"Eu votez pe doamna, ca e sexul meu". Schita tragicomica a europarlamentarelor in Romania lui Caragiale
In goana dupa un fotoliu de europarlamentar, unii au pus la bataie tone de mici si bere, altii baloane, iar altii au impartit zambete. Cat de convingatori au fost s-a vazut la vot. „Romania, te iubesc!” a patruns in culisele campaniei electorale.
32 de romani vor ocupa pentru 5 ani un scaun in parlamentul european. Si fiecare va castiga o jumatate de milion de euro. Un motiv suficient de puternic pentru ca in cursa sa se inscrie aproape 600 de candidati
Cat castiga un europarlamentar
Patru cladiri uriase, din sticla legate printr-un coridor circular lung. Asa arata sediul Parlamentului din Bruxelles. Aici, acum 5 ani am trimis 33 de romani sa ne reprezinte. Cand tragi linie in urma lor au ramas aproape 10 mii de discursuri si peste o suta de proiecte legislative. Dintre toti, in mod deosebit s-a remarcat Adrian Severin, implicat intr-un scandal de luare de mita.
Asta in ciuda faptului ca venitul unui eurodeputat este destul de bun: 6.200 de euro. Si asta nu este tot: daca vine la sedinta mai primeste 300 de euro. Tragand linie, un europarlamentar castiga intr-o luna 9 mii de euro, plus 21 de mii de euro pentru stafful tehnic. Motiv suficient de puternic pentru ca in tara sabiile sa fie scoase din teaca pentru ocuparea unui loc in aceasta sala.
Citeste si: E.U. cu cine votez? Ce inseamna alegerile europarlamentare
Inceputa anemic, campania pentru europarlamentare s-a dezlantuit in ultima saptamana inainte de votare. Comuna Unirea, Braila. Dintr-o masina prafuita, megafoanele atarnate la geam lauda un candidat. In urma, din masina sa, de lux, primarul locului, le explica oamenilor cum se procedeaza la vot: „Vii duminica si votezi cu PDL. Valter, duminica iti iei nevasta...”
Cainii latra, caravana electorala trece
Campanie se duce pentru Simona Draghincescu, candidata PDL. Cu 3 zile inainte de vot, inconjurata de o armata de sustinatori costumati in portocaliu, a luat toate ulitele satului la pas in campanie, cu sloganul sec "Europa in fiecare casa". Cainii latra, caravana merge. Impart baloane si pliante, schimba 2 vorbe iar ulita e bifata la "facute".
Pe listele PDL numele Simonei Draghincescu a fost trecut la pozitia 14. Cu zero sanse ca sa fie aleasa. Strategia partidului a fost ca pe liste sa apara un om de-al locului, pentru a atrage voturi in contul PDL. Oricum oamenii nu stiu foarte bine ce si cum voteaza: „Eu votez pe doamna ca e sexul meu”, spune o alegatoare. „Votez ce e pe carte”, spune altcineva.
Si la fel de bulversati au fot si alegatorii PSD, campionul acestei campanii la capitolul sunet si lumini. „Am venit pentru domnul vice si primar. Ca el ne-a invitat. Sa luam si noi seama.” Mii de oameni au fost adusi de primari si organizatiile de partid pentru a-i intampina pe candidatii PSD. Carora nu le stiu neaparat numele. Un alegator ar vrea sa puna stampila pe „Vasile Ponta”.
Citeste si: Banul european si satul romanesc. Reportaj multimedia
Preludiu la prezidentiale
Cu sloganul "Mandri ca suntem romani" Victor Ponta a alergat in campanie prin toata tara. A plantat pomi, a fost la sfintirea oilor iar partidul a impartit mici si elemente vestimentare rosii. In fapt, miza alegerilor europarlamentare a fost sa netezeasca drumul candidatilor pentru prezidentiale. Pe aproape toate afisele PSD nu au aparut candidatii la Parlamentul European, ci Victor Ponta.
Sociologul Gelu Duminica se uita cu mirare la mesajele gandite de strategii politicienilor pentru a-i scoate pe romani la vot. „Mandru ca sunt roman, europa in fiecare casa, dar si pentru cei 45 la suta care traiesc in cea mai crunta saracie? Cum aduci tu europa in casa lui? Omul il injura pe Ponta azi, maine o sa il pupe. Poimaine o sa il injure pe Basescu, raspoimaine il pupa. De unde vine schimbarea asta? Vot emotional. Pentru ca la noi doctrinele politice nu sunt foarte puternice. Votul romanului nu este pentru ceva. Este impotriva cuiva. De prin 96 s-a votat impotriva.”
Dan de la Vatican
Pe unde a trecut Victor Ponta si-a facut aparitia si un candidat exotic: Dan Diaconescu. Locuieste acum la vatican. Intr-una din zile l-a vazut pe papa in papamobil si asa i-a venit ideea sa isi faca si el un DD mobil pentru campanie.
A umblat mai mult prin zonele sarace ale tarii iar in final si-a stabilit sediul de campanie in Satu Mare. A impartit paglici violet si promisiuni ca daca multimea il voteaza o sa curga lapte si miere peste romania: salarii si pensii de 5 ori mai mari. Spune ca el chair crede sincer in promisiunile facute: „Daca voi invinge in aceste alegeri, viata romanilor se va schimba radical si neasteptat de placut pentru multi dintre ei.”
Milionarul care isi face campanie in valea saraciei
Petrosani. Petre Costea e un avocat milionar in america, plecat in anii 70 din Romania. S-a intors acum pentru un loc in Parlamentul European. Nu stie doua nume de strazi din Petrosani si e ingrozit de saracia din Valea Jiului, dar vrea o schimbare morala a Romaniei si a Uniunii Europene. Asa ca de rezolvarea punctuala a acestor situatii ar trebui sa se ocupe primaria.
Ce face de fapt si cat munceste un euro parlamentar? Doar 4 zile pe saptamana lucreaza un ales pentru salariul de 9.000 de euro. Primeste de la Comisia europeana rapoarte, adica proiecte de lege pe care alesul trebuie sa lucreze, sa la finiseze, sa le imbunatateasca pentru ca in cele din urma sa ajuga la vot si sa fie transformate in legi pentru toata europa. Europarlamentarul poate veni si el cu initiative legislative dar acestea ajung tot la Comisia Europena, care decide daca este nevoie de legea propusa sau nu. In plus, fiecare ales face parte din delegatii care umbla prin toata lumea si reprezinta atat Parlamentul cat si tara din care vine.
Duminica, pe 25 mai romanii au iesit la vot. Nu multi, dar intr-un numar mai mare decat se preconiza. Si au votat. De la Alianta PSD-PC-UNPR 16 candidati vor pleca in parlament, PNL ocupa 6 fotolii, PDL-5 iar PMP si UDMR cate 2 locuri. Se mai adauga si independentul Mircea Diaconu. Partidul lui Mihai Razvan Ungureanu nu a obtinut nici un mandat. DD mobilul nu i-a purtat noroc lui Dan Diaconescu iar candidatii lui raman in tara. Nici independentul Costea nu a avut succes iar Simona Draghincescu ramane la Braila. A fost o campanie slaba, fara proiecte care sa intereseze poporul, fara figuri marcante. A fost mai mult un joc de incalzire pentru alegerile prezidentiale din toamna. Pana atunci insa, cei 32 de europarlamentari vor pleca la Bruxelles si timp de 5 ani vor reprezenta Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: europa, Parlament, bruxelles, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
01-06-2014 20:46