(P) Cum sa previi complicațiile hipertensiunii

promo

Hipertensiunea reprezinta o problema de sănătate severă prin complicațiile pe care le favorizează.

Descoperă ce reprezintă, de fapt, hipertensiunea arterială, cine este predispus să o dezvolte, cum se manifestă aceasta și pentru ce boli reprezintă un factor de risc important!

Ce este hipertensiunea și cine are risc de hipertensiune?

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin presiunea crescută a sângelui asupra pereților arterelor. Această presiune este constantă și peste limita normală, având potențialul de a provoca daune asupra inimii și altor organe vitale.

Tensiunea arterială este măsurată prin două valori: tensiunea sistolica și diastolica. Tensiunea sistolica se referă la presiunea din artere atunci când inima bate și pompează sânge, în timp ce tensiunea diastolica se referă la presiunea din artere când inima este în repaus, între bătăi. Tensiunea diastolică mare este un factor de risc mai important decât tensiunea sistolică [1].

Factorii de risc pentru hipertensiune sunt variabili și pot fi legați de stilul de viață, factori genetici sau alte afecțiuni medicale.

Citește și
Jocuri de culise la Strasbourg: Iohannis reintră în cărți pentru o funcție importantă. Alternativa în cazul unui eșec la vot al Ursulei von der Leyen

Un stil de viață nesănătos, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de exercițiu fizic și o dietă dezechilibrată pot contribui la dezvoltarea hipertensiunii.

De asemenea, există factori de risc genetici și asocierea cu alte boli, cum ar fi diabetul și bolile de rinichi [2].

Deși hipertensiunea este adesea asimptomatică, unele semne pot indica o presiune arterială mare. Acestea includ durerile de cap, amețelile sau sângerările nazale. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale este importantă.

Prevenirea și managementul hipertensiunii pot fi realizate prin ajustări ale stilului de viață. Acestea includ adoptarea unei diete sănătoase, practicarea regulată a exercițiilor fizice, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.

De asemenea, gestionarea stresului și efectuarea de controale medicale regulate sunt esențiale pentru controlul hipertensiunii [3].

Complicațiile posibile ale hipertensiunii

Hipertensiunea arterială poate duce la o serie de complicații grave dacă nu este gestionată corespunzător. În primul rând, hipertensiunea poate provoca diverse boli de inimă.

Aproximativ 50% din cazurile de insuficiență cardiacă congestivă, angină pectorală, infarct miocardic sau aritmii sunt cauzate de hipertensiunea arterială.

Acest lucru se întâmplă deoarece inima trebuie să pompeze sânge cu o presiune mai mare decât normal, ceea ce o suprasolicită și duce la apariția acestor complicații [2].

Totodată, hipertensiunea este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Persoanele cu hipertensiune au de patru până la șase ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral.

Creșterea presiunii arteriale poate duce la deteriorarea vaselor de sânge din creier, favorizând formarea de cheaguri de sânge sau hemoragii. Tot hipertensiunea este un factor de risc și pentru anevrismul aortic.

De asemenea, hipertensiunea poate afecta și funcționalitatea rinichilor. Potrivit Asociației Americane a Inimii, hipertensiunea este a doua cauză principală de insuficiență renală cronică.

Rinichii sunt organe foarte vascularizate, iar o presiune sanguină ridicată poate deteriora vasele de sânge care alimentează aceste organe, ceea ce poate duce la insuficiență renală [1].

Hipertensiunea poate cauza probleme de vedere sau chiar orbire în cazurile extreme. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele de sânge din retină se pot deteriora din cauza presiunii arteriale crescute, ceea ce poate conduce la afectarea vederii.

Cum îți monitorizezi tensiunea arterială acasă?

Monitorizarea tensiunii arteriale acasă este un pas esențial în gestionarea hipertensiunii și prevenirea complicațiilor acesteia. Alegerea dispozitivului de monitorizare este primul pas în acest proces.

