Cum se poate deconta o schela metalica in lungime de 300 de km. La uzina de apa grea de la Severin se fura pana in ultima clipa

RTI Mehendinti

REGIA AUTONOMA A "AFACERILOR GRELE", partea a III-a. La Drobeta Turnu Severin falimentul bate la usa celui mai mare angajator din judet dupa ani de zile de contracte umflate.

Pana acum cativa ani Georgica Cornu era unul dintre cei mai bogati banateni. La ora actuala averea lui este gajata pe la banci sau pusa sub sechestru. „Erau alte oportunitati acum cativa ani”, recunoaste omul de afaceri.

Dupa 2000, grupul sau de firme, Confort, a avut o ascensiune extreme de spectaculoasa, in special in domeniul constructiilor si in contracte banoase cu statul. Si cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare a avut numeroase proiecte. Unul dintre cele mai mari a fost reparatia cazanului 4 de la termocentrala de la Halanga. Iar acum, dupa ce partenerul sau de afaceri a intrat in inchisoare, Georgica Cornu se ocupa si de contractul de construire a instalatiei de prelucrare a deseurilor. Un contract ale carui detalii il amuza. In mai putin de un an, contractual a suferit suplimentari de zeci de milioane din banii unei regii de stat care abia supravietuia de pe-o luna pe alta.

Nu e prost cine cere
Proiectul a fost incomplet”, explica Cornu. „Ca sa functioneze mai era nevoie de anumite lucrari. Si cand depistau aceste lucrari spuneau, dom'le mai facem un act additional.Stiti ca e o vorba la romani, nu e prost ala care cere, e prost ala care da”.

Modul in care lucrarile au fost umflate se vede cu ochiul liber. Prin actele aditionale a crescut de trei ori cantitatea de vopsea de la 11.000 de kg la peste 30.000. Iar valoarea pe kilogram a fost calculata la un pret de 3 ori mai mare decat pretul pietei. Cceea ce a determinat pierderi de 2.550.945 lei.
Prin aceleasi aditionale, numarul de ore pentru inchirierea schelei s-a triplat de mii ceea ce a determinat pierderi financiare de 23 de milione de lei. La un pret normal, lungimea schelei ar fi fost de vreo 300 de km, cat de la Severin la Bucuresti. Si, desi lucrarea nu e nici pe departe terminata, constructorul a primit si garantia de buna executie de peste 25 de milioane de lei.

Citește și
jaf paduri
Harta unui jaf urias. Cum a sesizat ministrul Apelor si Padurilor disparitia a peste 2500 de hectare de copaci din Arges
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Director dupa director
Cum s-a putut ajunge la aceste lucruri? Fostul director, actualul deputat Traicu, are propria viziune despre cele intamplate si crede ca directorul general de atunci, Adrian Olaru, n-a fost de capul lui.

Dupa schimbarea de putere din 2012, Rodin Traicu a devenit pentru o scurta perioada de timp secretar de stat la Economie si directorul Olaru a fost schimbat. Pentru cateva ore mandatul de director a aprtinut lui Silviu Cioclei, director de dezvoltare, dar si actionar la o firma abonata la lucrari la RAAN.

Adrian Duicu, presedintele de atunci Consiliului Judetean Mehedinti, care este acum in arestul politiei, acuzat de trafic de influenta, a avut insa o alta optiune pentru functia de director general: Gheorghe Dulcea. Directorul economic care a semnat toate investitiile si achizitiile din RAAN inca din 1998.

341 de milioane in loc de 165
Printre actele pe care le-a semnat Dulcea din scaunul de director general apare si un act aditional de 44 de milioane la contractul cu Confort. Noul director a emis si 24 de bilete la ordin pentru niste subansamble ale instalatiei care nu s-au livrat, iar lucrarile pentru instalatie au ajuns la 341 de milione de lei, de la 165 cu cat s-a castigat licitatia.

Facturile au fost anulate, dar o parte din biletele la ordin au fost girate la banci, lucru total ilegal. Desi acum nu mai este director general, Gheorghe Dulcea este in continuare angajatul RAAN la serviciul economic. Adrian Olaru a plecat de buna voie acum cateva saptamani, dupa ce a lucrat la departamentul managementul calitatii.

