"Daca va trebuie Sfinxul, luati-l acasa". In febra imobiliara, chiar si Ministerul Mediului a construit o vila la Babele

×
Codul embed a fost copiat

BUCEGI INTRAVILAN, partea a II-a. Atunci cand apare o ocazie de investitii in terenuri pentru afaceri imobiliare, politicienii si functionarii se joaca dupa cum vor cu granitele Parcului Natural Bucegi.

BUCEGI INTRAVILAN, partea a II-a. Ultimul Plan Urbanistic General al orasului Busteni atesta zona drept "teren proprietate publica de interes national”, ceea ce insemna ca nu se poate fara construi nimic avizul administratorului Parcului National. Totusi, aici acum sunt vile. Dar padurea de vizavi e inca in picioare, de vanzare - la 75 de euro metrul patrat - intravilan. Teoretic, mai poate fi salvata. La telefon, primarul din Busteni ne-a spus ca Ion Dumitru, fostul director Romsilva, a fost "fraier" ca n-a taiat copacii cand a trebuit.

Anne Juganaru, secretar de stat in Ministerul Mediului spune ca nu va accepta niciodata asa ceva. Dar primarul Savin afirma ca pe planurile lui nu apare ca e padure si ca “Ministerul Mediului habar n-are, aici toata treaba e la Romsilva, la Ocolul Silvic Azuga si la Parcul National”. Si ca sa ne convinga, il suna pe reprezentantul Romsilva, directorul administratiei Parcului Natural Bucegi: “Domnu’ Iuncu, Savin sunt, ce faceti? Sa ne traiti, ce sa fac, treaba la stapani!”

Limita parcului natural se modifica doar prin Hotarare de Guvern. Dar nu si la Busteni, unde reprezentantul parcului se cazneste sa impace si legea si stapanii. ”Toata bordura orasului am bagat-o in zona de dezvoltare durabila”, spune el. Ceea ce inseamna, potrivit primarului, ca poate scoate din parc, daca sunt investitii in turism.

Primarul se mandreste ca a inzecit venitul localitatii de pe urma noilor impozite. Scopul scuza mijloacele. Domnul Iuncu, administratorul Parcului Natural Bucegi, a lucrat la ocolul silvic si isi aminteste ca vanatoarea de terenuri pentru specula imobiliara a pornit mult mai devreme decat ne imaginam, pe cand inca se tragea la Revolutie.

Citește și
tanc
Duminica, la Romania, te Iubesc: Cum a ajuns un sef al Padurilor sa cumpere un... tanc, la suprapret
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

“In ianuarie 1990, atunci au fost aprobate la foc urgent 12 arii nationale protejate. Pana in anul 2000 Parcul a functionat pe baza unui ordin de ministru care era recunosc de catre unele institutii, de altele nu”, spune Iuncu. El isi aminteste de retrocedari de domeniul fantasticului. Oameni care si-au cerut inapoi pamanturi pe la margini de comune prahovene si dambovitene au fost informati de functionari ca vechile amplasamente nu pot fi retrocedate, dar li s-a oferit la schimb, teren valoros, cu lemn batran - in munte - insa cu o conditie: sa semneze precontracte de vanzare. Decat sa piarda tot, au ales precontractele. Astfel, mii de hectare din munte au ajuns in proprietatea unor persoane influente: politicieni, judecatori, procurori, functionari. Terenul privat era insa in Parcul Natural Bucegi:

“Era un fel de moneda de schimb, daca voiau sa se supere unii pe altii, isi aduceau aminte ca este si parc“. Iar administratia parcului a jucat dupa cum i-au cantat stapanii. Inainte de anul 2000 s-a restabilit limita parcului iar toate suprafetele controversate au fost scoase din aria protejata, “ca sa fie impacata toata lumea”.

Asa se face ca azi, pana si la Babele, in zona de stricta protectie, se vinde teren "intravilan" cu 1,5 milioane de euro - pentru investitii in turism. Potrivit lui Horia Iuncu, de terenuri aici au beneficiat revolutionarii.

Secretarul de stat Anne Juganaru vorbeste despre un schimb de terenuri foarte ciudat. “Cineva avea intr-un intravilan o suprafata si pentru ca aceea nu mai era libera, primarul a hotarat sa-i dea pe langa Babele, ceea ce pentru noi a fost halucinant”.

Teoretic nimic nu se poate construi fara aviz de la Parcul Natural, dar administratorul parcului isi aminteste ca un investitor nervos l-a sunat anul trecut direct pe mobil: “Era foarte suparat si a spus ca daca chiar imi trebuie Sfinxul, n-are nimic impotriva, pot sa mi-l iau, pentru ca lui ii trebuie terenul pentru realizarea unei afaceri imobiliare cu destinatie turistica. Stand la etajul 2 intr-un bloc, e cam greu sa-l pun in balcon.”

La Babele nu e intravilan, dar pentru cumparatorii cu influenta sau bani nu conteaza. Administratia Parcului Natural e clar depasita de situatie. Ministerul sustine ca la Babele nu se poate construi, insa chiar langa telecabina Babele sta protapita din 2007, o vila cu 3 niveluri, lasata in paragina. Apartine chiar Ministerului Mediului. Ce sa mai ceri investitorilor, cand pana si institutiile de stat distrug peisajul de stricta protectie.

In acte, cladirea e, evident, legala: un centru de masurare a radioactivitatii construit de Agentia pentru Protectia Mediului Prahova. Statul a bagat aici peste 1 milion de lei. Si a abandonat lucrarile cand nu s-a mai inteles cu constructorul. Acum agentia de mediu a mai cerut bani, ca sa termine cladirea, care - intre noi fie vorba - aduce mai degraba cu un hotel, decat cu un centru de masurare a radioactivitatii. Nimeni nu se sinchiseste de resturile de acoperis aruncate pana in poteca spre Sfinx sau de imaginea dezolanta din platoul Bucegilor.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Marea defrisare 2. Noua metoda prin care padurile Romaniei sunt taiate ilegal, dar cu acte in regula!
Marea defrisare 2. Noua metoda prin care padurile Romaniei sunt taiate ilegal, dar cu acte in regula!

In ultimii ani, sute de mii de hectare au fost rase de pe fata pamantului ilegal. Dupa ce acum cateva saptamani, "Romania, te iubesc!" a aratat dezastrul din padure, continuam acum cu nou episod.

Duminica, la Romania, te Iubesc: Cum a ajuns un sef al Padurilor sa cumpere un... tanc, la suprapret
Duminica, la Romania, te Iubesc: Cum a ajuns un sef al Padurilor sa cumpere un... tanc, la suprapret

  De ani de zile, ne batem joc de padurile nostre. Duminica, la "Romania, te iubesc", ne intoarcem in padure!

Marea defrisare, partea 2. Metodele prin care Regia Nationala a Padurilor isi protejeaza angajatii corupti. Lemnul taiat ilegal este
Marea defrisare, partea 2. Metodele prin care Regia Nationala a Padurilor isi protejeaza angajatii corupti. Lemnul taiat ilegal este "albit" in acte

Mare parte din lemnul care se taie din Romania pleaca la export. Iar cifrele sunt incredibile.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.