Dramele pacientilor romani. Legea malpraxisului nu apara pe nimeni

×
Codul embed a fost copiat

O fetita de numai cinci ani s-a prapadit in urma unei toxiinfectii alimentare, iar parintii acuza medicii de neglijenta. Nu i-au facut analize si cand starea fetitei s-a inrautatit si a intrat in coma, medicii nu i-au facut nimic.

Abia dupa cateva ore a fost transferata la un alt spital, insa copila n-a supravietuit. La aproape un an de la moartea ei, parintii isi cauta inca dreptatea.

Disperati, au adunat in fata Colegiului Medicilor toate victimele cazurilor de malpraxis din Bihor, insa strigatul lor de ajutor n-a fost ascultat.

Totul a inceput intr-o zi de vineri. Patricia si parintii au fost la o petrece de familie, unde au mancat o prajitura facuta in casa. Noaptea li s-a facut rau, iar dimineata s-au dus cu totii la spital.

Mama si fetita au ajuns la sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean Oradea. Medicii suspectau ca au suferit o toxiinfectie alimentara.

Citește și
copil
Copil mutilat de medici. Dupa doi ani, niciun vinovat in cazul Ploiesti

O ora si jumatate a stat pe holul sectiei cu fetita care avea frisoane si se simtea din ce in ce mai rau pana cand medicul a internat-o.

"Nu s-a facut nicio analiza. Am fost internati sambata dimineata si am avut ghinionul ca era sarbatoare si nu se puteau face analize decat luni, tratamentul a fost dat pe baza unor suspiciuni. Nu avea cum sa se stie sigur ce are fetita atata timp cat nu s-a facut nicio analiza dat dupa ureche", marturiseste Delia Scorte, mama Patriciei.

Au internat-o intr-un salon mizerabil, iar probele prelevate pentru analize au fost lasate pe hol, intr-o cutie la indemna oricui. La spital au ajuns si alte rude. 11 persoane din familie se intoxicasera cu salmonela din ouale folosite pentru prajitura.

A doua zi, sambata, Patricia s-a simtit ceva mai bine. Mama isi aminteste ca la ora 21:00 fetita a inceput sa tremure. Avea frisoane puternice, iar bunica a plecat sa cheme un medic.

Delia si-a invelit copilul in paturi. Dupa 10 minute bunica s-a intors in salon pentru ca n-a gasit pe nimeni, insa la scurt timp a plecat din nou pentru ca fetita tremura cu tot corpul.

A durat ceva timp pana cand s-a intors cu o asistenta care s-a oferit sa-i aduca doua flacoane cu apa calda. A plecat si a revenit dupa un sfert de ora scuzandu-se ca a trebuit sa incalzeasca apa la bucatarie.

I-au pus flacoanele sub paturi, insa Patricia avea sa treaca de la frisoane la febra. Abia atunci a venit medicul care i-a intins o pastila de algocalmin, cerandu-i mamai sa-si faca copilul sa taca.

A iesit din salon stingand lumina si la scurt timp a venit asistenta cu un termomentru care arata 39 de grade.

Cand temperatura a depasit 41 de grade, fetita a inceput sa delireze. Asistenta i-a facut o injectie, iar temperatura corpului a scazut.

Cand i-au schimbat hainele ude de transpiratie, au observat o pata vinetie pe picior. Doctorita a plecat sa cheme un coleg timp in care mama incearca sa-si treazeasca fetita.

Cand medicul venit sa vada ce se intampla a vazut ca fetita nu reactioneaza si ca are o pata vinetie pe picior si-a dat seama ca starea ei e critica si a cerut ca fetita sa fie transferata imediat la spitalul judetean

Dupa aproape un an de la moarte fetitei parintii sunt in stare de soc. Au pastarat camera micutei ca in ziua in care a iesit pentru ultima data din casa si au umplut-o cu fotografiile ei.

Raportul medico-legal avea sa arate ca micuta a murit din cauza infectiei cu salmonela, dar si a bacilului piocianic, pe care parintii cred ca l-ar fi luat din spital.

