(P) Durerile de spate: cauze, simptome, tratament
Durerile de spate sunt unul dintre motivele cel mai des întâlnite pentru care oamenii solicită ajutor medical sau au nevoie de zile libere de la serviciu și reprezintă una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial.
Durerile de spate sunt considerate cronice atunci când durează mai mult de trei luni și pot fi fluctuante, perioadele de criză alternând cu perioade de o atenuare temporară.
Din fericire, există măsuri care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea durerilor de spate. În cazul în care prevenția nu dă rezultate, anumite tratamente în clinicile specializate și, uneori, chiar acasă, pot ajuta semnificativ la ameliorarea durerilor. Intervenția chirurgicală este rareori necesară.
Articolul prezintă cauzele, simptomele, precum și tratamentele care pot ajuta la tratarea durerilor de spate.
Durerile de spate: cauze
Durerile de spate sunt cauzate adesea de vârstă sau provin din încordare, tensiune sau leziuni.
Cele mai frecvente cauze includ:
- Întinderi ale mușchilor sau ligamentelor
- Spasme musculare
- Tensiune musculară
- Deteriorare a discurilor
- Leziuni, fracturi sau căderi
Printre acrivitățile care pot duce la întinderi, spasme sau chiar leziuni se numără:
- Ridicarea repetată a unor obiecte grele și/sau ridicarea în mod necorespunzător (un specialist care previne și tratează durerile de spate te poate ajuta să înveți cum să execuți asemenea mișcări în mod corect astfel încât să îți protejezi coloana vertebrală)
- Efectuarea de mișcări bruște necorespunzătoare
De asemenea, există anumite probleme structurale care determină durerile de spate:
- Ruptruri sau inflamații ale discurilor lombare
- Artrita coloanei vertebrale: slăbirea cartilajului care protejează vertebrele coloanei vertebrale
- Stenoza spinală: îngustarea canalului spinal
- Scolioza: curbura neobișnuită a coloanei vertebrale
- Osteoporoza
Unele dureri de spate au cauze dificil de identificat și în aceste cazuri este bine să te adresezi unui specialist în dureri de spate și probleme ale coloanei vertebrale pentru a primi un diagnostic avizat.
De reținut este că adoptarea unei poziții corecte, mai ales la birou, este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale și prevenția apriției durerilor de spate, iar specialiștii vă pot da indicații referitoare la postura corectă, alegerea unui scaun potrivit, precum și a exercițiilor pe care le puteți efectua chiar la birou.
Durerile de spate: simptome
Durerile de spate pot varia de la dureri musculare, până la senzații de arsură sau înjunghiere. Unele probleme care provoacă durerile de spate pot provoca, de asemenea, dureri și în alte părți ale corpului, în funcție de nervii afectați.
Adesea, durerile de spate dispar fără tratament, cu toate acestea, dacă durerea de spate este însoțită de oricare dintre următoarele simptome, trebuie să te adresezi medicului specialist:
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- Febră
- Inflamație la nivelul spatelui
- Durere de spate persistentă care nu dispare în starea de rapaus
- Durere care radiază în picior
- Traumatisme recente la nivelul coloanei vertebrale
- Incontinență urinară
- Dificultăți de urinare
- Incontinență fecală
- Amorțeală în zona organelor genitale
- Amorțeală în zona feselor
Durerile de spate: când trebuie consultat un specialist?
O persoană trebuie să solicite ajutor medical dacă simte amorțeală sau furnicături sau dacă are dureri de spate:
- Care nu se ameliorează cu odihnă
- După o accidentare sau cădere
- Cu amorțeală la nivelul membrelor inferioare
- Cu slăbiciune
- Cu febră
- Cu pierdere inexplicabilă în greutate
Durerile de spate: prevenție și tratament
Îmbunătățirea condiției fizice, precum și învățarea și deprinderea mișcărilor corecte, pot ajuta la prevenirea apariției durerilor de spate.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a menține spatele sănătos și puternic:
- Exercițiile fizice: activitățile aerobice cu impact redus asupra articulațiilor pot crește forța și rezistența spatelui. Mersul pe jos, pe bicicletă sau înotul sunt activități recomandate
- Exercițiile pentru flexibilitatea musculară: mișcările de întindere, făcute la îndrumarea unui specialist, precum și cele care întăresc mușchii pereților abdominali
- Evitarea mișcărilor de răsucire și încordare a spatelui
- Adoptarea unei posturi corecte, atât în picioare, cât și în șezut
- Alegerea unui scaun de birou potrivit, care să suțină partea lombară menținând curbura naturală a spatelui
- Ridicarea obiectelor grele în mod corespunzător
În cazul în care prevenția nu a fost suficientă și te confrunți cu durerile lombare, iată câteva tratamente non-chirurgicale la care poți apela:
- Kinetoterapia: aceasta reprezintă baza tratării durerilor cronice de spate. Este important ca aceste exerciții să fie executate sub supravegherea unui specialist și la recomandarea acestuia, deoarece planul de exerciții trebuie să fie unul personalizat, adaptat simptomelor, vârstei și condiției fizice fiecărui pacient în parte
- Dieta: unele diete au efect inflamatoriu asupra întregului organism, în special cele bazate pe grăsimi, zaharuri rafinate și alimente procesate. Trebuie să consultăm medicul pentru a afla dacă avem o dietă care favorizează procesele inflamatorii
- Modificări ale stilului de viață: atunci când te confrunți cu durerile de spate, este important să accepți limitările și să te adaptezi pentru a nu forța mai mult coloana vertebrală. De asemenea, o modificare importantă poate fi menținerea unei greutăți optime, pentru a reduce presiunea la nivelul coloanei
- Tratamentul injectabil: există o gamă largă de tratamente injectabile, unele pe bază de steroizi, dar acestea trebuie realizate numai la recomandarea medicului și sunt folosite doar în cazurile în care este cunoscută cauza durerilor
- Tratamente alternative: acunctura, masajul, terapia cu laser și alte tratamente non-chirurgicale pot, de asemenea, atenua simptomele
- Tratamente farmacologice: analgezicele, medicamentele antiinflamatorii sau relaxantele musculare pot fi utilizate și ajută la controlul durerii, dar nu trebuie să uităm că acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului și pentru durate scurte
În concluzie, durerile de spate, care afectează viața tot mai multor persoane, pot fi prevenite printr-o conduită și un mod de viață corect și echilibrat și pot fi tratate cu succes fără intervenție chirurgicală, dar este esențial să te adresezi specialiștilor și să urmezi indicațiile acestora.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.