Harta unui jaf urias. Cum a sesizat ministrul Apelor si Padurilor disparitia a peste 2500 de hectare de copaci din Arges
Dupa ce v-am aratat in numeroase randuri la emisiunea "Romania, te iubesc" jaful din padurile noastre, oficialii au iesit pe teren.
Intr-o zona protejata din Arges, ministrul Apelor si Padurilor a constatat ca au disparut peste 2500 de hectare cu copaci. Ministrul recunoaste ca aceste defrisari ilegale nu pot fi facute fara protectie din sfera politica. Deocamdata, l-a demis pe seful unui inspectorat silvic, dar jaful pare de nestavilit daca nu se schimba legile si nu sunt pedepsite furturile din padure.
Jaful din padurile din nordul judetului Arges este de proportii uriase: 900 de hectare de au fost defrisate si alte 1600 au fost distruse in Arges. Tot acest lemn, adica peste 200 de mii de metri cubi, a fost incarcat in 6000 de camioane. Daca ar fi plecat toate in acelasi timp ar fi ocupat 120 de km pe sosea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Tot furtul asta de lemne si dezastrul s a facut cu sprijinul politicului si ca ei ii este greu sa creada ca in judetul Arges s-au plimbat cele 6000 de camioane cu lemne si nu le a observat nimeni.", spune Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape si Paduri.
Valoarea lemnului furat se ridica la 63 de milioane de lei, dar si mai grav este pericolul instalat in zona. Exploatarea nemiloasa a afectat barajele si cursurile de apa, iar resturile copacilor lasate de izbeliste fac imposibila reimpadurirea. Responsabili ar fi, in primul rand, inspectorii silvici care n-au facut nimic pentru a opri dezastrul.
Autoritatile spun ca au imagini din satelit inca din 2009 de cind au inceput defrisarile. Asa se vad si drumurile care s-au facut acolo pentru a cara lemnul.
"Timp de 4 ani inspectoratul de acolo nu a facut nici un control in zona respectiva ceea ce este de neasteptat. Il astept cu demisia pe seful de acolo, se vor intocmi dosare penale, in cazul in care nu si da demisia va intra in comisia de disciplina", spune Lucia Varga.
Cel acuzat, seful ITRSV Ploiesti, sustine ca in ultimii 4 ani oamenii sai au facut cateva controale in zona cu pricina si chiar au dat amenzi contraventionale. Sever Stanciu spune insa ca nu a putut face prea mult, pentru ca are doar cativa angajati.
Vom prezenta pe larg dezastrul din padurile din Arges intr-o editie a emisiunii "Romania, te iubesc".