Fara carte, fara viitor. Romanii care isi trimit copiii sa stea cu porcii, in loc sa-i dea la scoala


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2012 22:34
Categorie: Sezonul 1

Exista romani care voteaza ce le spun altii, pun degetul cand trebuie sa se semneze si nu stiu nici macar sa citeasca ceasul. Si pentru ca asa au apucat, isi trag si copiii dupa ei: in loc sa-i trimita la scoala, ii pun sa stea cu porcii.

Suntem primii in topul european al analfabetilor: 6% dintre romani nu stiu carte, fata de 2% in Bulgaria si 1% in Ungaria. Iar de cind cu criza, am mai reusit o performanta trista: suntem tara in care tot mai multi copii sunt nevoiti sa abandoneze scoala, condamnati de parinti sa ramina la sapa. Am ajuns in sate in care saracia si alcoolismul sunt mai vechi decit inventarea tiparului, locuri in care traiesc oameni care n-au deschis in viata lor o carte. Si cu toate acestea, am descoperit si copii curiosi, destepti si talentati, margaritare in noroi. Invata pe rupte, au numai note de zece si nu vor decit sa mearga mai departe, sa faca ceva in viata, sa se desprinda de un destin trasat de altii. Lor nu le da nimeni insa nicio sansa. Orice tara civilizata se lauda cu trecutul ei. Mai mult, unii reusesc sa faca si bani din asta. La noi, lucrurile stau invers. De ani buni, centrul istoric al Bucurestiului este un maldar de gunoaie, o colectie de gropi si bucati de ziduri. Descoperiri arheologice. Majoritatea caselor stau sa cada si sunt locuite abuziv de indivizi dubiosi. Pe santier muncitorii stau sub privirile neputincioase ale sefilor din primarie. Pana acum, pentru reabilitarea zonei s-au cheltuit milioane de euro.

ISTORIE SI GUNOAIE- Alex Dima

Orice tara civilizata se lauda cu trecutul ei. Mai mult, unii reusesc sa faca si bani din asta. La noi, lucrurile stau invers. De ani buni, centrul istoric al Bucurestiului este un maldar de gunoaie, o colectie de gropi si bucati de ziduri. Descoperiri arheologice. Majoritatea caselor stau sa cada si sunt locuite abuziv de indivizi dubiosi. Pe santier muncitorii stau sub privirile neputincioase ale sefilor din primarie. Pana acum, pentru reabilitarea zonei s-au cheltuit milioane de euro.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Export de inteligenta. Reforma nesfarsita din invatamantul romanesc ne pune in pericol viitorul
Voluntari in iadul Sudanez. Povestea romanilor care incearca sa salveze lumea prin gesturi simple
In numele Tatalui. Cine sunt cei care se joaca de-a Dumnezeu cu destinele oamenilor
Romania asistata. Jumatate din populatia tarii a ajuns sa primeasca ajutor de la stat
Fara carte, fara viitor. Romanii care isi trimit copiii sa stea cu porcii, in loc sa-i dea la scoala
Mancare cu dragoste. Romanii redescopera incet bucataria de acasa
Un roman misca New York-ul. Mihai Horodniceanu, "creierul" traficului de suprafata al metropolei
Bogatii zonelor sarace. Localitati defavorizate, transformate in paradis fiscal pentru unii investitori
Marea defrisare. Alte tari isi protejeaza padurea, noi nici macar nu stim cata mai avem