Satele Romaniei, invadate de capuse la buget. O tara bolnava de risipa
Gospodarii pagubelor, partea a III-a. Datoriile autoritatilor locale se aduna an de an si atarna tot mai greu la deficitul bugetar al tarii. Am ajuns ca oficialii straini sa e bata obrazul ca nu reusim sa gestionam situatia arieratelor.
Stoparea risipei si a fraudelor din primarii ar trebui sa devina prioritate nationala, mai ales ca tavalugul investitiilor aprobate dar neplatite din diverse motive, creste an de an. Mai rau este ca prejudiciile sunt dificil de recuperat, pentru ca ilegalitatile sunt descoperite tardiv, de multe ori abia cand se schimba primarii – adica odata la 4 ani.
Conform legii, Curtea de Conturi poate cere prefecturilor suspendarea din functie a primarilor care incalca legea. Pana acum nu s-a intamplat asta decat in 3 cazuri, desi exemple de ilegalitati sunt din belsug.
Ghiciti ce ar trebuie sa fie aici. Raspunsul: o clasa moderna dintr-o scoala. Moderna doar in acte
Drumul care a tinut doar un an
Gheorghe Bazavan, edilul comunei mehedintene Malovat, si-a obisnuit consatenii cu hore si focuri de artificii in centrul comunei. Mai putin i-a obisnuit cu drumuri bune. Cel facut anul trecut e deja crapat tot. Primarul a fost arestat la sfarsitul anului trecut, in urma unui flagrant, in timp ce primea de la constructorul drumului 20 de mii de euro. Potrivit DNA, cercetarile au inceput dupa ce constructorul s-a plans ca edilul il santajeaza. Concret, primarul a fost dispus sa treaca cu vederea lucrarile de mantuiala si sa aprobe decontul, daca primea mita. Mai mult, lucrarea s-a facut fara licitatie sau autorizatie de constructie.
Acum comuna a ramas cu un drum prost facut si o datorie mare catre firma de constructii. Si nu e singura problema: in 2013, Malovat a stat fara iluminat public vreme de opt luni, din cauza datoriilor catre furnizorul de energie electrica.
Pentru autoritatile locale in pragul insolventei, Guvernul a permis primariilor cu arierate sa se imprumute din Trezoreria Statului - asta a fost chiar una dintre intelegerile cu FMI, pe anul trecut. Doar ca multi primari nu mai pot plati nici ratele la aceste credite. Asa ca Guvernul a trasat pentru primarii un plan de reducere a restantelor cu 5% in fiecare luna. In majoritatea cazurilor nu se urmareste insa si recuperarea banilor tocati de primari fara acoperire.
Satul cu 2 sali de sport si un teren
La Pestisani, in Gorj, primarul a facut acum 4 ani licitatie pentru a construi un campus scolar ultramodern, evaluat la 15 milioane de lei. La ora actuala e doar un santier in paragina, fiindca primarul e cercetat. Guvernul a trimis o suma mare la Pestisani pentru ca primariei sa nu-i fie executate silit bunurile. Adica Statul i-a platit in acest caz pe creditorii unui constructor acuzat ca ar fi mana in mana cu edilul.
Apoi s-a descoperit ca in Pestisani se construia un teren in aer liber desi existau deja 2 sali de sport. „Sunt foarte multi iubitori de sport”, se scuza primarul. In dosar au aparut apoi si nume grele din Bucuresti. Vezi in materialul video care sunt acestea.
Risipa de bani e boala incurabila care macina administratia locala. Multi dintre cei abonati la contracte dubioase ajung in Parlament. Ani de zile au facut afaceri profitabile cu primariile si stiu cum sa-si acopere "urmele", ca totul sa para legal. Cat timp se vor gasi justificari pentru lucrari nejustificate, si prioritatile sunt stabilite prin comisioane la negru, scurgerile de fonduri par de neoprit. Bulgarele datoriilor creste an de an, si impiedica toate investitiile care sa-i aduca pe romani in civilizatie.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, comuna, primar, drum, datorii, sat, curtea de conturi, risipă, arierate,
Dată publicare:
07-03-2014 09:47