierea programului „Abordarea strategică a cooperării sectoriale pentru aptitudini”.

 

Programul a avut obiectivul de a impulsiona dezvoltarea de competențe în ritmul noilor tehnologii, și a stabili și promova o nouă colaborare strategică și sustenabilă între actorii cheie - întreprinderi, asociații profesionale, instituții de cercetare, educație și instruire, autorități publice) din industria produselor textile, articole de îmbrăcăminte, pielărie și încălțăminte, care este una dintre industriile strategice din economie europeană.
 

Proiectul a debutat cu o serie de evenimente la Cluj, desfăşurate în baza parteneriatului cu Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca – prezentarea proiectului studenţilor din anii 1 şi 2, vizite în locaţiile potenţialilor angajatori (sediile firmelor Piera şi Jolidon), şi discuţii directe între student şi potenţialii angajatori din domeniu, precum şi prezentările unor tineri designeri, precum domnişoara Alexandra Grăjdeanu, care activează deja în domeniu au împărtăşit studenţilor din experienţa lor.

În contextul pandemiei globale de Coronavirus, cea de-a doua parte a evenimentelor din cadrul programului s-au desfăşurat prin intermediul programelor de videoconferinţa online şi a mijloacelor de transmitere ale informaţiei digitale, precum e-mail-urile directe, asigurând astfel continuitatea proiectului în cele mai bune condiţii.

Astfel, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a avut loc videoconferinţa online pe tema oportunităţilor de carieră în sectoarele textil, îmbrăcăminte, încălțăminte şi piele. În cadrul acesteia, au participat atât studenţii ai Facultăţii de Design Industrial și Managementul Afacerilor, cât şi elevi din partea Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra Neamţ, Colegul Tehnic Napoca Cluj-Napoca, Liceului Tehnologic ”Elisa Zamfirescu” Satu Mare şi reprezentanţi din partea Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei.

În cadrul evenimentului, invitaţii speciali – domnul Gheorghe Bostaca, din partea Asociaţiei Producătorilor de Piele şi Blana din România şi doamna Mihaela Ioniţă, co-fondator Mopiel Încălţăminte, au vorbit studenţilor despre experienţa lor, provocările pe care le pot întâlni în dezvoltarea unei cariere în acest sector de activitate, dar şi oportunităţile de care pot beneficia, intrând în una din cele mai mari industrii, la nivel internaţional.

Despre proiect

Sectoarele europene de textile, îmbrăcăminte, piele şi încălţăminte au o contribuţie decisivă la gradul de ocupare a forţei de muncă, adăugând valoare economiei europene. Cu o cifră de afaceri de peste 200 miliarde euro şi aproximativ 225.000 de companii, sectoarele TCLF au o forţă de muncă de 2,2 milioane, dintre care 66% sunt femei.

Proiectul "Abordarea strategică a cooperării sectoriale pentru aptitudini" este implementat la nivel pan-european. În cadrul sau, au avut loc deja o serie de vizite, întâlniri intre sectoarele de activitate şi conferinţe menite să contribuie la schimbarea imaginea sectorului textil ca mediu de lucru prosper, creşterea gradului de conştientizare cu privire la oportunităţile de muncă, eliminarea stereotipurilor domeniului promovând evoluţiile sale cele mai recente către digitalizare, robotică, sustenabilitate, internaţionalizare şi inovare şi totodată conectare instituţiilor educaţionale cu mediul industrial, oferind o şansă de colaborare şi practică în sectoarelor vizate. Industriile TCLF reprezintă operatori economici cheie în multe ţări europene, în special în Italia, Spania, Germania, Polonia şi Portugalia, exporturile extra-UE fiind la fel de importante precum piaţa internă UE.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Innovation IT 2022, dedicat clienților business One-IT - cel mai mare eveniment de tehnologie din Nord-Vestul României
(P) Innovation IT 2022, dedicat clienților business One-IT - cel mai mare eveniment de tehnologie din Nord-Vestul României

One-IT a organizat a opta ediție a Innovation IT, evenimentul anual dedicat clienților business ai companiei, ce a avut loc joi, 22 septembrie 2022 și a găzduit peste 130 de participanți.

Cele mai importante distincții din Comerțul Online Românesc au fost acordate în cadrul Galei Premiilor eCommerce 2022
Cele mai importante distincții din Comerțul Online Românesc au fost acordate în cadrul Galei Premiilor eCommerce 2022

eMAG, FAN Courier, Dedeman, IKEA, elefant.ro, Glovo, F64 si Dacia - printre companiile premiate la Gala Premiilor eCommerce 2022

(P) Top 3 ținute de sezon rece în 2022
(P) Top 3 ținute de sezon rece în 2022

Eventual într-un mod trendy și modern, fără a scăpa de farmecul clasic și atemporal al gecilor pe care toate le avem în dulap.

Recomandări
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”

O nouă conductă de gaze inaugurată sâmbătă în Bulgaria după un deceniu de amânări ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare.

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro