(P) Durerile de spate: cauze, simptome, tratament

dureri

Durerile de spate sunt unul dintre motivele cel mai des întâlnite pentru care oamenii solicită ajutor medical sau au nevoie de zile libere de la serviciu și reprezintă una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial.

Durerile de spate sunt considerate cronice atunci când durează mai mult de trei luni și pot fi fluctuante, perioadele de criză alternând cu perioade de o atenuare temporară.

Din fericire, există măsuri care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea durerilor de spate. În cazul în care prevenția nu dă rezultate, anumite tratamente în clinicile specializate și, uneori, chiar acasă, pot ajuta semnificativ la ameliorarea durerilor. Intervenția chirurgicală este rareori necesară.

Articolul prezintă cauzele, simptomele, precum și tratamentele care pot ajuta la tratarea durerilor de spate.

 

Citește și
Cafea
Lipsa cafelei poate duce la sevraj, dar oamenii de știință au găsit o cale de a scăpa de acesta
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Durerile de spate: cauze

Durerile de spate sunt cauzate adesea de vârstă sau provin din încordare, tensiune sau leziuni.

Cele mai frecvente cauze includ:

- Întinderi ale mușchilor sau ligamentelor

- Spasme musculare

- Tensiune musculară

- Deteriorare a discurilor

- Leziuni, fracturi sau căderi

Printre acrivitățile care pot duce la întinderi, spasme sau chiar leziuni se numără:

- Ridicarea repetată a unor obiecte grele și/sau ridicarea în mod necorespunzător (un specialist care previne și tratează durerile de spate te poate ajuta să înveți cum să execuți asemenea mișcări în mod corect astfel încât să îți protejezi coloana vertebrală)

- Efectuarea de mișcări bruște necorespunzătoare

De asemenea, există anumite probleme structurale care determină durerile de spate:

- Ruptruri sau inflamații ale discurilor lombare

- Artrita coloanei vertebrale: slăbirea cartilajului care protejează vertebrele coloanei vertebrale

- Stenoza spinală: îngustarea canalului spinal

- Scolioza: curbura neobișnuită a coloanei vertebrale

- Osteoporoza

Unele dureri de spate au cauze dificil de identificat și în aceste cazuri este bine să te adresezi unui specialist în dureri de spate și probleme ale coloanei vertebrale pentru a primi un diagnostic avizat.

De reținut este că adoptarea unei poziții corecte, mai ales la birou, este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale și prevenția apriției durerilor de spate, iar specialiștii vă pot da indicații referitoare la postura corectă, alegerea unui scaun potrivit, precum și a exercițiilor pe care le puteți efectua chiar la birou.

 

Durerile de spate: simptome

Durerile de spate pot varia de la dureri musculare, până la senzații de arsură sau înjunghiere. Unele probleme care provoacă durerile de spate pot provoca, de asemenea, dureri și în alte părți ale corpului, în funcție de nervii afectați.

Adesea, durerile de spate dispar fără tratament, cu toate acestea, dacă durerea de spate este însoțită de oricare dintre următoarele simptome, trebuie să te adresezi medicului specialist:

- Pierdere inexplicabilă în greutate

- Febră

- Inflamație la nivelul spatelui

- Durere de spate persistentă care nu dispare în starea de rapaus

- Durere care radiază în picior

- Traumatisme recente la nivelul coloanei vertebrale

- Incontinență urinară

- Dificultăți de urinare

- Incontinență fecală

- Amorțeală în zona organelor genitale

- Amorțeală în zona feselor

 

Durerile de spate: când trebuie consultat un specialist?

O persoană trebuie să solicite ajutor medical dacă simte amorțeală sau furnicături sau dacă are dureri de spate:

- Care nu se ameliorează cu odihnă

- După o accidentare sau cădere

- Cu amorțeală la nivelul membrelor inferioare

- Cu slăbiciune

- Cu febră

- Cu pierdere inexplicabilă în greutate

 

Durerile de spate: prevenție și tratament

Îmbunătățirea condiției fizice, precum și învățarea și deprinderea mișcărilor corecte, pot ajuta la prevenirea apariției durerilor de spate.

