Romania are una dintre cele mai proaste legi ale malpraxisului din Europa. Noul proiect omite cele mai importante aspecte
In America, o drama ca si cea pe care o traiesc sotii Lungu, inseamna despagubiri de aproape 100 de milioane de dolari, dupa estimarea avocatilor.
La noi, asiguratorii colecteaza anual de la medici 45 de milioane de euro, insa sumele platite ca despagubire reprezinta doar 5 procente.
Sotii Lungu au inteles abia acum ca dosarul lor e tergiversat, pentru ca faptele de care ii acuza pe medici sa se prescrie. De aceea, ei cred ca ultima lor salvare e la Curtea Europeana a Drepturilor Omului care a si condamnat deja Romania intr-un alt caz de malpraxis.
Bazandu-se pe acest precedent, o alta familie, din Oradea, care sustine ca le-a murit fetita din vina medicilor, a depus plangere la CEDO pentru ca in Romania, de trei ani, dosarul lor e blocat si pasat de la o institutie la alta.
Alina Lungu, mama lui Sebastian: "In iulie 2010 am depus plangerea pe procesul civil, s-au facut 3 ani! N-am ajuns nici la judecarea taxei de timbre, iar acesta e primul pas. De ce?".
Nansi Lungu, tatal lui Sebastian: "Imi asum ce spun, aceasta lupta nu se va termina niciodata daca nu mi se da dreptate si daca nu mi se va da dreptate imi voi face dreptate …. Si aici nu exclud absolut nimic. Nu pot sa traiesc, n-am pentru mine nimic de castigat. Am pierdut ce era de pierdut, n-as putea sa ma duc la culcare. Sebastian a patit asta si viata merge inainte."
Nici un pret nu va putea cumpara copilaria lui Sebastian si linistea parintilor lui.
Se tem insa ca nimeni nu va plati pentru chinul copilului lor. Pentru ca putini au platit pana acum. In cele mai multe cazuri cei ce gresesc se aleg cu mustrare sau sanctiuni salariale. Pacientii, cei care au avut de suferit din cauza lor, nu se pot recupera cu mustrari.
Ei au nevoie de bani, de cele mai bune tratamente, de implicarea statului. In alte tari, cei care platesc aceste sume sunt firmele de asigurari. La noi, medicii sunt obligati sa plateasca polite de malpraxis, dar asiguratorii nu sunt obligati sa plateasca despagubiri, decat in cazul in care se pronunta o instanta de judecata. Si asta pentru ca avem una dintre cele proaste legi a malpraxisului din Europa.
Tocmai de aceea Ministerul Santatii e dispus sa o schimbe. A si initiat un proiect de lege care seamana cu ce se intampla in Occident. Lipsesc insa cele mai importante aspecte: termene si sanctiuni pentru cei care n-o respecta. In plus, si in actuala variant, medicii vor fi judecati tot de medici.
Noua lege pune la aceeasi masa victima, doctorul si asiguratorul si le da un termen de 6 luni sa se inteleaga inainte de a ajunge in instanta. Pana aici e perfect. Problema apare insa in articolul care spune ca expertul care decide asupra erorii medicale e platit de asigurator.
Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Se alege un expert cel putin dintr-o lista de experti. Cine alege? Este o lista de experti, ei pot sa cada de acord pe acest expert. Da, o sa chemam acest expert. Cele 3 parti. Da, pacientul poate sa cheme un expert suplimentar, dar va trebui sa-l plateasca expertul suplimentar."
Potrivit proiectului, dispar din schema comisia de malpraxis din cadrul Directiei Sanitare, pentru care victimele plateau intre 4000 si 8000 de lei pentru ca niste experti sa se propunete de obicei in fav medicului care a gresit, dar si specialistii din cadrul IML.
Nici decizia Colegiului Medicilor nu va cantari atat de greu ca pana acum. Cei care vor stabili vinovatia vor fi expertii inclusi pe o lista nationala, insa surpriza: cei ce vor acredita expertii vor fi tot specialistii din Colegiul Medicilor Romania.
Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor Romania: "Dati-mi un singur motiv sa cred ca, prin noua lege, expertii numiti nu vor lua partea colegilor lor, asa cum se intampla acum.
Nu se intampla asa, noi suntem un colegiu recunoscut foarte sever. Acolo unde dam sanctiuni nu se dau in alte tari."
Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "IML-ul este expert in a stabili cauzele decesului. Asta este clar si expertiza asta nimeni nu o poate lua. Deci nu mai stabileste IML-ul daca e malpraxis sau nu. Nu. Expertul este un expert din domeniu. Era o problema chirurgicala, expertul cel mai probabil va fi chirurg. Era pe medicina de urgenta, expertul poate sa fie medic de urgenta sau si din alte specialitati implicate in cazul respectiv. Problema a fost de cardiologie, expertul va fi cardiolog. Aici am vrut sa se ajunga."
Revenind la cutumele sistemului, e greu de crezut ca medicii isi vor da in cap unii altora. Mai ales ca sunt din aceeasi specialitate.
Mihai Costache, avocat: "E putin probabil ca un medic care urmeaza sa dea un examen de grad cu un profesor universitar va semna o expertiza care il va acuza pe acesta ca a gresit o anume procedura medicala. E putin de crezut…nu cred ca vom avea asa ceva."
Mihai Costache este unul dintre putinii avocati specializati pe cazuri de malpraxis. Stie exact ce lipseste legii:
Mihai Costache: "Acuma eu vad un conflict de interese. Unitatea medicala e si cea care urmeaza sa fie reclamata si sanctionata, trebuie sa si furnizeze documentele medicale in baza carora va fi pedepsita. Practica ne-a demonstrat deja, in lipsa unor sanctiuni, asta nu prea se intampla."
Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "In noua propunere o sa vedeti ca de la inceput spitalul este obligat chiar sa puna documentele medicale la dispozitie. Daca nu face asta? Daca refuza? Daca nu face asta inseamna ca incalca legea."
O incalca si acum managerii de spitale si nu patesc nimic. In plus dosarele ajung pe mesele anchetatorilor continand stersatorui sau completate dupa ce medicul greseste. Legea pacientului 46/2003 prevede dreptul bolnavului de a-si primi dosarul medical, insa aproape niciodata nu-l obtine. Se va intampla probabil si dupa intrarea in vigoare a legii care in forma actuala nu prevede sanctiuni.
Am trimis povestea lui Sebastian unui avocat roman care profeseaza in America. Robert Popescu a privit cu atentie cazul, a studiat documentele, iar raspunsul lui ne-a dat de inteles ca in tara noastra trebuie schimbate legi, principii si mai ales mentalitati.
Robert Popescu, avocat la New York: "Bazat pe ce am vazut eu, este indiscutabil ca exista malpraxis. Este indiscutabil ca daunele suferite de aceasta familie sunt enorme. Si este indiscutabil ca daca acest caz s-ar fi petrecut pe meleagurile astea, in America, cazul ar fi avut o valoare de 100 de milioane de dolari. Cu siguranta zeci de milioane, nu incape niciun dubiu."
Anual in SUA sunt in jur de 50.000 de procese de malpraxis, insemnand pierderi de peste 4.5 miliarde dolari pentru 700 de unitati medicale, de la spitalele mici la cele corporatiste. Daca in Romania nici cand mor oameni nu se vorbeste de malpraxis, la ei dai in judecata medicul si daca ti-a provocat o proasta dispozitie.
Americanii vorbesc despre malpraxis in cazul unui diagnostic gresit, tratament necorespunzator - prin neglijenta sau administrare gresita, dar si...la neinformarea pacientului asupra riscurilor la care se supune. Greseala medicului trebuie sa duca la daune "palpabile": nu doar durere fizica sau incapacitate de munca, ci o nota de plata in plus sau chiar o... tulburare emotionala.
Teo Trandafirescu este medic roman la NY si spune ca politele se platesc in functie de specializare si sunt cuprinse intre cateva mii de dolari si 250.000 pe an in cazul unui neurochirurg, de exemplu.
