Romanii, printi si cersetori la Londra. Profesorul de la Academia Regala de Muzica si zilierii care locuiesc in tufe
ROMANIA DIN REGATUL UNIT, partea a III-a. Echipa "Romania, te iubesc!" i-a vazut la Londra si pe cei care incalca legea, dar mai ales pe cei cu care ne mandrim, pentru ca aduc si promoveaza in Regatul Unit cultura si valorile romanesti.
A venit cu cateva haine intr-un ruscac si spera ca in cateva luni sa trimita ceva bani acasa. Dincolo de aceasta poveste la Londra sunt mii de romani, in aceeasi situatie si nu de putine ori presa britanica i-a numit "noii sclavi ai Europei". Intr-o zona comerciala aflata la 8km de centrul Londrei, e mare forfota in fata unor magazine de bricolaj. Romanii alearga dupa un loc de munca pentru care se zbat si se inghiotesc.
Pentru ei, Londra nu inseamna turism sau cultura. Nu au acte de la serviciul social britanic si nici atestari. Nu cunosc limba, dar pretind ca se pricep la toate. "Ne dau cate 50-60 de pounds pe zi. Suntem foarte multumiti!", spun romanii pe langa care trec insa si zile in care nu au nimic de lucru.
Catalin a plecat dintr-o localitate de langa Brasov. Cu 50 de lire traiesc o saptamana. "Am o cazare faina in tufa, de minune. Mi-am facut un cort in tufa si acolo ma bag." Iti dai seama ca este un adapost de romani dupa bicarbonatul de sodiu de pe cort.
Par niste sclavi, dispusi sa faca tot ce le cer cei care ii tocmesc cu ziua. Toti sunt romani si au venit doar cu buletinul in buzunar, sperand ca vor fi angajati rapid in constructii. Nu se pot angaja legal. Cersesc munca la colt de strada, ca sa stranga bani pentru familiile de acasa. "De aia suntem noi toti romanii aici si isi bat astia joc de noi. Ne ia, ne pune la munca, ne muncesc mult, cand ajungem acolo pune cate 4,5 baieti in masina si nu le da banii, laurma zice Go, Go! Am avut un cumnat Remy, i-a bagat un pumn. Isi bat joc de noi.”
Multi ajung la Londra doar cu cateva haine intr-un rucsac. Unii au muncit doar la tara, in agricultura. Nu cunosc limba, dar pretind ca se pricep la toate. Si se asteapta ca britanicii sa le puna la dispozitie uneltele necesare.
Zilierii se muta dintr-un loc in altul. Autoritatile britanice au descoperit adaposturile, au ras toate vegetatia si au dezafectat zona. Romanii care vin fara nicio calificare, fara sa vorbeasca engleza, par cei mai dispusi sa traiasca precum nomazii intr-unul din cele mai cosmopolite locuri ale lumii.
Ambasadorul Romaniei in Regat spune ca Guvernul a schimbat legislatia in ultimii ani, pe fondul migratiei din Estul Europei. Romanii nu mai pot primi ajutor de somaj in primele 3 luni. Dupa, pot primi ajutor de somaj pentru urmatoarele 3 luni in care se verifica daca si-au cautat de lucru.
Sunt zilnic pe strazi si lasa o imagine negativa asupra Romaniei. Valul de zilieri, prostituate, sarlatani si cersetori atrage un val de respingere din partea unui stat care se bazeaza pe bun simt. Dar nu toti sunt ca ei.
Remus Azoitei a absolvit o celebra scoala din New York, iar astazi traieste la Londra, unde este profesor la Academia de Muzica a Marii Britanii. Si-a luat cu el in marea metropola si masina copilariei - un automobil autohton. Elita romaneasca de la Londra are artisti, despre care britanicii au numai laude si aprecieri. Sunt romani care exceleaza si ne fac mandri in Regat.
Londra, ora 8 dimineata. Metropla prinde viata si strazile incep sa se aglomereze. In Zona Baker Street, o coada uriasa creste minut cu minut in fata celebrului Muzeu al Figurilor de Ceara. La nici 25 de metri distanta, se aud instrumente clasice.
Acordurile fine izvorasc prin ferestrele Academiei Regale de Muzica. Institutia este cel mai vechi si mai prestigios Conservator din Regatul Unit, o universitate sub patronajul Coroanei Regale. Un loc in care vin sa studieze an de an doar cateva sute de tineri muzicieni eminenti din toata lumea. Sunt alesi pe spranceana si platesc pana la 17 mii de lire pe an ca sa se perfectioneze. Putin inainte de ora 9 in zona isi face aparitia o masina care face nota discordanta cu restul masinilor din intersectie.
De la volan coboara Remus Azoitei, se grabeste pentru ca are ora de studiu. Este professor de vioara, iar la Academie preda lectii individuale. La prima ora, a venit o tinara din Noua Zeelanda. Remus Azoitei: "Hei, Cate, e minunat, dar nu e cam repede? De data asta a fost prea repede. Deci canta ceva mai relaxata, Poti incerca din nou? Asa, e mai bine!".
Il recomanda o uriasa cariera artistica. A cantat pe mai toate marile scene ale lumii si a devenit foarte cunoscut in Regatul Unit abia dupa ce a studiat vioara la Juliard, cea mai faimoasa scoala privata de muzica din Lume, aflata la New York.
Remus Azoitei, violinist: "Este o pozitie unica si de mare onoare pentru mine personal si pentru tara de unde vin, sa stiti ca scoala romaneasca de vioara este foarte foarte puternica si cu traditie mare si recunoscuta pe plan mondial."
Remus Azoitei: "Artistii romani intotdeauna au fost respectati si evaluati foarte foarte inalt. Si orice vine din Romania in materie de arta in general e clar ca vine de un nivel foarte inalt. Intotdeauna englezii au avut respect pentru arta produsa in Romania si mai ales in muzica, in domeniul in care provin."
S-a nascut la Galati si canta la vioara de la 6 ani. Tot atunci s-a mutat cu parintii in Capitala, dupa ce ei au inteles ca drumul sau este in muzica. Remus Azoitei tine astazi concerte cu sala plina la Londra. Se descrie drept un profesor exigent, cand vine vorba de studentii sai.
Remus Azoitei: 'Aici sunt ore de unul la unul, masterclass-uri si undeva le devin al doilea tata. Si aceste legaturi nu se pot rupe, ma cauta, ma suna, vin la concerte. Multi ma invita la nuntile lor si la botezurile copiilor, deci le devin ca un membru de familie. Cei care termina, care absolva Academia Regala, au joburi asigurate in porportie de 95%. Ii cauta, absolut."
La Academia Regala incearca sa-si convinga toti studentii sa invete si sa cante opera lui…George Enescu.
Remus Azoitei violinist: "Incerc sa aduc un crampei din tara de unde provin. Enescu, desigur, este unealta noastra cea mai minunata si cea mai valoroasa de a promova cultura romaneasca. La mine la clasa, aproape toti studentii trebuie sa treaca printr-o sonata de Enescu inainte sa absolve Academia, si va spun ii transforma ca oameni si ca muzicieni, muzica lui Enescu are aceasta capabilitate."
Remus Azoitei: "Incerc sa propun, nu sa impun, valorile enesciene si desigur romanesti in substrat, strainilor. Am studenti de pe toate continentele. Un student de-al meu din Portugalia imi spunea dupa ce s-a aprofundat in sonata a treia, caracter popular romanesc, o sonata de Bethoven I se pare asa de plictisitoare. Cel mai frumos compliment!".
Iar cand nu preda si nu vorbeste despre muzica, a facut o pasiune pentru masina romaneasca autohtona. Nu modelele noi, ci masina veche, din vremea bunicilor. A restaurat una in Romania si alta in Marea Britanie. In Regat are modelul francez, dupa care a fost copiata masina romaneasca, pentru ca doar acesta poate fi gasit cu volan pe dreapta. Cand urca sa conduca, il inunda toate amintirile din trecut, si spune ca masina il relaxeaza si il detaseaza de tumultul metropolei.
Remus Azoitei, violinist: "Cum se imbina cele 2 pasiuni? Ma balanseaza emotional, asta e adevarul. Aici vedeti un obiect si asta este, dar in minte si sufletul meu este dincolo de obiect, e un simbol al istoriei mele din Romania si primilor mei ani, cu bune si rele. Si cand ma uit la acest obiect, ma gandesc la toti acei ani, inainte sa plec prin strainataturi. Tatal cui nu avea o Dacie, tin minte ca tatal meu a avut o Dacie bleu si zilnic ii curate barele, nu o sa uit niciodata, si cumva poate o voi da si eu mai departe copiilor mei."
Remus Azoitei: "De copilarie imi aduc aminte, absolut. Ramas in zapada, ramas in noroi, la tara, la mare, la munte, familia. A fost cu masina pana in Romania , Italia si Franta, cu ocazia unor expozitii auto. S-a prezentat cu ea in Londra si la votare pentru prezidentialele din noiembrie. Spune ca atunci cand scoate masina la plimbare, ii identifica usor pe ceilalti romani din in trafic, pentru ca toti reactioneaza surprinsi, la vederea ei."
Remus Azoitei: "Imi place la nebunie sa o conduc. Am un sentiment de bucurie, nu vedeti ca nu am nici radio in ea? Ca nu imi place sa am, vreau sa ma indepartez de orice si asa sa ma gandesc, e minunat, e ca un prieten vechi!"
