Ce gasesc romanii plecati la munca in Sicilia: mafie, asasinate, copii otraviti. "La ei pistoalele sunt ca la noi lingurile"

×
Codul embed a fost copiat

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 3. Aproape 15 mii de conationali muncesc in teritoriul unde s-a nascut si activeaza si in prezent Mafia. Nu au drepturi, si raman captivi in serele unde locuiesc si lucreaza.

Unii s-au pomenit cu pistolul la cap cand au emis pretentii, si au vrut sa-si paraseasca angajatorul. Altii au fost impuscati, batuti si schingiuti. In Sicilia se inregistreaza periodic morti si disparitii misterioase. Unii s-au pomenit cu pistolul la cap cand au emis pretentii, si au vrut sa-si paraseasca angajatorul. Altii au fost impuscati, batuti si schingiuti. In Sicilia se inregistreaza periodic morti si disparitii misterioase. In ferme domina o teama generala fata de patroni. Romanii intalniti la slujba de la biserica au vorbit doar filmati pe ascuns despre teroarea instaurata pe plantatiile siciliene.

Arme in fiecare gospodarie
"Ce poti face tu fara acte fara un euro in buzunar. Ce poti sa faci. Daca ai plecat din Romania dintr-o saracie lucie, ai ajuns aici tot in saracie lucie, nu ai bani, nu poti trai, constrans esti, nu poti, ce poti sa faci? Sa pleci unde? In alta campanie nu poti sa pleci, sunt filiere, nu poti sa pleci chiar asa. …"

Patronii par batrani inofensivi, de 60, 70 de ani. „Astia sunt periculosi”, spune un roman. „iti pun pistolul la cap. Vine cu pistolul la tine si nu ai ce face. Ce faci tu singur in campanie pe proprietatea lui? Iti face si o groapa intr-o noapte."

Ion lucreaza de 10 ani in agricultura din Vittoria. Povesteste cum a procedat patronul sau, atunci cand el a vrut sa plece din cauza conditiilor proaste si a multor saptamani neplatite. Patronul ii promisese in timp o cazare mai buna la ferma dar l-a amanat cu lunile. S-a infuriat cand romanul a vrut sa plece. Un cumnat a venit sa il ajute la plecare. Atunci patronul a venit si i-a amenintat cu pistolul. Ion spune ca astazi poate vorbi despre incident fara sa se ascunda doar pentru ca a plecat de la patronul respectiv.

Citește și
romance Sicilia
Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia. "Abandonate de Dumnezeu" in insula unde tacerea este lege

Marturiseste ca a reusit sa faca asta nevatamat pentru ca a adus un alt inlocuitor la ferma. "La ei pistoalele sunt cum sunt la noi acasa lingurile. La ei daca nu au acasa arma e ca si cum nu ai avea tu caine in curte in Romania." Nu a facut niciodata plangere, nu numai de teama armelor, ci si pentru ca nu si-ar mai fi gasit loc de munca. Patronii discuta intre ei si evita sa ii mai angajeze pe romanii care fac denunturi. Cat timp accepta munca la negru, lucratorii romani sunt la mana patronilor. E o forma de sclavie bazata pe teama, dar greu de dovedit in lipsa unor denunturi.

In labirintul si pustietatea serelor au loc periodic crime. La Caltagirone un roman de 43 de ani a fost gasit mort in ianuarie 2013 dupa ce primise 2 gloante in cap. Locuia singur intr-un fost garaj de la o ferma. Un alt roman de 60 de ani a fost ucis in 2012 in conditii suspecte. Anchetatorii italieni au vorbit de o executie in stil mafiot. Era un om linistit si locuia intr-o ferma izolata in zona Foggia.

In urma cu 3 luni un alt roman, de 60 de ani, a fost gasit carbonizat intr-o locuinta modesta, de la periferia comunei Vittoria. Anchetatorii au clasat cazul ca fiind moarte accidentala, dupa ce pompierii au stabilit ca incendiul a pornit de la o candela. Sunt morti misterioase despre care in tara noastra nu se vorbeste, iar asta alimenteaza si mai mult teama romanilor din Sicilia.

Autoritati legate la ochi
Am cerut clarificari la Consulatul Romanesc de la Catania. „ Nu avem niciun caz de moarte suspecta: spune consul Ion Iacob. „Niciuna cu autor necunoscut. Se stia exact cine, s-a gasit imediat."

Insa tinerii care vorbesc filmati pe ascuns ne-au aratat fotografii cu un prieten de-al lor impuscat in abdomen in urma cu 3 saptamani. A fost salvat in spitalul din Palermo."L-a impuscat de aici, a iesit pe aici, si i-a gaurit toate intestinele.” Despre acest caz nu se vorbeste, insa.

"Posibil sa existe, pentru ca daca nu este foc nu iese fum, insa nu avem cazuri de morti suspecte inregistrate la consulat”, este reactia consulului roman.

Imaginile puse la dispozitie de politia italiana demonstreaza ca multe ferme siciliene ascund un urias arsenal de arme. In case si grajduri carabinierii si comisarii garzii financiare gasesc pistoale Beretta dar si pusti si mitraliere. Sicilia ramane un taram de temut iar proprietarii fermelor au legaturi de rudenie cu clanurile mafiote care actioneaza in marile orase din Sudul Italiei. Sunt locuri in care romanii din agricultura traiesc si muncesc cu o spaima permanenta.

Un foc de arma = 1.000 de euro
Cand spui Sicilia spui zone turistice si bucatarie recunoscuta in toata lumea. Dar spui si …Mafia, pentru ca de aici isi trag radacinile toate "marile familii" care incepand cu anii 90 si-au facut cunoscuta prezenta din Italia pana in Statele Unite. Asasinate la comanda, razbunari cu arma si atentate cu bomba au facut valve pe tot mapamondul in ultimele 2 decenii. Iar zonele agricole unde lucreaza in prezent romanii sunt locurile de bastina ale multor "capi" din Camorra, Ndraghetta si Stida, cele 3 clanuri mari la care sunt affiliate multe familii mafiote.

"Tu daca vrei sa incendiezi o masina, in noaptea asta, 100 de euro te costa. O masina arsa. Si o impuscatura? O impuscatura - o mie, doua mii." Asta spune un tanar care lucreaza in agricultura si cunoaste bine ce se intampla in orasele siciliene. In localitatea Gela au loc anual sute de incendieri la casa si masini. E primul semn pe care il da Mafia atunci cand e deranjata sau cand oamenii de afaceri nu isi platesc taxele de protectie.

Romanii se tem de patronii lor, pentru ca in multe cazuri e vorba de membrii unor familii afiliate la celebrele clanuri mafiote siciliene. Detinatorii serelor sunt tati, frati, unchi sau bunici ai unor renumiti interlopi din insula.

Perimetrul in care actioneaza Mafia include si zonele rurale unde muncesc annual aproape 15 mii de romani. Oameni simpli de la tara, romanii din insula au inteles ca au de a face cu stapani razbunatori, carora le este usor sa le faca rau, daca ii denunta sau vor sa ceara drepturi. Orice tentativa de a se opune patronului este un act de curaj pentru unmuncitor roman din Sicilia. Vorbim de zone in care Mafia se impune tacut, si acolo unde actioneaza, nimeni nu vorbeste, pentru ca pe insula functioneaza Legea Tacerii. Sunt locuri in care le este teama femeilor, dar mai ales barbatilor, care se declara neputinciosi in fata abuzurilor comise de stapanii lor.

La munca in serele de marijuana
In ferme politia a gasit in ultimii ani buncare unde erau ascunse masini folosite la transporturi de arme si droguri. Tot in zona serelor au fost descoperite culturi de marijuana, crescute mascat, sub plantele de vinete. Iar romanii care muncesc in Sicilia cunosc bine situatia.

Amenintarile cu arma si contrangerile din sere au loc pe fondul muncii la negru, care acapareaza de ani buni fermele siciliene. Fenomenul a luat amploare in ultimii ani, iar sindicatele de munca din Italia au sesizat Parlamentul Italian. De mai bine de un an patronii serelelor au inceput sa se conformeze si sa le faca romanilor contracte de munca.

Dar contractul de munca e doar de fatada, pentru ca actele intocmite romanilor nu reflecta deloc realitatea. In ele se trec mai putine zile de munca sau mai putine ore de lucru pe zi. „Una e in acte si alta in realitate”, spune un roman. In provincia Ragusa, din Sicilia in scripte, figureaza peste 40 de mii de imigranti, din care oficial doar 5 mii sunt romani. Se estimeaza insa ca numarul romanilor ar fi de 3 ori mai mare. Asta inseamna ca la fiecare roman cu contract de munca, exista alti 2 care presteaza munca la negru.

