(P) Care sunt elementele principale ale unui acoperiș?
Cu toate că un acoperiș poate fi realizat numai de persoane care sunt specializate în acest domeniu de activitate, este necesar ca orice persoană să cunoască elementele principale care fac parte din structura sa.
Acest lucru poate fi de mare ajutor celor care se află în proces de construcție a unei case și urmează să ajungă la etapa construirii acoperișului, dar și celor care locuiesc deja la casă, pentru a putea identifica unde se află defecțiunea, în cazul în care se confruntă cu vreo problemă legată de acoperiș.
Din ce este format un acoperiș?
Este de înțeles că un acoperiș este format dintr-o structură de lemn pe care sunt montate învelitorile și între care sunt amplasate, de obicei, elemente care au rolul de a izola acoperișul. Cu toate acestea, există câteva elemente esențiale care fac parte din structura acestuia și pe care ar trebui să le poată recunoaște oricine:
• coama – aceasta reprezintă punctul cel mai înalt al casei, locul în care se îmbină părțile sau apele acoperișului. Ceea ce trebuie menționat este faptul că învelitorile acoperișului se montează de la baza acoperișului, adică de la streașină, către coamă.
• versantul acoperișului – acest element este, de fapt, suprafața înclinată a acoperișului, care mai este cunoscută și sub denumirea de apă;
• streașina – reprezintă o prelungire a acoperișului, care are rolul de a îndepărta scurgerea apei de pereții casei, conducând astfel scurgerea apei către jgheaburi;
• jgheaburile – aceste elemente fac parte din sistemul pluvial și colectează apa de pe streașină, conducând-o către burlane, un alt element al sistemului pluvial, cu rol de evacuare a apei provenite de pe acoperiș;
• parazăpezi – un alt element care nu ar trebui să lipsească de la niciun acoperiș sunt parazăpezile, care împiedică alunecarea zăpezii de pe acoperiș, fiind amplasate adesea pe învelitoare sau pe streașină.
Acestea sunt numai o parte dintre elementele care fac parte din structura unui acoperiș, dar sunt și cele mai importante, prezența lor fiind necesară la orice tip de acoperiș.
Care sunt elementele cele mai predispuse la deteriorare?
Este esențial ca acoperișul să fie verificat periodic, pentru a se identifica posibile deteriorări care pot apărea la nivelul său. Astfel, dacă sunt descoperite din timp, acestea pot fi reparate mult mai ușor și mai puțin costisitor.
Aspectele pe care ar trebui să le urmărească oamenii atunci când inspectează un acoperiș sunt: fisuri, semne de rugină sau de lemn putred, elemente rupte sau desprinse. Prin urmare, orice element al acoperișului poate fi deteriorat, la un moment dat, fie din cauza influenței factorilor externi, fie din cauza unei tehnici incorecte de montaj sau chiar calitatea slabă a materialelor.
Indiferent cu ce astfel de situație se confruntă proprietarii de case, cea mai indicată soluție este să apeleze la serviciile unei firme acoperisuri Bucuresti, pentru a identifica atât problema, cât și cauza acesteia, precum și pentru a efectua reparații eficiente și sigure. Serviciile asigurate de experți sunt mult mai avantajoase, din toate punctele de vedere: timp, costuri și rezultate finale.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.