Teo Trandafirescu, medic: "Daca un pacient considera ca are un caz de malpraxis, pacientul sau familia pacientului se adreseaza avocatului si impreuna decid daca au un caz sau nu. Urmatoarea etapa este de a trimite o scrisoare medicului, grupului de medici sau spitalului, institutiei medicale. Tu ca medic primesti aceasta scrisoare si o prezinti firmei de asigurari si avocatului tau."
Noua lege va ajunge curand in Parlament. Pana atunci, cei care acum isi cauta dreptatea se lovesc de cutumele sistemului care greu de imaginat. Acnehetele bat pasul pe loc ani de zile pentru ca parchetele n-au bani sa plateasca rapoartele medico legale sau, si mai absurd, Institutele Medico Legale din tara refuza sa se pronunte, invocand motive absurde.
Sotii Scorte din Oradea au ajuns pana la CEDO pentru ca de trei ani, medicii pe care ii acuza ca le-a ucis fetita, isi vad in continuare de treaba. Le-am ascultat povestea la scurt timp de la moartea fetitei. Atunci ca si acum, nu-si doreau altceva decat sa stie adevarul….
Era o zi de vineri. Isi aminteste de parca ar fi fost ieri. Se aflau cu totii la o petrecere, iar bunica facuse o placinta in casa. Noaptea li s-a facut rau si au fost dusi toti la spital. Patricia a fost internata cu mama ei in sectia de boli infectioase a spitalului judetean Oradea pentru ca erau suspectate de toxiinfectie alimentara.
Delia isi aminteste ca o ora si jumatate si-a tinut fetita in brate pe hol, desi avea frisoane. Nu le-a bagat nimeni in seama.
Delia Scorte, mama Patriciei: "Nu s-a facut nicio analiza. Am fost internati sambata dimineata si ... avem ghinion, ca e sarbatoare si nu se pot face analize decat luni. Tratamentul a fost dat pe baza unor suspiciuni, nu avea cum sa se stie sigur ce are fetita, atata timp cat nu s-a facut nicio analiza. S-a dat dupa ureche."
Mama fetitei sustine ca au fost internate intr-un salon mizerabil, iar probele prelevate pentru analize au fost lasate pe hol intr-o cutie, la indemna oricui. La spital au ajuns si alte rude, pentru ca 11 persoane din familie se intoxicasera cu salmonella din ouale folosite pentru prajitura.
A doua zi, sambata, Patricia s-a simtit ceva mai bine. Delia isi aminteste ca, la ora 9 seara, fetita a inceput sa tremure. Avea frisoane puternice, iar bunica a pleact sa cheme un medic. Mama si-a invelit copilul in paturi si o tinea la piept ca sa o incalzeasca. Dupa 10 minute, bunica s-a intors in salon pentru ca n-a gasit nici un medic, insa la scurt timp a plecat din nou, pentru ca fetita tremura cu tot corpul. A durat ceva timp pana cand s-a intors cu o asistenta care s-a oferit sa-I aduca doua flacoane cu apa calda.
A plecat si a revenit dupa un sfert de ora, scuzandu-se ca a trebuit sa incalzeasca apa la bucatarie. I-au pus flacoanele sub paturi, insa Patricia avea sa treaca de la frisoane la febra. Abia atunci a venit medicul care i-a intins o pastila de algocalmin, cerandu-I mamei sa-si faca copilul sa taca.
Delia Scorte, mama Patriciei: "Fetita gemea si ea imi spunea
A iesit din salon stingand lumina si, la scurt timp, a venit asistenta cu un termomentru care arata 39 de grade. Cand temperatura a depasit 41 de grade fetita a inceput sa delireze. Asistenta i-a facut o injectie, iar temperatura corpului a scazut.