Parintii au depus plangere la parchet si asteapta. Nu vor despagubiri materiale, vor doar ca medicii pe care ii considera vinovati de moarte fetitei lor sa plateasca.

In urma Patriciei a ramas doar lupta parintilor care vor sa afle adevarul si sa fereasca alti parinti sa traiasca drama lor.

In Romania numarul medicilor acuzati de Colegiu poate fi numarat pe degete. Nu platesc pentru greselile lor pentru ca legea malpraxisului e neclara. Au simtit-o pe pielea lor sotii Berindei. Si-au pierdut fetita in urma unei operatii despre care care medicii le spusesera ca e foarte simpla.

In ziua in care s-au implinit sase luni de cand si-au inmormantat copilul au aflat ca plangerea lor adresata Colegiului Medicilor a primit un raspuns.

Sotii Berindei vor contesta decizia Colegiului pentru ca vor sa afle adevarul. Vor sa inteleaga ce s-a intamplat cu adevarat in acea zi.

"Avea stari de lesin, dadea semne ca adoarme. Si i-am zis asistentei ca e ceva in neregula. Mi-a zis sa nu-mi fac griji, ca e bine", isi aminteste doamna Berindei.

Abia a doua zi medicii si-au dat seama ca fetita era in stare grava. Din salonul aflat la etajul 1 au trimis-o la tomograf, crezand ca poate are hemoragie, postoperator. Au trecut pe langa sectia de Terapie Intensiva si au pierdut 10 minute coborand la parter pentru investigatie, care nu a aratat nimic suspect.

Daca medicul ar fi cerut, i se putea face o radiografie la plamani, aparatul fiind chiar langa tomograf. N-a cerut-o, asa ca un brancardier a adus copilul inapoi la salon, trecand din nou pe langa Reanimare. In fata medicilor din salon, micuta a incetat sa mai respire.

Familia contesta modul cum au actionat medicii inainte si dupa ce micutei i s-a oprit inima.

Mama fetitei isi aminteste ca padelele pentru copii erau in alt bloc operator si au fost aduse prea tarziu. Un lung sir de erori pentru care responsabilii trebuie sa plateasca. Pana atunci ei trebuie sa astepte.

Procesele vor dura insa ani de zile pentru ca in Romania legea malpraxisului nu ajuta pe nimeni. Nici pe medici, nici pe pacienti. Un proiect de lege initiat de senatorul Tudor Ciuhodaru, medic la randul lui, ar putea sa simplifice lucrurile.

Legea urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor, insa chiar initiatorul ei crede ca sunt slabe sanse sa intre in vigoare. Anual, companiile de asigurari aduna trei milioane de euro din cotizatiile pentru malpraxis pe care medicii sunt obligati sa le plateasca. Si totusi pacientii nu sunt despagubiti.

Victimele cazurilor de malpraxis sunt si victimele unui sistem viciat in care medicii sunt pusi sa-si judece colegii. Un sistem in care pacientii n-au nici un fel de drepturi.

Protestele lor, strigatele de ajutor, umilinta si mai ales durerea de a-si pierdut pe cineva drag sunt prea putine argumente pentru cei care au obligatia, daca nu legala, cel putin morala de a le spune adevarul.

Cititi si:

Spitalele romanesti sunt grav bolnave: cum intri cu o boala si iesi cu 3

Boala incurabila a romanilor: automedicatia. Pastile de 2 miliarde euro/an

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
A murit cu zile pentru ca doctorii nu au vrut sa-l interneze
A murit cu zile pentru ca doctorii nu au vrut sa-l interneze

Acuzatii grave la adresa medicilor de la spitalul din Campina. O femeie sustine ca barbatul ei a murit cu zile pentru ca doctorii de acolo n-au vrut sa-l interneze.

Copil mutilat de medici. Dupa doi ani, niciun vinovat in cazul Ploiesti
Copil mutilat de medici. Dupa doi ani, niciun vinovat in cazul Ploiesti

Protest tulburator la Ploiesti, unde o mama indurerata asteapta de doi ani pedepsirea celor care i-au nenorocit copilul. La nastere, lui Alexandru i-a fost fracturata o mana, iar cealalta i-a fost smulsa din umar si este acum complet paralizata.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.