Dana Borcea, femeia singura care a facut ce statul roman nu a fost in stare. Zeci de batrani au fost salvati din mizerie si uitare

Ultima actualizare: 15-12-2017 14:15

O lectie de omenie, partea I. In duminica Floriilor, „Romania, te iubesc!” vorbeste despre bucuria de a darui. Despre oameni care, prin credinta si bunatatea celor din jur au reusit sa salveze sufletele unor batrani parasiti.

Dana Borcea, o romanca de 45 de ani, a reusit ceea ce statul n-a facut niciodata: sa se aplece spre batranii abandonati si suferinzi. Cu ajutorul unor oameni care si-au donat casele de la tara a reusit sa gazduiasca in ele 30 de batrani. Mai mult, a preluat de la stat un spital inchis aflat in paragina si la transformat intr-un spital social in care sarmanii fara adapost sa primeasca ingrijire medicala.

N-are averi. N-are casa ei, n-are pamanturi, n-are un sot, n-are copii. Dar are ceva ce suplineste lipsa oricaror averi materiale: o cauza in care crede si care pana acum a salvat de pe strazi zeci de batrani fara adapost.

A crezut ca poate schimba lumea
Daca n-ar fi intalnit-o pe Dana Borcea, zeci de batrani s-ar fi prapadit prin gari sau pe guri de canale. I-a salvat punand la punct din nimic o retea de case de batrani si un spital social. S-a bazat doar pe credinta si pe bunatatea oamenilor. Pana si ea e suprinsa de toata constructia din jurul ei. Nu e singura, are alaturi prieteni care au crezut in puterea ei de a schimba lumea in vremuri in care faptele bune rareori sunt rasplatite.

31 de ani avea Dana Borcea cand a hotarat sa lase in urma tot. Tocmai divortase de sotul alaturi de care traise 11 ani. Dupa divort, nimic n-o mai tinea in tara. Asa ca a hotarat sa plece la sora ei care muncea de cativa ani in Spania si sa isi schimbe viata. In materialul video puteti vedea toata povestea ei.

In casa cu oamenii strazii
Dupa cateva luni de voluntariat in strada, Dana Borcea a inteles ca nu e suficient. Asa ca a decis sa inchirieze o casa la 100 de kilometri de Madrid si sa se mute impreuna cu sase oameni de pe strada: 4 romani ajunsi in aceasta situatie pentru ca fusesera pacaliti de angajatori si doi straini.

A fost greu sa ma acomodez cu niste oameni carora le lipsea si igena elementara. Unii dintre ei erau violenti, periculosi chiar”, spune Dana Borcea. „Dar, incetul cu incetul, oferindu-le incredere si incercand sa ii accept si sa ii pretuiesc asa cum erau ei, s-au atasat de mine si s-a creat o atmosfera frumoasa acolo in casa. Incetul cu incetul s-au orientat catre un loc de munca, si-au inchiriat apartamente si consider ca fiecare s-a integrat in societate in felul lui.”

Atunci si-a luat primul concediu si a revenit in tara. Odata ajunsa in Bucuresti a mers in Gara de Nord, unde a vazut mai ales batrani abandonati. S-a intors in Spania cu un gand: sa deschida un azil de batrani. Prietenii ei au ajutat-o sa adune 5000 de euro cu care au cumparat o casa in satul natal. Dana Borcea s-a intors definitiv in tara si s-a mutat acolo cu cinci batrani luati de pe strada.

Casa Painii
O vreme au trait din economiile ei. Aveau gradina, amenajasera si o brutarie si zilnic imparteau paine oamenilor saraci din sat. Batranii nimanui devenisera dintr-o data utili si pentru prima data dupa multi ani simteau ca au o familie.

Atunci a infiintat impreuna cu prietenii ei fundatia Casa Painii. Despre viata ei alaturi de batrani a facut un film care a fost prezentat comunitatii de romani din Spania. La scurt timp a primit telefoane de la oameni care voiau sa doneze fundatiei casele lor parintesti pentru a fi transformate in camine. In Braila, Teleorman, Galati, Buzau, Botosani, Timis se deschideau rand pe rand case de batrani renovate de voluntari. Vezi in materialul video cum arata aceste case. 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO