Singurul român care lucrează direct cu Prințul Charles. ”Am cea mai fascinantă slujbă”
La Londra, o româncă din Apuseni lucrează pentru Familia Regală britanică.
Aura Woodward conduce fundaţia Prinţului de Wales din România, iar timpul și-l împarte între palatele regale de la Londra, unde are biroul, şi satele din România, pentru care caută soluții de dezvoltare.
Aura este cea care a conceput planul de afaceri pentru pensiunea prinţului de la Viscri. Acum, lucrează la un mecanism care să-i ajute pe micii fermieri să îşi vândă produsele peste hotare.
Suntem la Londra, în inima monarhiei britanice. Aici, la Curtea Reginei, o fostă jurnalistă născută într-un sat din Apuseni lucrează direct cu Prinţul de Wales, viitorul Rege al Marii Britanii. Împreună gândesc și aplică strategii de dezvoltare pentru satele româneşti.
Aura Woodward: ”Am cea mai fascinantă slujbă din lume, nu am nicio îndoială. Şansa de a gândi proiecte care aduc dezvoltare rurală este ce mi-am dorit foarte multă vreme să pot să fac.”
Paul Angelescu: ”Dar aţi trăit la ţară?”
Aura Woodward: ”Da, eu sunt de la ţară, m-am născut la ţară.”
Paul Angelescu: ”În ce sat, de unde?”
Aura Woodward: ”Într-un sat, se cheamă Beliş.”
Faceţi cunoştinţă cu Aura Woodward. Ea este românca aleasă de Prinţul Charles în 2014 să-i conducă fundaţia din România.
Când auziţi despre clădiri de patrimoniu salvate, produse tradiţionale româneşti în supermarketurile din Anglia sau daţi peste articole care promovează Transilvania, ei bine şi Aura are o contribuţie semnificativă la toate acestea.
Aura Woodward, director executiv Fundaţia Printului Charles în România: ”Pe aici merg eu la serviciu. Clădirea albă este "Clarance House", iar clădirea maro este "Saint James's Palace".”
Clarance House a fost casa Reginei Mamă, aici trăieşte Prinţul Charles, iar până în 2011 a fost şi reşedinţa oficială a Prinţului William. Chiar pe aceste porţi a plecat spre cununia religioasă cu Kate Middleton.
Aura Woodward: ”Această clădire, da, este o clădire foarte importantă, foarte mulţi ani a fost sediul monarhiei britanice şi tronul adevărat se află aici, la Saint James's Palace.”
Tocmai pentru că lucrează într-un palat, biroul său este păzit de trupele de elită ale infanteriei.
Aura Woodward: ”Ei sunt acolo să protejeze Monarhul. Dar, între timp, desigur că au căpătat un rol ceremonial.”
Paul Angelescu: ”Aţi vorbit vreodată cu vreunul?”
Aura Woodward: ”Nu, pentru că ei nu au voie să vorbească cu nimeni. Trebuie să fie într-o poziţie aproape nemişcată ore întregi.”
În ziua filmării, la palat era primită familia regală a Olandei.
Paul Angelescu: ”Cum vedeţi toate aceste ceremonii pompoase asociate cu monarhia britanică?”
Aura Woodward: ”Ele fac parte dintr-o istorie care este fascinantă. Această ţară n-a mai fost invadată cu succes din 1066. Parlamentul de la Londra este mama parlamentelor. Are 900 de ani.”
Anul acesta România împlineşte ca stat modern 100 de ani. Cam 70 de ani din ultima sută de ani au fost trăiţi în războaie şi dictaturi. Practic, ultimii 30 de ani, asta este perioada, acum 30 de ani am încercat să revenim la valorile democratice, la presă independentă, la economie de piaţă. 30 de ani este o perioadă scurtă în marea schemă a istoriei şi desigur că asta este marea diferenţă între România şi Marea Britanie. În Marea Britanie nu a existat niciodată dictatură.
Aura a terminat Dreptul la Cluj, iar apoi s-a înscris la şcoala BBC de jurnalism, pe care a absolvit-o şefă de promoţie.
Aura Woodward: ”Când lucram la BBC, era imposibil să foloseşti adejctive.”
Paul Angelescu: ”Cum adică, daţi-mi un exemplu.”
Aura Woodward: ”Adică adjectivele, adverbele pot să fie foarte subiective. Spui că ceva este foarte frumos, că este revoltător sau că este acceptabil sau inacceptabil, asta poate să fie părerea ta. Dar în accepţiunea generală poate să fie o altă părere.”
Paul Angelescu: ”Deci eu, dacă vă descriu în reportaj ca având o carieră de succes în Marea Britanie... la BBC...
Aura Woodward: ”La BBC ar fi aproape inacceptabil.”
Lăsăm atunci faptele să vorbească de la sine şi mergem la Viscri. Sediul din România al fundaţiei se află într-o gospodărie săsească, ridicată în 1777, pe care au restaurat-o folosind materialele şi tehnicile de atunci.
Aura Woodward: ”Reparaţiile se fac uşor, sunt ieftine, reparaţiile la casele tradiţionale nu sunt foarte scumpe. Aici se foloseşte var, nisip, apă, pământ galben, materiale care costă puţin. Ar fi mult mai simplu dacă ai vrea să foloseşti termompan. Ar fi mult mai scump dacă ai vrea să pui termopan sau să foloseşti materiale care nu sunt potrivite cu aceste clădiri.”
Materiale avem, meşteri, mai puţin. Aşa l-au întâlnit pe Henry, un restaurator din Marea Britanie care a reparat clădiri istorice în toate coţurile lumii. În Regatul Unit guvernul angajează oameni ca Henry deoarce este conştient de valoarea clădirilor istorice.
Henry Rumbold, specialist în restaurare: ”Nu vă dați seama cât de importantă este pentru lume Transilvania. Călătoresc pe tot globul, Noua Zeelandă, Australia, în toată Europa, în Atlanticul de Sud, dar Transilvania este unică în lume, de asta este așa de importantă.”
L-au adus în România să-i înveţe şi pe tinerii noştri cum se lucrează cu astfel de comori. Şura derăpănată au trasformat-o într-o sală multifuncţională pe care o pot închiria. Tot aici, oaspeţii pensiunii servesc mic dejunul. Pe meniu sunt numai produse din zonă. Aura este cea care a gândit acest plan de afaceri care implică întreaga comunitate.
Aura Woodward: ”Dacă luăm acest model şi îl ducem în altă parte, va funcţiona la fel de bine. Arhitectura nu a adus-o Prinţul de Wales, mâncarea sănătoasa nu a adus-o Prinţul de Wales, pădurile acestea virgine nu le-a adus prinţul de Wales, ele existau.
Şi noi am folosit aceste resurse într-o manieră deliberată pentru a crea oportunităţi şi dezvoltare pentru oamenii locului. Ce am adus noi a fost acest business plan, acest model de dezvoltare dacă vreţi. Dar resursele erau aici, la fel cum ele există în multe alte părţi în România.”
Gosposdăria de la Viscri este acum o afacere profitabilă, cu angajaţi şi încasări suficent de mari cât să organizeze cursuri de perfecţionare gratuite pentru următoarea generaţie de antreprenori la sate. Între timp, Prinţul Charles a început un nou proiect: promovarea produselor micilor fermieri.
La Bazna, primarul şi localnicii încearcă să readucă pe piaţă porcul de Bazna, până de curând o rasă aproape de dispariţie.
Primar: ”O rasă premium nu o laşi să moară, o ridici şi încerci să o susţii.”
Paul Angelescu: ”Numai în România se putea întâmpla aşa ceva!”
Primar: ”Dar oricum, nu e totul de pierdut, asta e partea frumoasă.”
Anul acesta, Aura, împreună cu mai mulţi experţi, au analizat sute de produse locale din care au ales 5: porcul de Bazna, uleiurile presate la rece de la Lună, mierea bio de Zalău, palinca de Bădăcin şi brânza de la ferma Căţean. Pe toţi aceşti producători i-au ajutat să ajungă la cel mai mare târg de produse din lume.
Aura Woodward: ”Acest produs este un produs premium. Dar el ajunge pe piaţă. Ce încercam ca pas următor e procesarea și să înmulţim.”
Este singurul român care lucrează direct cu viitorul rege al Marii Britanii. La Londra, găseşte finanţare şi pune la punct strategii. Pe care le aplică cu succes în satele din România.
Aura Woodward este unul dintre românii care găseşte soluţii concrete pentru una dintre zonele cele mai subdezvoltate, dar şi cu cel mai mare potenţial din Europa: satul românesc.