Dintr-o anchetă răsunătoare începută în 1997 s-a aflat că România a susţinut instituţional spargerea embargoului între 1994 şi 1995.
Ceea ce a părut iniţial o mică contrabandă, s-a dovedit o afacere susţinută de serviciile secrete: dosarul Jimbolia.
Alexandru Lele este un fost procuror care a anchetat reţele de evaziune în domeniul petrolier.
Alexandru Lele: „Prin structura din care făceau parte şi ofiţeri SRI, le coordonau, se implicau direct. Aceasta este o chestiune stabilită deja şi prin hotărâri judecătoreşti, putem vorbi despre ea cu titlu de certitudine. Au fost ofiţeri ai serviciilor de informaţii care au fost implicate în astfel de operaţiuni.”
Mai multui ofiţeri ai Serviciilor Secrete şi de Poliţie Vamală anchetaţi au indicat persoane de la vârful statului.
În 2000, Parlamentul a respins anchetarea fostului premier Văcăroiu, a ministrului de Interne Tărăcilă sau a ministrului Transporturilor, Aurel Novac. În dosar au fost găsiţi câţiva ţapi ispăşitori de mai mică anvergură.
Acum, fostul şef al Serviciului Roman de Informaţii, personaj cheie în contrabanda de benzină din Iugoslavia, consideră încheiată ancheta care a fost muşamalizată în condiţii suspecte.
S-au invocat atunci considerente umanitare, dar despre prejudiciile imense s-a vorbit puţin - taxe neplătite în valoare de miliarde de lei au păgubit bugetul statului în favoarea unor conturi ascunse. Ancheta nu a ajuns niciodată la adevăraţii beneficiari.
Alexandru Lele, fost procuror: „Principala învăţătură pe care au tras-o autorităţile române din ce s-a întâmplat a fost că nu mai trebuie să fie implicate ele prin ofiţeri ai Serviciilor de Informaţii în astfel de operaţiuni. Au fost găsite persoane care corespundeau unor anumite profile preconstituite şi care au fost un fel de interfaţă între activităţile ilicite şi cele care cu adevărat profitau de ele. Dar puneau la dispoziţie bani, puneau la dispoziţie infrastructura potrivită, puneau la dispoziţie know-how-ul necesar.”