(P) Ce se va întâmpla cu contingentul de permise străine aprobate de guvern în anul 2021?

25-01-2021 16:40


(P) Ce se va întâmpla cu contingentul de permise străine aprobate de guvern în anul 2021?

Practica folosita de catre firmele de recrutare personal din strainatate pe teritoriul României nu este una nouă.

Însă, situația actuală a produs o serie de modificări de care trebuie să țină cont angajatorii români în momentul în care doresc să angajeze forță de muncă din străînătate.

Speranța pentru un trăi mai bun, posibilitatea de a găsi un loc de muncă mai rapid, condiții mai bune la job, sunt printre puținele motive pentru care oameni din țări precum Filipine, Thailanda, Nepal sau Vietnam aleg România pentru a-și găși un loc de muncă.

Pandemia de coronavirus a schimbat puțin regulile jocului în ceea ce privește importarea de forță de muncă prin înghețarea plafonului de avize pentru permise de muncă la numărul de 30.000, nivel care a fost setat în anul 2019.

Ce s-a întâmplat până acum cu cererile pentru avize?
Totuși, trebuie ținut cont că cererile pentru locuri de muncă de către cetățenii străini nu s-a diminuat și există în continuare un interes destul de crescut ca aceștia să își găsească locul de muncă visat chiar aici în România .

Chiar înainte de pandemia globală, numărul cererilor pentru avize a cunoscut o creștere, lucru care s-a întâmplat în special înainte de primul val de coronavirus. La momentul respectiv angajatorii se luptau cu criza forței de muncă deoarece mulți cetățeni români au ales să emigreze în alte țări în căutarea unui trăi mai bun. Astfel, suplimentarea forței de muncă necesare pentru continuarea activității firmelor s-a realizat prin aducerea de muncitori străini, de catre firmele de recrutare personal din strainatate, din țări precum Filipine, Thailanda, Nepal sau Vietnam.

Însă, acest deficit de pe piața locurilor de muncă nu s-a diminuat în ciuda faptului că o bună parte din muncitorii români plecați în străinătate s-au întors. Astfel, guvernul a decis că muncitorii care doresc să lucreze pe teritoriul României și provin din țări precum Republica Moldova, Ucraina și Serbia, nu vor avea nevoie de obținerea avizului de angajare în cazul în care angajatorul român le-a întocmit un contract individual de muncă cu normă întreagă pe o perioada de maxim 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acestor state pot să lucreze pe teritoriul țării noastre și se vor putea angaja în condiții legale.

La ce ne putem aștepta să aducă anul 2021 privind cererile de avize pentru locuri de muncă?

Anul 2021 vine împreună cu un alt aspect de care trebuie să țină cont angajatorii și anume, înghețarea plafonului pentru cereri de locuri de muncă la 30.000 de angajați admiși pe piața locurilor de muncă din România.

Domeniile de activitate care pot să fie alese sunt diverse și se găsesc în majoritatea industriilor (HORECA, construcții civile și industriale, construcții de autostrăzi, transporturi de marfă, livrări, etc.), acestea fiind și domeniile cele mai căutate pentru eliberarea avizelor de muncă pe teritoriul României.

Deși anul 2020 a fost grav afectat din punct de vedere economic și multe firme și-au închis activitatea sau au suspendat-o pe o perioada determinată, acest lucru nu înseamnă că cererea pentru locuri de muncă pe teritoriul țării noastre va scădea. Vor fi în continuare cereri deoarece piața locurilor de muncă din România este una foarte atractivă pentru muncitorii străini.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO