"Romania e o parte speciala a lumii". De ce printul Charles a devenit cel mai bun turist din tara noastra

×
Codul embed a fost copiat

UN PRINT IN TRANSILVANIA, partea a II-a. Cum salvezi de la disparitie o intreaga civilizatie? Inveti cat mai multi oameni sa ii iubeasca valorile. Printul Charles incearca sa faca asta in tara noastra, pentru a-i salva civilizatia traditionala.

Printul de Wales imparte pasiunea pentru mestesugul traditional cu zeci de entuziasti care calatoresc pana in curtea sa din Viscri ca sa lucreze cu lemn, var si piatra. E o scoala a lucrului autentic. E cea mai mare reverenta pe care o putea face in fata istoriei si a patrimoniului unic al Romaniei. In anii '90, descoperind Romania, din Maramures pana in Oltenia, Printul Charles a dormit chiar pe podelele manastirilor. Ne povesteste toate acestea intr-un interviu exclusiv, realizat de Andreea Esca.

Cum am putea gasi un echilibru inte turism, agricultura si conservarea naturii? Printul de Wales propune cateva solutii. „Uitati-va la Italia, acolo au inteles cum sa dea identitate produselor traditionale: au legatura cu peisajul, cu felul in care se face agricultura, cu stilul de viata. Si este un fantastic avantaj suplimentar de marketing. Cheia este rolul integrat al dezvoltarii, care permite protectia naturii, dar si un anume grad de dezvoltare inteligenta.

Cred ca am reusit sa aplicam aceasta reteta in parcurile nationale ale Mari Britanii. Protejam nu doar peisajul natural, ci si constructiile, exista reguli care permit doar ridicarea de cladiri care sa se armonizeze cu mediul existent. [...] Acum, ca Romania e parte a Uniunii Europene, e perfect posibil, si e nevoie ca planul de dezvoltare rurala a Romaniei sa includa masuri specifice pentru micii fermieri si pentru agricultorii tineri.”

In acest scop Printul Charles vrea sa-i ajute pe tineri sa deprinda mestesugurile traditionale. Va infiinta un centru de pregatire in Viscri, in casa pe care a restaurat-o. „Vrem sa ne asiguram ca vom mentine aceasta minunata traditie vie nesfarsita, pentru ca este nesfarsita, si tot timpul pare sa fie asa, indiferent de epoca. Daca vrem sa continuam traditia, trebuie sa invatam mestesugul, sa aflam cum sa conservam, dar si sa adaptam elementele vechi traiului modern, folosind insa materialele potrivite.

Citește și
Romania te iubesc
Probota, satul unde oamenii se vindeca miraculos la crasma

Mostenitorul tronului britanic cred ca, prin abandonarea traditiilor, Romania isi distruge potentialul turistic. Alteta Sa Regala este, de altfel, un impatimit al calatoriilor prin Romania, mai ales de cand a descoperit ca strabunica strabunicii sale venise din Transilvania. „Am realizat ca am aici radacini! [...]De atunci tot vin, de 16 ani, am fost si in alte parti ale Romaniei. In Maramures, unde e minunat.[...] Bucovina mi-o amintesc, minunata.. Asta e magia Romaniei! Si Horezu… [...] Inca n-am ajuns in Delta, dar o sa incerc sa ajung la un moment dat. Calatoream mult, dar pe atunci era imposibil sa gasesti un loc in care sa te cazezi. Am stat in manastiri, am dormit pe podea.

Mesajul din finalul interviului e unul dintre cele mai frumoase care le-au fost adresate vreodata romanilor: „Aici e o parte speciala a lumii. Oamenii trebuie sa aiba incredere in ei si stima de sine ca sa recladeasca lucrurile.

Interviul complet il puteti vedea in materialul video de mai sus.

Citește și...
Printul Charles despre Romania:
Printul Charles despre Romania: "E o tragedie sa ridici cladiri din sticla, otel si beton". Interviu exclusiv cu mostenitorul coroanei britanice

UN PRINT IN TRANSILVANIA, partea I. Radacinile familiei l-au adus pe Printul Charles in Romania. Surpriza pentru Print a fost sa gaseasca aici un spirit aproape intact al vremurilor cand omul traia autentic, cu masura, in mijlocul si cu ajutorul naturii.

Probota, satul unde oamenii se vindeca miraculos la crasma
Probota, satul unde oamenii se vindeca miraculos la crasma

Oficial, dupa cum reiese din acte, in judetul Iasi exista un sat care este populat de persoane cu handicap. Unii sunt "orbi", altii "si-au pierdut" o mana sau un picior. Toti primesc bani de la stat, ilegal. Satul se numeste Probota.

Romania, te iubesc!: Fericirea a renascut la sat
Romania, te iubesc!: Fericirea a renascut la sat

Se misca tara! Alungati de criza, tot mai multi oraseni s-au mutat la sat. Unii au ramas someri, altii au vandut tot ce aveau de bunavoie si au inceput o alta viata.

Recomandări
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă.

Surse: Austriecii vor modificarea legii offshore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen
Surse: Austriecii vor modificarea legii offshore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen

Cu două zile înainte de şedinţa în care ar trebui să se ia decizia privind extinderea spaţiului Schengen România încă mai speră că Austria îşi va schimba votul.  

Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta
Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta

Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta