(P) Ce înseamnă HACCP și cum se implementează

colet
StirilePROTV

Acronimul HACCP provine de la denumirea completă în limba engleză - Hazard Analysis and Critical Control Point, care se traduce prin - Analiza riscurilor și a punctelor critice de control.

Aceasta este constituită sub forma unui sistem de management internațional ce trebuie respectat de către toți cei care desfășoară activități în domeniul alimentar. În România, obligativitatea legală a respectării acestei proceduri este stabilită prin Hotărârea 924/2005.

Cum se implementează HACCP?

Implementarea acestei metode implică verificări riguroase. Aceste analize privind eventuale pericole la care sunt expuse produsele alimentare se efectuează în toate etapele ciclului alimentar, de la producție și până la consumul produselor finite. Având în vedere acest aspect, utilizarea unor produse curatenie profesionale devine astfel un aspect obligatoriu pentru operatorii economici din sectorul alimentar.

Pentru a putea implementa sistemului HACCP, este nevoie de organizarea specifică a unui demers pus la punct cu rigurozitate. Analizele realizate este necesar să fie unele precise și responsabile, îndreptate în principal către următoarele direcții:

➢ Componenta umană - extrem de important și prezentă în majoritatea etapelor. Aici există un punct critic, așa că măsurile de igienă este obligatoriu să fie la standarde ridicate.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

● Acest lucru poate fi realizat prin punerea la dispoziție a unui dozator sapun lichid care să conțină soluții dezinfectante adecvate. 

● Un alt aspect la care este esențial să fie acordată prioritate aici este utilizarea unor role hartie corespunzătoare și specifice industriei alimentare. Este recomandată cea de culoare albastră și care conține specificații clare că este sigură a se utiliza în contact cu alimentele.

➢ Tipul de produse supuse fabricației și procesării

➢ Mijloacele utilizate în procesele de producție, fabricare și procesare la care sunt supuse alimentele - aici sunt incluse echipamentele și materialele utilizate care este impetuos necesar să fie unele special destinate acestor utilizări și curățate cu regularitate.

Principiile HACCP

Planul HACCP a fost creat pentru a proteja consumatorul final de alimente împotriva infestării cu diverși viruși și deci a îmbolnăvirii. Astfel, acest lucru poate fi realizat doar asigurându-ne că alimentele consumate au fost verificate în prealabil și că nu există pericole care să le afecteze integritatea, de natură biologică, fizică sau chimică.

Tocmai din acest motiv, pentru a putea fi implementată în mod corect această metodă și pentru a ne asigura că respectăm întocmai reglementările internaționale impuse, în continuare sunt cele 7 principii ce trebuie respectate.

Metodologia HACCP se realizează conform următoarelor principii:

1. Analiza riscurilor

2. Identificarea punctelor critice de control

3. Stabilirea limitelor critice

4. Definirea procedurilor de monitorizare

5. Măsurile corective

6. Crearea procedurilor sistemice de verificare

7. Validarea sistemului de siguranță prin proceduri de evidență și documentare

În concluzie, metoda HACCP este esențială pentru prevenirea, identificarea și rezolvarea problemelor legate de igienă alimentară ale unui afaceri din acest domeniu. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum să îți protejezi sănătatea ficatului și să reduci simptomele de mahmureală cu soluții naturale
(P) Cum să îți protejezi sănătatea ficatului și să reduci simptomele de mahmureală cu soluții naturale

Consumul moderat de alcool face parte din viața socială a multor persoane, fie că vorbim despre o petrecere cu prietenii, o cină festivă sau o întâlnire de afaceri.

(P) Performanță la superlativ în bucătărie: soluții pentru afaceri cu volum ridicat
(P) Performanță la superlativ în bucătărie: soluții pentru afaceri cu volum ridicat

Dacă administrezi o afacere HoReCa cu un flux mare de comenzi, știi cât de important este să ai echipamente care să țină pasul.

(P) Top 5 sfaturi pentru utilizatorii de drujbă: de la pornire rapidă la întreținere eficientă
(P) Top 5 sfaturi pentru utilizatorii de drujbă: de la pornire rapidă la întreținere eficientă

Pornirea drujbei poate fi una dintre cele mai provocatoare etape, mai ales dacă nu folosiți demarorul potrivit.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.