Fenomenul exploatarii sexuale a fost, este si va fi rezultatul muncii la negru. Care in Sicilia e tolerata de ani de zile. Insula e pe primul loc in ce priveste angajarea fara forme legale. Garda de finante italiana apreciaza ca agro-mafia siciliana prejudiciaza in fiecare an statul cu 32 de milioane de euro. Proprietarii fermelor negociaza inteligent - ofera cazare printre sere, cu conditia sa nu faca forme legale la angajare. Iar romanii se multumesc.

Au dat mizeria din tara pe cea din Sicilia
Munca la negru ramane ascunsa dincolo de zidurile de celofan din ferme. Multi patroni au ajuns in arest si sunt cercetati pentru ca au tocmit cu ziua, muncitori "falsi" - asa cum ii numesc procurorii italieni. De vina sunt si romanii care vin in Sicilia si accepta usor angajarile fara forme legale. Aproba practic sa ia parte la o exploatare de proportii impamantenita in Sicilia de mai bine de un deceniu .

La Roma politicienii recunosc neoficial ca fara munca la negru si fara sclavii din ferme, economia Siciliei nu ar atinge nici jumatate din nivelul din prezent. Iar romanii stiu so eo ca vor merge sa lucreze la negru de cand parasesc Romania. Accepta un venit de 15-20 de euro pe zi, adica mult peste cat ar putea castiga in saracia din satele natale. Se multumesc si cu o cazare mizera, pentru ca e gratis.

Iar daca cer conditii, exista riscuri si repercursiuni. La Caltagirone un copilas roman de doar 5 ani a murit si alti doi frati mai mici au ajuns in stare grava la spital, dup ace au fost otraviti cu insecticid. Substanta a fost injectata in niste bomboane, lasate la usa de la locuinta unor romani. Micutul a fost inmormantat in Romania, in comuna ieseana Podul Iloaiei. Bunicul copilului spune ca nici pana azi nu a fost gasit autorul, in Sicilia.

Romanii sunt robii moderni, pe pamant Sicilian. Cat timp exista portite in legislatia italiana, vor fi si metode si practici pentru a masca munca la negru. Sicilia ramane un teritoriu de temut, iar romanii care muncesc in fermele patronilor italieni nu au niciun cuvant in fata exploatatorilor lor. Stapanii serelor ii platesc la negru, si ii controleaza prin constrangeri, amenintari si chiar executii. Teama e perfect justificata, cat timp Mafia are un cuvant greu de spus in viata din sudul Italiei.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Sicilia, locul unde romanii veniti la munca ajung sa lucreze pentru Mafie.
Sicilia, locul unde romanii veniti la munca ajung sa lucreze pentru Mafie. "Te vede ca esti amarat, te ia de copilul lui"

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 2. Romanii din Sicilia sunt priviti ca niste roboti, setati sa munceasca, in timp ce femeile sunt vazute ca o marfa sexuala, sclave care fac avorturi pe banda rulanta. Teama este elementul cheie

Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia.
Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia. "Abandonate de Dumnezeu" in insula unde tacerea este lege

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 1. A mers la munca in Italia, dar ajuns sa fie violata, cu pistolul pus la tampla, chiar de seful ei. A ramas gravida si a fost obligata sa-si paraseasca la maternitate fetita nou nascuta.

"Badante": oameni in putere care traiesc o viata de muribund. Viata de calvar a romancelor din Italia

O PAINE PLATITA CU LACRIMI, partea I. In vreme ce strainii ne acuza ca le luam joburile, romancele fac in Italia o munca pe care nimeni nu vrea sa o faca: cea de „badanta”.

Recomandări
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”

Este oficial. Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităților au anunțat, luni, că au căzut de acord să susțină un candidat comun la președinția României în persoana lui Crin Antonescu, fost președinte al liberalilor.  

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Târgul de Crăciun din Craiova, cel mai lăudat din România, are prețuri ”ca afară”. Cât a ajuns să coste un banal porumb fiert
Târgul de Crăciun din Craiova, cel mai lăudat din România, are prețuri ”ca afară”. Cât a ajuns să coste un banal porumb fiert

Pentru că sunt ademenitoare, gustările, dulciurile și băuturile calde au mare succes la târgurile de iarnă. Cei care vin cu familia cheltuiesc și 100 de lei la o singură plimbare, doar ca să-și facă micile pofte.