Cand i-au schimbat hainele ude de transpiratie, au observat o pata vinetie pe picior. Doctorita a plecat sa cheme un coleg, timp in care mama incearca sa-si treazeasca fetita. Cand medicul venit sa vada ce se intampla a vazut ca feita nu reactioneaza si ca are o pata vinetie pe picior. Si-a dat seama ca starea ei e critica si a cerut ca feita sa fie transferata imediat la spitalul judetean.
Delia Scorte, mama Patriciei: "MI-e tare greu sa retraiesc noaptea aceea si toate problemele au inceput in jurul orei 22 cand a inceput sa aiba frisoane, temperatura foarte ridicata pe care nu au scazut-o dupa trei ore jumate la terapie intensiva. Acolo am aflat care e starea fetitei, pana atunci mi s-a spus ca nu trebuie sa-mi fac probleme, ca nu e grav, ca ne transfera ca o masura de precautie.
Cand am ajuns la spitalul de copii, am vazut ca scria pe fisa coma encefalitica si am crezut ca e o greseala si am intrebat-o pe doctora respectiva de ce scrieti coma encefalitica, e in coma? Si a spus: da. Abia atunci noi am aflat care era starea fetitei. A venit doamna doctor dupa ce a facut primul consult si ne-a spus ca fetita e intr-o stare extrem de grava, ca nu mai functioneaza ficatul, rinichii, ca nu se mai coaguleaza sangele, ca urmatoarele 24 de ore vor fi critice si ca ar fi fost foarte bine daca am fi adus-o putin mai repede.
Au facut tot posibilul, dar din pacate era prea tarziu. Cand am ajus acolo sansele ei erau de 5%. Cu sansele alea au mai tinut-o in viata 3 ore. La ora 5 s-a declarat decesul. Doamna doctor mi-a spus:
Dupa trei ani inca sunt in stare de soc. Uneori simte ca se sufoca. Si-si regaseste suflul uitandu-se la cei doi prunci nascuti in apropierea mortii ei. Nu crede in coincidente, desi stie ca oamenilor li s-au putea parea ciudat.
Delia Scorte: "Au aparut doi copilasi pe cre i-a trimis Patri, si-a trimis pe pamant fratiorii pe pamant. E mai mult decat o coincidenta faptul ca amandoi s-au nascut in perioada in care Patri a plecat si cu atat mai mult cu cat Patri isi dorea sa aiba un fratior si o surioara si cred ca i-a trimis ea si a vrut sa ne faca un pic mai usoara suferinta, cum sa zic..."
Si numai cine trecut prin asa ceva stie ca, odata cu pruncul, pleaca si o parte din ei. Ca vietile nu merg mai departe, ca durerea nu trece cu nimic. Vor fi mai linistiti daca se va face dreptate? Poate! Vor plange mai putin daca acei medici nu vor mai profesa? Nu! Dar, au nevoie de lupta asta pentru a-si canalize energiile spre o cauza. Spre a nu-si pierde mintile, spre a nu inchide ochii seara privind drama lor ca pe o intamplare.
Raportul medico-legal avea sa arate ca micuta a murit din cauza infectiei cu salmonela, dar si a bacilului piocianic, pe care parintii cred ca l-ar fi luat din spital. De aceea au depus plangere la Parchet si cer ca cele doua doctorite care s-au ocupat de Patricia, pe care le acuza de ucidere din culpa, sa nu mai profeseze niciodata.
De atunci au trecut trei ani. In camera Patriciei doarme acum de Francesca, iar in cealalta camera da semene ca se trezeste din somn fratiorul ei de numai trei luni.
Delia Scorte: "Acuma stiti cum e sa inveti sa traiesti cu durerea si sa inveti sa ti-o ascunzi. Nu mi se pare corect copii sa ma vada mereu plansa, de aceea n-am vrut sa se nasca in saptamana in care Patri a plecat si am considerat ca nu e corect sa-si vada mama plangand de ziua lor. Noi stim ca Patri e cu noi tot timpul, chiar daca n-o vedem, si copilasii stiu de suriora lor si Francesca spune ca Patri e suripara ei si e in cer."
A invata sa traiasca cu durerea pe care o accepta ca facand parte din viata ei. Nu trece zi in care sa nu se gandeasca la Patricia. Nu e an in care sa nu-I serbeze ziua la mormant. Iar pentru toate acestea vrea un raspuns. Si vrea sa-I vada pe vinovati ca platesc.
In mai 2005, la o zi de la moartea Patriciei, au depus plangere la Parchet. Procurorii au asteptat patru luni raportul autopsiei, ca sa poata cere o expertiza medico legala. Au primit-o dupa un an de la decesul fetitei. Pentru ca asa prevede legea, procurorii au cerut o a doua expertiza forului regional, adica IML Timisoara, care, dupa 7 luni, a dat un raspuns halucinant: refuza sa se pronunte, pentru ca mai multi medici timiseni au fost angajati ca experti parte de cei implicati in caz.
Dosarul e trimis la Cluj, insa si medicii de acolo refuza sa se pronunte, sustinand ca nu e de competenta lor. Intr-un final, cazul ajunge in luna mai a acestui an la Mina Minovici, in Bucuresti, legistii avand termen sa dea un verdict pana la data de 3 august. Nici pana azi parintii n-au primit un raspuns.
Satui sa mai astepte sa li se faca dreptate au depus plangere la CEDO. Cel care a depus-o este avocatul care a reusit sa obtina pentru sotul unei femei moarta in urma unui caz de malpraxis 145.000 de euro. Este vorba de un barbat din Beius a carei sotia a murit in urma unei operatii de cezariana. E unul din putinele cazuri in care o rudele victimei au fost despagubite.
Traiesc intr-o tara in care strigatul lor nu e auzit. In Statele Unite al Americii, unde orice greseala se traduce in milioane de dolari despagubire, povestea lor ar fi atras daune de milioane de dolari. Adriana Trandafirescu, avocat la New York, priveste consternata reportajul despre moartea Patriciei.
Adrian Trandafirescu, avocat: "Deci asta nici nu s-a uitat la copil! Nu vorbesc ca avocat, vorbesc ca si mama. Nu au studiat cazul, nu s-au uitat la fata sa vada cat de grav este. Ca si febra pana la un moment lucreaza."
Ce-ar fi facut daca avea un astfel de caz? Ar fi cerut dosarul medical, la care pacientii romani n-ajung niciodata, si l-ar fi dus unor experti. La ei sunt independenti si nelegati salarial de vreo institutie a statului cum se intampla la noi.
Adrian Trandafirescu, avocat: "Gasind experti medicali sa vada intr-adevar daca tratamentul a cauzat aceasta problema. Ca sa angajezi acesti experti trebuie sa-I platesti din buzunarul tau. Din bugetul avocaturii. Din bugetul office-ului. Costul poate sa fie intre 10.000 si 100.000, durand intre cateva luni si ani de zile."
Mai apoi ar verifica daca fetita a primit tratament, conform protocolului medical. La noi, desi exista aceste scheme de tratament, medicii nu le respecta intotdeauna, de aceea in cazuri de malpraxis fisele sunt deseori modificate ulterior de cei invinuiti.
Adrian Trandafirescu, avocat: "Cazul Patriciei este in Oradea. In Oradea majoritatea spitalelor trateaza in acest fel un caz ca al fetitei? Daca raspunsul este da, atunci cazul nu este bun. Daca raspunsul este nu, atunci continuam la a treia intrebare: cauza."
Aici expertii se pronunta si sunt numiti de instanta. Daca ei stabilesc ca e malpraxis se trece la cuantumul daunelor pe care asiguratorul le plateste.
Adrian Trandafirescu, avocat: "Se poate cere…ce sa zic…depinde de stat..cateva milioane de dolari. Si cateva zeci de milioane de dolari se poate cere. Cazul dupa aia se dezbate cu asigurarea. Ei dezbat foarte greu aceste cazuri, pentru ca vorbim de multimilioane de dolari. 85% din cazuri sunt pro doctori, pro spitale."
Asadar, la ei traseul e oarecum invers fata de ceea ce vedem in noua lege a malpraxisului. La noi victima si asiguratorul se intalnesc si negociaza pe baza celor spuse de expertii angajati de fiecare in parte. Acestia sunt insa medici din sistem, colegi cu cei invinuiti. La noi se ajunge in instanta doar daca nu se inteleg in cele 6 luni de mediere, la ei judecatorul decide daca asiguratorul e bun de plata.
In ultimii 3 ani, cele doua doctorite invinuite si-au vazut mai departe de treaba. Cea care le-a internat nu mai poate fi chemata la audieri pentru ca s-a mutat in Germania. Cealalta, e in continuare medic in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Municipal. Refuza sa vorbeasca despre caz, motivand ca a explicat anchetatorilor ce era de explicat.
Din declaratiile date de ea rezulta insa clar ca se considera nevinovata. Raportul legistilor nici n-o incrimineaza, nici n-o disculpta, insa lasa loc de ancheta: "Tabloul clinic pe care il prezenta pacienta la ora 22 putea sa orienteze medicul currant spre ideea unei evolutii nefavorabile a cazului. Vazand evolutia nefavorabila a cazului, medicul curant putea demara in parael cu tratarea pacientei si transferal acesteia intr-o sectie de ATI, si asta chiar in intervalul de timp intre ora 22-23."
Desi n-o spune, Delia si-ar dori poate cel mai mult sa stie care a fost momentul in care fetita ei s-a dus si, mai presus de orice, vrea sa stie daca cineva, altcineva, ar fi putut s-o salveze. De fapt, fara s-o spuna in cuvinte, vrea sa stie daca Patricia a fost omorata: de nestiinta sau de ignoranta unor medici in care a crezut.
Delia Scorte: "Nu ne ferim sa vorbim de ea, tratam ca si cum ar fi zi de zi cu noi. Ea e cu noi in sufletul si mintea noastra. Daca nu s-ar vorbi m-ar durea mai rau. As avea senzatia ca au uitat-o. Vorbind mereu, am senzatia ca ea inca traieste aici."
N-a avut timp nici macar sa-si ia ramas bun. N-a fost langa ea cand a plecat, n-a tinut-o de mana, n-a sarutat-o de noapte buna inainte de somnul lung. Si pentru asta face carari printre morminte in fiecare zi. Se duce sa-i vorbeasca, sa-si ceara iertare, sa-I sarute chipul de pe cruce.
De ce raman rudele sa lupte atatia ani? Pentru ca nu mai au nimic de pierdut, pentru ca oricum ei au pierdut totul. Pentru ca vor sa afle adevarul, pentru ca-si doresc ca cei vinoati sa-si plateasca ignoranta, nesimtirea, nestiinta de a fi medici, pentru ca e uneori doar asta ii mai tine pe linia de plutire.
Legea se va schimba. Victimele sau rudele vor fi chemate la mediere. Daca vor avea bani pentru experti vor putea merge mai departe. Altfel vor fi la mana asiguratorilor si, implicit, a spitalului. Legea va ajunge in Parlament si va suferi modificari. Pana atunci, cei ce-si cauta acum dreptatea se lovesc de cutumele sistemului: Expertizele medicale ajung la anchetatori dupa ani de zile, pentru ca Parchetele n-au bani sa le plateasca.
La Directiile de Sanatate Publica nu se intrunesc comisii de malpraxis, pentru ca nimeni nu-i obliga pe medici sa faca asta. Ramane Colegiul Medicilor, unde doctorii invinuiti sunt cercetati de colegi pe plan local, se cunosc toti intre ei, au chiar relatii de rudenie, si atunci anchetele sunt tergiversate sau solutionate in avantajul medicilor incriminati.
Anii trec si faptele pentru doctorii sunt acuzati se prescriu.
Anual, 500 de plangeri sunt depuse la Colegiul Medicilor. In medie, doar 5 medici sunt sanctionati, de cele mai multe ori cu suspendarea temporara din profesie. Restul sunt nevinovati.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, Romania te iubesc, decese, malpraxis,
Dată publicare:
11-10-2013 13:40