Romania fara perdea. Perdelele forestiere, solutia pentru ninsori si seceta pe care nu suntem in stare s-o aplicam


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Vineri 21 Martie 2014 11:44
Categorie: Sezonul 1

Va mai amintiti de imaginile cu drumuri troienite si oameni blocati prin masini? Poate vi s-a intamplat chiar dumneavoastra. Exista o solutie foarte simpla pentru a scapa de aceste probleme. Doar ca autoritatile o ignora

Munti de zapada si oameni neputinciosi prinsi intre nameti: asa aratau drumurile din Romania asta-iarna. O situatie care se putea insa evita daca pe marginea lor ar fi fost amplasate perdele forestiere. In lege, ele exista din 1998 si autoritatile si le remintesc la fiecare calamitate, dar de fiecare data e prea tarziu.

La inceputul acestui an guvernul Ponta 2 a mai dat o ordonanta de urgenta pentru infiintare perdelelor de protectie. In loc sa inceapa cu masuri efective, documentul incepe cu scuze. Nu s-au plantat perdele pana acum pentru ca proprietarii terenurilor pe care ar trebui amplasate sunt greu de gasit.

De ani de zile lucrurile s-au impotmolit aici. Este pretul pe care il platim acum pentru felul in care toti politicienii, din ’89 pana acum, au hotarat faramitarea proprietatii in Romania. Privite din satelit, terenurile din tara noastra par bucati ravasite dintr-un puzzle, pe care acum nimeni nu mai e in stare sa il puna cap la cap. In multe cazuri sunt bucati de teren de doar cativa metri latime.

Pentru a pune perdea forestiera pe aceste terenuri trebuie descoperit proprietarul, trebuie intrebat daca e de acord, trebuia intocmit cadastru, trebuie facuta dezmebrarea bucatii de teren pe care va fi plantata padure. Daca proprietarul e de acord ramane stapan peste padure; daca nu este atunci se face expropriere, adica terenul pe care se planteaza padure este preluat de stat - ceea ce presupune multe proceduri greoaie. De fiecare data cand s-au apucat de treaba, functionarii statului s-au blocat in descalcirea acestei situatii.

Perdele forestiere nu ne apara insa doar de ninsori, ci si de seceta. Opresc vanturile care ar putea sa culce culturile si sa spulbere pamantul bun si in acelasi timp tin umiditatea. Daca nu se pun acum perdele forestiere, in 30 de ani sudul tarii se va transforma in desert. Bulgarii stiu asta si au plantat la sud de Dunare astfel de perdele. Ce s-a facut in schimb la noi, vedeti in materialul video.

Prin urmare, doar 20 de kilometri de perdea s-ar putea planta anul acesta. Si asta intr-un scenariu optimist. Problema perdelelor este o chestiune de interes national: ar aduce un beneficiu urias pentru agricultura si ar reduce cu mult bugetul care se aloca in fiecare an pentru deszapezire. In plus, n-am mai avea in fiecare an zeci de morti din cauza zapezilor. Birocratia si incompetenta celor care raspund de acest domeniu ne tin insa la stadiul in care inca incercam sa aflam cine sunt proprietarii terenurilor pe care ar trebui sa avem perdele forestiere.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO