Casa groazei din Braila. Uitati de autoritati, 9 tineri si 3 batrani cu boli grave traiesc in conditii de neimaginat

×
Codul embed a fost copiat

Romania, te iubesc! Au trecut 24 de ani de la deschiderea lagarelor comuniste de exterminare a copiilor cu handicap, dar lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc. O dovedeste acest exemplu din Braila.

In comuna braileana Viziru, ascunsi de ochii lumii, traiesc intr-o adevarata casa a groazei, 12 oameni pe care autoritatile i-au uitat intr-o mizeri de nedescris. Vecinii spun ca apartin de Directia pentru Protectia Copilului si ca ii are in grija un barbat care vine, le face de mancare si pleaca.

Casa este fosta sectie de pediatrie a Spitalului Orasenesc. Afara, o tanara care nu poate decat sa isi ridice ochii spre echipa „Romania, te iubesc!”. Inauntu, in doua camere mizere sunt 12 paturi care gazduiesc trei batrani si noua tineri. N-au apa curenta, n-au caldura, n-au de nici unele. Toamna si iarna ploua si ninge in casa. In scripte, acesti nu exista in lista cu institutiile care adapostesc copii si tineri cu nevoi speciale.

Cum au ajuns acolo nici ei nu mai stiu. S-a intamplat in urma cu 12 ani, cand fosta sefa a inspectoratului de stat pentru handicapati, Anca Vlavian, concesiona de la primarie cladirea si o transforma in locuinta protejata. Adica aici ar fi trebuit sa fie adusi tineri cu handicap usor, care cu ajutorul unor specialist sa invete sa se gospodareasca singuri. In practica, lucrurile s-au facut romaneste, recunoaste chiar Anca Vlavian, care spune ca ea l-a convins pe Petrica Meiros, un localnic din Viziru, si pe concubina lui, sa devina asistenti personali pentru doi dintre ei in schimbul unui salariu de 683 de lei fiecare.

Cum au ajuns acolo nici ei nu mai stiu. S-a intamplat in urma cu 12 ani, cand fosta sefa a inspectoratului de stat pentru handicapati, Anca Vlavian, concesiona de la primarie cladirea si o transforma in locuinta protejata despre care legea spune ca "sigura persoanelor adulte cu dizabilitati gazduire de tip familial in sistem protejat, precum si asistenta si suport pentru asigurarea unei vieti autonome si active". In traducere, asta ar fi insemnat ca aici sa fie adusi tineri cu handicap usor, care cu ajutorul unor specialist sa invete sa gateasca, sa-si faca singuri cumparaturile, sa munceasca, se gospodareasca singuri.

Citește și
Militari romani
Romania, te iubesc! Eroii din Irak lupta pentru viata
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

In practica, lucrurile s-au facut romaneste. O recunoaste chiar Anca Vlavian: „In anul 2002 sau 2003 am infiintat acel camin in sensul ca am amenajat o cladire si acolo au fost cazati tinerii care erau adusi de la protectia copilului, ca nu mai puteau sta in internate nu erau angajati nu aveau parinti, nu aveau pe nimeni.” Tot ea l-a convins pe Petrica Meiros, un localnic din Viziru, si pe concubina lui, sa devina asistenti personali pentru doi dintre ei in schimbul unui salariu de 683 de lei fiecare.

In urma cu doi ani in casa au mai fost adusi de catre primar inca trei batrani. Unul dintre ei sufera de cancer si nu se poate misca din pat. Se uita toata ziua pe geam fiindca are picioarele amputate si desi sta intr-un scaun cu rotile nu l-a mai scos nimeni afara pentru ca are rotile dezmflate.

Petrica Meiros a devenit curator prin hotararea unei instante de la Insuratei. Asta ii da dreptul sa le ridice indemnizatiile de handicap. In acte scrie ca si-au dat acordul in fata judecatorului, desi trei dintre ei au handicap mintal grav si nu stiu sa vorbeasca.

Vezi aici toata emisiunea

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Dana Borcea, femeia singura care a facut ce statul roman nu a fost in stare. Zeci de batrani au fost salvati din mizerie si uitare
Dana Borcea, femeia singura care a facut ce statul roman nu a fost in stare. Zeci de batrani au fost salvati din mizerie si uitare

O lectie de omenie, partea I. In duminica Floriilor, „Romania, te iubesc!” vorbeste despre bucuria de a darui. Despre oameni care, prin credinta si bunatatea celor din jur au reusit sa salveze sufletele unor batrani parasiti.

Romania, te iubesc! Eroii din Irak lupta pentru viata
Romania, te iubesc! Eroii din Irak lupta pentru viata

10 morti si 42 de raniti. E pretul pe care l-a platit Romania in razboiul anti-terorist. Ranitii din Irak si Afganistan se lupta pentru viata tot departe, in cel mai mare spital american din Germania.

Romania, te iubesc! Lungul drum spre casa al copiilor abandonati
Romania, te iubesc! Lungul drum spre casa al copiilor abandonati

Planul statului de a reduce numarul copiilor din centrele de plasament a sfarsit in unele cazuri prin a distruge destine. Un baiat din Vrancea a abandonat scoala pentru ca trebuie sa-si intretina fratele mai mic si mama paralizata.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.