(P) 5 lucruri pe care ar trebui sa le verifici înainte de a semna actele de închiriere a unui apartament

contract
StirilePROTV

Uneori poate fi destul de dificil să găsești apartamentul ideal pentru închiriat, iar atunci când acest lucru se întâmplă în sfârșit, nu trebuie să te arunci cu capul înainte la semnarea contractului.

Chiar dacă la prima vedere totul pare în ordine, este necesar să faci de fiecare dată o serie de verificări înainte de-a pune mâna pe pix și de-a semna contractul de închiriere, ca să eviți surprizele neplăcute ce pot apărea ulterior.
Cei care au schimbat deja mai multe apartamente au învățat din propria experiență acest lucru, iar din discuțiile purtate cu ei am făcut o sinteză a celor mai importante lucruri pe care trebuie să le verifici înainte de-a bate palma cu proprietarul.

Nu te lua doar după pozele de pe internet

 

Dacă îți cauți apartament de închiriat pe site-urile de anunțuri imobiliare, niciodată nu te baza doar pe descrierile făcute acolo și pe pozele postate de proprietar. E normal ca acesta să vrea ca totul să arate cât mai bine, așa că pozele tind spre perfecțiune, însă pot fi făcute din anumite unghiuri care ascund unele imperfecțiuni. De exemplu, pozele îți pot arăta o mobilă de bucătărie perfectă, însă în realitate e posibil ca ușile dulapurilor să se țină într-o singură balama sau să constați că fotografiile erau făcute cu ani în urmă, când proprietarul abia își mobilase apartamentul.

Prin urmare, trebuie să vezi cu ochii tăi cum arată apartamentul, înainte de-a ajunge la semnarea contractului.

Verifică facturile din ultimele luni

 

Este un alt element important de care trebuie să ții cont, dacă nu vrei să te pomenești că, odată cu apartamentul, ai preluat și datoriile proprietarului la plata utilităților. La prima vedere totul poate părea în ordine, dar există riscul de-a te trezi cu lumina, apa sau gazele tăiate la scurt timp după ce te-ai mutat.
Așadar, chiar dacă prizele, robinetele, aragazul și internetul funcționează perfect, solicită proprietarului să-ți prezinte ultimele chitanțe la utilități, pentru a te convinge că apartamentul este cu plățile la zi.

Citește și
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Costurile lunare

 

Tot la capitolul legat de plata utilităților, este bine să știi din timp și care sunt cheltuielile lunare cu întreținerea, mai ales dacă te muți la începutul sezonului rece, când cresc costurile cu energia termică. Dacă apartamentul dispune de centrală proprie cu termostat vei fi mai avantajat, pentru că astfel poți face economie, spre deosebire de un apartament racordat la sistemul centralizat de încălzire.

Poți face o estimare a consumului și din analiza facturilor achitate de precedentul chiriaș, pe care trebuie să le soliciți proprietarului.

Verifică dacă închiriezi de la persoana care trebuie

 

Nu de puține ori, au existat cazuri în care unii chiriași au semnat contractul cu persoane care nu erau în drept să facă acest lucru, după care au avut surpriza să fie siliți să se mute, de către adevărații proprietari. Prin urmare, este necesar să verifici dacă stai de vorbă cu adevăratul proprietar sau cu persoana împuternicită să se ocupe de închirierea apartamentului. În acest sens, trebuie să soliciți celui cu care stai de vorbă un certificat de proprietate sau alt document care să ateste că este în măsură să îți închirieze locuința.

Citește cu atenție contractul

 

Chiar dacă te-ai înțeles cu proprietarul în toate privințele, nu strică să arunci și o privire asupra contractului înainte de a-l semna, pentru că acesta poate cuprinde anumite prevederi despre care nu ați discutat sau care nu sunt în concordanță cu înțelegerea încheiată verbal. În cazul în care ți se pare ceva neclar sau nepotrivit, nu ezita să discuți cu proprietarul, pentru a lămuri lucrurile.

Ținând cont de aceste recomandări, ai toate șansele să-ți găsești apartamentul dorit, la un preț rezonabil și fără bătăi de cap după semnarea contractului.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Cum pregătim mărfurile pentru transporturi voluminoase
(P) Cum pregătim mărfurile pentru transporturi voluminoase

Felul în care pregătim mărfurile pentru transporturi voluminoase internaționale este foarte important și va decide, în cele din urmă, starea în care acestea vor ajunge la destinație.

 

Primii speakeri anunțați la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la înscrieri în programul GPeC Proficiency
Primii speakeri anunțați la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la înscrieri în programul GPeC Proficiency

Au început înscrierile pentru GPeC SUMMIT 20-21 Mai, București și pentru programul GPeC Proficiency dedicat magazinelor online.

(P) Destinații de primăvară din împrejurimile Turdei
(P) Destinații de primăvară din împrejurimile Turdei

Cum luna lui Mărțișor și-a făcut debutul, iar vremea dă semne de încălzire, dorul de călătorie își face simțită prezența, iar destinațiile autohtone potrivite pentru acest anotimp își așteaptă vizitatorii de toate vârstele.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.