Pe piață există o multitudine de aparate de monitorizare a tensiunii arteriale, însă este esențial să alegi un dispozitiv certificat și validat clinic. Preferabil este un aparat care măsoară tensiunea la nivelul brațului, nu la încheietura mâinii sau la deget, deoarece acestea pot oferi rezultate mai puțin precise [2].

Pentru a obține o măsurătoare precisă a tensiunii arteriale este importantă tehnica de măsurare. Înainte de măsurare, este necesar să te odihnești cel puțin 5 minute, să nu consumi cafea sau tutun cu 30 de minute înainte.

Poziția corpului este, de asemenea, importantă - ar trebui să te așezi confortabil, cu spatele drept și picioarele pe pământ. Brațul pe care se face măsurătoarea trebuie să fie la nivelul inimii [1].

Interpretarea rezultatelor este un alt aspect crucial în monitorizarea tensiunii arteriale. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt de 120/80 mmHg, dar acestea pot varia puțin în funcție de diferiți factori, precum vârsta, activitatea fizică sau stresul. Dacă valorile sunt constant ridicate, este important să consulți un medic.

Monitorizarea tensiunii arteriale acasă nu înlocuiește vizitele medicale, dar oferă o imagine mai exactă a modului în care fluctuează tensiunea arterială pe parcursul zilei.

Este recomandat să măsori tensiunea la aceleași ore ale zilei și să ții evidența valorilor într-un jurnal sau într-o aplicație mobilă [3].

E important să înțelegi legătura dintre hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate pentru a putea să gestionezi în mod eficient acest simptom. Nu uita că medicul este cel mai bun partener în demersurile tale de păstrare a stării de sănătate; contactează-l de fiecare dată când ai nevoie de sfaturi personalizate!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate.

Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. Centers for Disease Control and Prevention. “About High Blood Pressure (Hypertension).” Centers for Disease Control and Prevention, 18 May 2021, www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm, accesat la 6.03.2024;
  2. Mayo Clinic. “High Blood Pressure (Hypertension) .” Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410, accesat la 6.03.2024;
  3. World Health Organization. “Hypertension.” Www.who.int, 16 Mar. 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension#:~:text=Overview, accesat la 6.03.2024.
Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) De ce este important să călătorești pentru sănătatea ta mintală?
(P) De ce este important să călătorești pentru sănătatea ta mintală?

Călătoriile sunt o modalitate de a explora noi locuri și culturi cu un impact profund asupra sănătății mintale.

(P) Activități populare cu care să pierzi timpul pe vremea caniculară, indiferent de stilul de viață
(P) Activități populare cu care să pierzi timpul pe vremea caniculară, indiferent de stilul de viață

Serile de vară caniculare ne aduc la un impas: când totul este prea cald pentru orice, ce e de făcut ca să nu te plictisești? Află aici idei de a petrece timpul.

(P) Transformă-ți bucătăria într-un spațiu de vis: sfaturi pentru modernizare și funcționalitate
(P) Transformă-ți bucătăria într-un spațiu de vis: sfaturi pentru modernizare și funcționalitate

Bucătăria este inima casei tale, un spațiu unde petreci timp prețios alături de familie și prieteni, gătind și savurând mese delicioase. Transformarea bucătăriei tale într-un spațiu de vis nu trebuie să fie complicată sau costisitoare.

Recomandări
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”

Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.

Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”
Premierul Marcel Ciolacu, despre amenințările Rusiei că va ataca România. ”Ce vreți, să ne laude?”

Marcel Ciolacu a declarat că ”Rusia nu-și permite să atace România”, iar amenințările de la televiziunea de stat moscovită fac parte din ”războiul hibrid” dus de Kremlin.

Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer
Tot mai mulți tineri vor la catedră, atrași de salariile care au crescut în ultimii ani dar și de programul mai lejer

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.