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a menține spatele sănătos și puternic:

- Exercițiile fizice: activitățile aerobice cu impact redus asupra articulațiilor pot crește forța și rezistența spatelui. Mersul pe jos, pe bicicletă sau înotul sunt activități recomandate

- Exercițiile pentru flexibilitatea musculară: mișcările de întindere, făcute la îndrumarea unui specialist, precum și cele care întăresc mușchii pereților abdominali

- Evitarea mișcărilor de răsucire și încordare a spatelui

- Adoptarea unei posturi corecte, atât în picioare, cât și în șezut

- Alegerea unui scaun de birou potrivit, care să suțină partea lombară menținând curbura naturală a spatelui

- Ridicarea obiectelor grele în mod corespunzător

În cazul în care prevenția nu a fost suficientă și te confrunți cu durerile lombare, iată câteva tratamente non-chirurgicale la care poți apela:

- Kinetoterapia: aceasta reprezintă baza tratării durerilor cronice de spate. Este important ca aceste exerciții să fie executate sub supravegherea unui specialist și la recomandarea acestuia, deoarece planul de exerciții trebuie să fie unul personalizat, adaptat simptomelor, vârstei și condiției fizice fiecărui pacient în parte

- Dieta: unele diete au efect inflamatoriu asupra întregului organism, în special cele bazate pe grăsimi, zaharuri rafinate și alimente procesate. Trebuie să consultăm medicul pentru a afla dacă avem o dietă care favorizează procesele inflamatorii

- Modificări ale stilului de viață: atunci când te confrunți cu durerile de spate, este important să accepți limitările și să te adaptezi pentru a nu forța mai mult coloana vertebrală. De asemenea, o modificare importantă poate fi menținerea unei greutăți optime, pentru a reduce presiunea la nivelul coloanei

- Tratamentul injectabil: există o gamă largă de tratamente injectabile, unele pe bază de steroizi, dar acestea trebuie realizate numai la recomandarea medicului și sunt folosite doar în cazurile în care este cunoscută cauza durerilor

- Tratamente alternative: acunctura, masajul, terapia cu laser și alte tratamente non-chirurgicale pot, de asemenea, atenua simptomele

- Tratamente farmacologice: analgezicele, medicamentele antiinflamatorii sau relaxantele musculare pot fi utilizate și ajută la controlul durerii, dar nu trebuie să uităm că acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului și pentru durate scurte

În concluzie, durerile de spate, care afectează viața tot mai multor persoane, pot fi prevenite printr-o conduită și un mod de viață corect și echilibrat și pot fi tratate cu succes fără intervenție chirurgicală, dar este esențial să te adresezi specialiștilor și să urmezi indicațiile acestora.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Cum scapi ușor de durerea de genunchi. Semnele care ar trebui să te trimită la medic
Cum scapi ușor de durerea de genunchi. Semnele care ar trebui să te trimită la medic

Doare genunchiul? Ori umărul, ori cotul? Și aici găsim inflamație cronică. Cum ne dăm seama? Apar dureri spontan, care nu au legătură cu mersul. De un an de zile, tratamentul este endovascular.

Lipsa cafelei poate duce la sevraj, dar oamenii de știință au găsit o cale de a scăpa de acesta
Lipsa cafelei poate duce la sevraj, dar oamenii de știință au găsit o cale de a scăpa de acesta

O cafea e cea mai la îndemână soluție dacă ești deja în sevraj și te confrunți cu dureri de cap, stare de iritabilitate și oboseală. Dar dacă vrei să micșorezi doza sau chiar să renunți la cafea, cum procedezi?

Un băiețel de patru ani a murit de cancer, după ce medicii i-au spus că este bine. Copilul avea o tumoră pe creier
Un băiețel de patru ani a murit de cancer, după ce medicii i-au spus că este bine. Copilul avea o tumoră pe creier

Un băiețel ale cărui dureri de cap s-au dovedit a fi cauzate de o tumoră a murit în brațele părinților la patru luni după ce a fost diagnositcat.

O româncă din Italia riscă să plătească o sumă colosală pentru că și-a abandonat colega care avea nevoie de ajutor
O româncă din Italia riscă să plătească o sumă colosală pentru că și-a abandonat colega care avea nevoie de ajutor

O româncă din Italia stabilită în Faenza riscă să plătească daune în valoare de 50.000 de euro pentru că și-ar fi abandonat colega, ajutor de bucătar, care se prăbușise la podea și acuza dureri mari.

Un bărbat a înghițit o banană întreagă înfășurată într-un prezervativ, într-un „atac de furie”
Un bărbat a înghițit o banană întreagă înfășurată într-un prezervativ, într-un „atac de furie”

Banana înfășurată în prezervativ s-a blocat în intestinul subțire al bărbatului, provocând dureri de stomac și vărsături. Medicii l-au supus unei intervenții chirurgicale de urgență.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).