(P) Endometrioza – cea mai importantă cauză de infertilitate la femei
Endometrioza este o afecțiune ginecologică des întâlnită la femeile din România, însă din păcate destul de dificil de diagnosticat.
Durerile pelvine în timpul menstruației devin o problemă cronică, ajungându-se până la complicații majore, una dintre ele fiind infertilitatea.
Cum se manifestă endometrioza?
Endometrioza se manifestă în principal prin dureri la nivelul abdomenului inferior, în timpul menstruației. Durerile devin din ce în ce mai intense, uneori fiind resimțite și înainte de menstră.
Durerea este intensă și este similară unor crampe, necesitând de multe ori un control al durerii prin medicamente antidolorifice și antiinflamatoare. Durerea mai apare de asemenea și în timpul sau după actul sexual, uneori chiar și la mișcările intestinale sau urinare din timpul perioadei menstruale.
Cum se pune diagnosticul de endometrioză?
Fiind o afecțiune cu un mecanism complex, endometrioza poate fi greu și de diagnosticat, mai ales pentru că până în prezent nu a fost adoptat în unanimitate un algoritm fix de diagnostic al acestei boli.
Este recomandat ca la identificarea simptomelor specifice să fie consultat un medic ginecolog cu experiență în tratamentul acestei boli, care va examina îndeaproape: istoricul pacientei, va efectua un examen clinic riguros corelat cu simptomatologia, cu tratamentul efectuat până în prezent și cu răspunsul pacientei la acesta.
O metodă cu un grad de acuratețe înalt în diagnosticul și identificarea zonelor afectate de endometrioză este chirurgia exploratorie prin intermediul laparoscopiei. Alte teste ce pot certifica existența bolii sunt testele de sânge (CA125), ecografia și IRM pelvin cu protocol de endometrioză.
Tratamentul endometriozei
Tratamentul endometriozei poate urmări două scopuri: managementul simptomatologiei sau vindecarea (pe cale chirurgicală).
Managementul durerii se obține prin tratament medicamentos, pacienta luând antiinflamatoare la nevoie. Această abordare nu va opri evoluția bolii și, cu atât mai mult, nu va fi obținută o vindecare.
Vindecarea bolii este posibilă exclusiv pe cale chirurgicală.
Tratamentul endometriozei beneficiază astăzi de aborduri minim-invazive, menite să ajute pacienta să se recupereze cât mai rapid. Calea ideală însă este reprezentată de tratamentul prin chirurgie robotică, o platformă revoluționară pe care medicul ginecolog o va folosi în scopul identificării cu acuratețe a leziunilor endometriale, a exciziei acestora fără a afecta organele adiacente, pacienta beneficiind în final de o recuperare rapidă și cel mai important, de reluarea funcției fertile de care a fost privată din cauza bolii.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.