Saptamana trecuta, cativa ministri in frunte cu premierul Ponta au descins la Mehedinti. Situatia grava de la Regia Autonoma de activitati Nucleare a convins Guvernul sa caute solutii pentru societatea intrata in 2013 in insolventa.Daca pana la 1 mai, RAAN nu achizitioneaza certificate pentru emisii de dioxid de carbon de peste 5 milioane de lei, Romania risca sa fie penalizata de Comisia Europeana cu procedura de infringement si o amenda de peste 100 de milionae de euro.

„Jaf national”, spune premierul
Din pacate , in perioada 2009-2012, aici la regie s-a produs un adevarat jaf national. Practic 400 de milioane de lei au disparut intr-o investitie de mediu care nu s-a finalizat nici pana astazi.”, a recunoscut premierul Ponta. Guvernul a deblocat de urgenta 60 de milione de lei in contul unei parti din productia de apa grea stocata la Severin, o gura de oixgen pe termen scurt.

Odata cu insolventa, in 2013, la Regia Autonoma pentru activitati Nucleare a inceput un nou razboi, semn ca mai exista resurse de imbogatire. Administrator judiciar a fost nominalizata compania Tudor si asociatii, singura care a depus o oferta la dosar. Tudor si Asociatii va castiga bani frumosi din insolventa RAAN-ului: aproape 60 de milione de lei, sume calculate pentru trei ani de insolventa.

La masa credala s-a inregistrat grupul de firme Confort care pretinde daune si debite de peste 800 de milione de lei, sume care ii plaseaza pe primul loc intre creditori. Miza este votul dat in deciziile companiei. Suspiciuni au aparut si in relatia dintre Ion Tudor si Georgica Cornu.

Cine stinge lumina la RAAN
La departamentul pentru Energie, noul ministru incearca sa lipeasca oalele sparte in decursul anilor. Predecesorii sai nu i-au lasat nici un plan de redresare a RAAN-ului. „Aveti o imagine a ce s-a intamplat in general in Romania in companiile de stat: furt, proasta administrare, ineficienta”, spune ministrul delegat Razvan Nicolescu. „Da, a furat si ala si ala, au furat toti. Dar cu ce ma ajuta? Ca eu am de rezolvat o problema, trebuie sa vin c-o solutie. Fratilor, asta e, asta se poate.

De cateva zile, ministrul a trimis la RAAN un nou director general cu atributii si de administrator special, Viorel Marian. Situatia este dramatica:”N-am venit sa sting lumina, dar s-ar putea sa nu mai existe solutii. Dar n-o sa fiu eu cel care decide asta

Solutiile sunt putine. Se vehiculeaza trecerea termocentralei si a retelei de termoficare in administrarea autoritatilor locale. Insa Drobeta Turnu Severin este un oras sarac. Judetul Mehedinti este ultimul judet din tara la investitii private, iar somajul este printre cele mai ridicate din tara. Regia pentru activitati Nucleare este cel mai mare angajator din judet, iar inchiderea sa ar reprezenta o adevarata bomba sociala.

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Combinatul nuclear care cumpara gunoi de la matusa lui Leo din Strehaia. Contractele paguboase au reusit sa ingroape o mare uzina
Combinatul nuclear care cumpara gunoi de la matusa lui Leo din Strehaia. Contractele paguboase au reusit sa ingroape o mare uzina

REGIA AUTONOMA A "AFACERILOR GRELE", partea a II-a. Fabrica de apa grea de la Drobeta Turnu Severin a ajuns in centrul unor combinatii financiare implicand Strehaia, paradisul fiscal al firmelor fantoma.

Harta unui jaf urias. Cum a sesizat ministrul Apelor si Padurilor disparitia a peste 2500 de hectare de copaci din Arges
Harta unui jaf urias. Cum a sesizat ministrul Apelor si Padurilor disparitia a peste 2500 de hectare de copaci din Arges

Dupa ce v-am aratat in numeroase randuri la emisiunea "Romania, te iubesc" jaful din padurile noastre, oficialii au iesit pe teren.

Romania, te iubesc: jaf la ghiseul bancii
Romania, te iubesc: jaf la ghiseul bancii

Romania nu conteneste sa ne uimeasca. Intr-o comuna din Teleorman toti batranii au ramas fara economiile stranse cu grija pentru ca si-au lasat banii, plini de incredere, in filiala locala a unei banci.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.