Scartaitul geamului coborat manual, sunetul usii inchise si zgomotul facut de semnalizator sunt singura muzica pe care vrea sa o auda pana ajunge acasa.
Remus Azoitei: "Gabi (n.r. fiul lui Remus) a inceput acum cateva luni, e la inceput, dar aveanseaza foarte repede, se pare ca e ceva, cineva din familie mai canta la vioara sau la pian, dar are auz absolut si e foarte muzical, canta tot timpul."
In caza Azoitei, muzica e in familie. Mama baietilor e la randul ei violonista la Londra, dar canta si la pian. Ambitioasa din fire, Antonia povesteste ca a invatat limba romana in doar doi ani.
Antonia Azoitei, sotia lui Remus Azoitei: "Am invatat acum cativa ani sa vorbesc un pic limba romana, cu o gramada de greseli. Remus nu m-a ajutat prea mult, am invatat singura cu o carte si un CD si am vb foarte mult cu soacra mea, pentru ca ea nu intelege prea bine limba engleza. Nu prea e grea limba romana, face foarte mult sens pentru mine!".
Antonia face parte din Orchestra Televiziunii BBC, dar are si propria afacere, tot legata de muzica. Organizeaza concerte in gradinitele private din Londra, unde aduce muzicieni, sa interpreteze in fata copiilor foarte mici. Cei doi soti locuiesc intr-o casa cocheta, intr-un cartier linistit din Nord-vestul metropolei, iar Remus vine frecvent la Bucuresti, pentru ca are concerte la Ateneu. Iar in iulie va sustine un curs la Sinaia, cu tineri din toata lumea.
Remus Azoitei: "Profesoratul la nivel foarte ridicat mi se pare cea mai frumoasa meserie care exista pe acest pamant. Este o meserie nobila deci tu incerci prin toate mijloacele sa extragi de la o alta persoana tot ce a mai bun si sa il inveti sa umble cu sunete cu emotii cu etichetari de emotii."
Antonia Azoitei, sotia lui Remus: "E acel barbat inalt si mare, dar in realitate este un sufletist. Are o latura seinsibila si e e foarte pasionat."
Remus Azoitei a preluat valorile si stilul de viata londonez. Il deranjeaza cand presa britanica arunca noroi pe imaginea romanilor din Regat, prezentandu-i doar pe cei care comit infractiuni si traiesc din beneficii.
Remus Azoitei: "Stiti ca oamenii lasa in spate, lasa familii, sa isi faca un viitor, asta este realitatea. Romanii muncesc enorm si intotdeauna o sa mai dea chiar si peste, ca sa fie lumea multumita, exista si romani care ne fac de rusine, asta este adevarul, si stim cu totii ca exista, dar sunt foarte putini. Deci este un procentaj absolut infim."
Povesteste ca a cunoscut in Londra multi romani muncitori si corecti,si il mahneste ca nimeni nu vorbeste despre efortul pe care imigrantii il fac, pentru a se descurca intr-o tara straina.
Remus Azoitei: "Personal, inca incerc sa inteleg magnitudinea actiunii de a lasa familie, situatie intr-un loc si radacini si sa te duci in alt loc in care sa nu stii pe nimeni, nu stii ce viitor vei avea. Daca oamenii astia fa casa ceva, asta inseamna ca doresc o viata mai buna."
Un roman aduce o parte din tara sa natala, pe strazile si pe scenele Londrei. E mandru ca s-a nascut in tinuturi romanesti si indrazneste sa infrunte prejudecati in Regat, pentru ca este foarte bun si riguros, in tot ce face.
Remus Azoitei: "Eu sunt un Roman care este exilat in Anglia si un englez cu radacini foarte puternice romanesti, deci eu sunt un personaj care a absorbit cele mai bune lucruri din aceste doua culturi incredibile. Si ma simt o persoana norocoasa, in ceea ce simt si ceea ce fac".
La Londra unii sunt printi, altii cersetori. La propriu. Iar romanii si-au gasit loc in ambele categorii. Problema este ca presa britanica are tendinta de a-i prezenta doar pe cei care incalca legea si oripileaza o lume intreaga prin modul cum se afiseaza in Regatul Unit. Avem insa si romani care fac cariera in elita britanica si acest lucru nu poate fi contestat, cu tot efortul celor care ne denigreaza ca popor, doar pentru ca avem conationali care incalca legea si sfideaza bunul simt. Vrem sa dovedim ca suntem buni si meritam sa stam la masa cu restul lumii, in Regatul Unit.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, romani, diaspora, profesor, londra, muzica, cersetori, emigrare, zilieri,
Dată publicare:
15-05-2015 13:01