Centrele "de recuperare" din care doar moartea te salveaza. Copiii cu handicap sunt inchisi in adevarate lagare de concentrare
Aproape 70 la suta dintre romanii ajunsi intr-un centru de recuperare si reabilitare mai ies de acolo doar dupa moarte. In ciuda numelui pompos, aceste centru sunt adevarate lagare de concentrare.
La Bals, judetul Olt, echipa „Romania, te iubesc!” a intrat intr-unul din „centrele de recuperare”. Nu s-a schimbat aproape nimic din ’90, cand aceste centre ar fi trebuit sa dispara, si pana in ziua de azi. Doar peretii desenati mai pastreaza inca urme ale trecerii voluntarilor straini pe acolo.
Impartit pe doua etaje, centrul adaposteste 45 de copii si tineri cu varste intre 7 si 26 de ani. La parter sunt cazati „umblatorii” cum ii numesc ingrijitorii. Adica cei care merg la scoala si sunt autonomi. Unul dintre ei le marturiseste reporterilor ca-i e teama sa se gandeasca la viitor, fiindca e sigur ca va ajunge pe strazi.
In baie, cabinele de dus n-au perdele, chiuvetele nu functioneaza, iar toaletele nu au usi. Cine intra aici trebuia sa strige in permanenta numarul cabinei ca sa nu intre altcineva peste el. Pe holuri e intuneric. Un miros greu te insoteste peste tot. O fata le arata reporterilor care filmeaza cu camera ascunsacamera ei pe care o imparte cu o alta tanara prea sedata ca sa reactioneze. Pe jos e doar ciment, iar copiii dorm in paturi de fier acoperite de lenjerii murdare. Pe jos nu sunt mochete; au fost scoase, spune personalul, fiindca cei internati aici „au facut pe ele”.
Vezi si: Casa groazei din Braila. 12 oameni traiesc in conditii de neimaginat
Centrele de recuperare sunt in realitate centre de izolare. O arata si un Studiu al Institutului de Politici Publice care spune ca pe 69% dintre internati doar moarte ii mai scoate din aceste locuri. Odata ajuns aici devii victim sigura a unui sistem numit „de protectie”.
Aceste institutii n-au fost inchise pana acum pentru ca furnizeaza de locuri de munca. De pilda, la Bals, pentru cei 45 de internati muncesc 65 de angajati: un medic, ingrijitori, instructori de educatie, psihologi, magazioneri sau educatori de puericultura. Dar in cele cateva ore cat au stat repoterii acolo nu au vazut pe nimeni sa lucreze cu copii, sa incerce macar recuperarea celor care, cu ajutor, ar putea avea o viata decenta.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, lagar, bals, recuperare, handicap, asistenta sociala,
Dată publicare:
06-10-2014 13:05