Povestea lui Sebastian, copilul ucis de doua ori dupa nastere. Medicii si asistentele n-au raspuns nici pana astazi pentru gafele lor
Institutiile statului au o abilitate extraordinara de a ingropa dosare de malpraxis, dupa ce mai multe anchete au aratat ca un copil a fost nenorocit de medicii care ar fi trebuit asa-l aduca sanatos pe lume.
De sase ani parintii unui baietel lupta sa-si gaseasca dreptatea. Si tot de sase privesc cum pierd batalie dupa batalie cu un inamic care n-a prea fost invins pana acum: statul roman.
Sebastian s-a nascut cu paralizie cerebrala pentru ca mama lui a fost lasata singura in sala de nasteri, iar copilul s-a asfixiat cu cordonul ombilical care ii era infasurat in jurul gatului. Mai mult, dupa ce a venit pe lume, in sala n-a fost un neonatolog sa-l resusciteze imediat.
Il cheama Sebastian si are sanse ani. Traieste in lumea lui, si uneori se conecteaza la noastra. Atunci cand ii are in preajma pe cei ce-l iubesc.
Aceasta e chinul unui copil mutilat de neglijenta unor medici si asistente care n-au asistat-o pe mama lui la nastere. Din cauza ca avea cordonul ombilical in jurul gatului, copilul s-a asfixiat intrauterin pentru ca in ultima parte a travaliului mama a fost lasata singura in sala de nasteri.
Mai mult, dupa ce a fost nascut aproape mort, n-a fost resucitat in secunda doi.
Sebastian e un copil condamnat de cei ce ar fi trebuit sa-l ajute
Parintii umiliti de cei ce-ar fi trebuit sa le faca dreptate. Si ei impreuna, ilustreaza perfect tabloul unui sistem din care simt ca fac parte abia cand sistemul incepe sa lupte impotriva lor.
Sunt sase de cand ei isi cauta dreptatea. Sase ani de cand sunt umiliti de functionarii statului, sase ani de cand se lupta cu un inamic care n-a prea fost invins pana acum: statul roman.
"Sebastian nu se joaca acum cu o minge, Sebastian nu citeste, nu vede la TV, nu intelege ce se intampla. Sebastian nu are bucuria unui copil. Noi uitam cate bucurii au copiii. Daca sistemul l-a privat de o astfel de viata, tot sistemul trebuie sa-I ofere o viata cat mai apropiata de una normala", povesteste tatal baiatului.
Asa ar fi fost normal. Ca cei care au gresit sa-si recunoasca vina, iar statul sa-si assume greseala sis a-l ajute sa se recupereze. In realitatea ei simt ca lucrurile stau invers: toate institutiile statului lupta cu acesti parinti pentru ca povestea lor sa fie ingropata.
Povestea lor a fost spusa la "Romania, te iubesc" in urma cu patru ani. Pe atunci, inca mai sperau ca vor fi despagubiti, ca vor primi compensatii financiare sa poata plati tratamentele de care fiul lor are nevoie.
Azi, dupa sase ani au inteles nu numai ca nimeni nu-si doreste ca ei sa fie despagubiti, dar sic a cei vinovati nu vor fi pedepsiti.
Asta desi rapoartele si anchetele facute de experti legisti, Colegiului medicilor, Ordininului moaselor si asistentelor arata ca medicul curant dar si doctorii si asistentele care au fost de garda in acea noapte se fac vinovati ca azi isi privesc copilul mutilate pentru tot restul vietii.
Cum a reusit statul sa ingroape acest caz
Cei mai multi isi vad in continuare de treaba fara sa fi simtit in vreun fel ca au gresit. De ce n-au platit pentru asta? Ca sa aflam raspunsul am mers pe firul anchetelor facute de ei, iar ce am descoperit e revoltator si demonstreaza abilitatea institutiilor statului de a ingropa un astfel de caz.
Faptele medicilor incriminati sunt clare. In noaptea de 3 august 2007, Alina s-a internat la Spitalul Municipal. Medicul ce-i urmarise sarcina era plecat in concediu, insa inainte i-o prezentase pe doctorita Mirela Moarcas, care i-a promis ca vine la spital in 15 minute daca se declansaza nasterea. La Municipal era liniste in acea noapte.
Alina a fost consultata de un medic rezident si internata in sectia de obstetrica ginecologie. Din cand pe la ea trecerea o asistenta care asculta cu o palnie bataile inimii copilului.
Filmul evenimentelor din noaptea nasterii
"Incepand cu orele diminetii, cand s-a facut schimbul de tura, atunci am stat mult timp singura. Vazand ca sunt singura, am chemat o infirmiera care facea curat sa o cheme pe asistenta care m-a monitorizat.
Ea m-a consultat, mi-a spus ca am o dilatatie mare 8-9 centimentri, ca se vede capul copilului, dar ca iese din tura. Mi-a prezentant-o pe colega care intra in tura de dimineata si au plecat amandoua", povesteste Alina Lungu, mama lui Sebastian.
Si plecate au fost timp de 45 de minute cat timp Alina a ramas singura in sala. Mai exact de la 6.40 pana la 7.25.
Cele 45 de minute in care a fost schimbat destinul unui copil
"Din acel moment, au trecut aproximativ 45 de minute pana cand a venit asistenta din tura de dimineata. A inceput sa fie agitata. Mi-a spus: acum acum, trebuie sa te ridici si sa mergi pe masa de nasteri nu puteam sa stau sa ma ridic singura am rugat-o sa ma ajute sa stau putin in fund pe marginea patului pentru ca nu puteam sa respir bine sa ma ridic singura. A inceput sa-mi explce cum sa imping cand am o contractie si atunci a venit si doamna doctor. Era in jur de 7.30 dimineata", isi aminteste Alina.
Alina isi aminteste ca in timpul noptii n-a consultat-o nici un ginecolog desi erau cel putin patru medici de garda in sectie. Singurul doctor care a trecut pe la patul ei a fost anestezistul care dupa ce i-a facut injectia peridurala a plecat lasand-o din nou, singura.
Doctorita Moarcas, cea care i-a promis ca-i va fi alaturi la nastere, a ajuns dupa o ora si jumtate de la apelul telefonic, mai exact la 7,30. Dupa 14 ore de travaliu, Alina, a nascut. Copilul avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului si nu respira normal.
"Dupa ce s-a nascut, a fost asezat pe o masuta langa mine cu spatele la mine, dar nu s-a miscat din pozitia in care a fost asezat. Asa a ramas, nu a plans, nu a miscat nici mainile nici picioarele si am vazut ca este vanat si am intrebat ce se intampla. Raspunsul a fost sa stau linistita ca a fost putin ametit de la anestezie", mai spune Alina.
N-a fost preluat de un medic neonatolog pentru ca nu era in sala.
"L-au omorat nu o data, ci de doua ori"
"Am aflat ca resuscitarea lui a inceput nu in momentul in care a fost preluat din sala de nasteri de catre asistenta de neonatologie, ci mult mai tarziu, dupa 20 de minute. In total, dupa 35 de minute a ajuns pe sectia de nasteri pe sectia de terapie intensiva de neonatologie. Ceea ce mi se pare de o cruzime extraordinara .... l-au omorat de doua ori si au luat sansa unei vieti normale", isi aminteste Alina.
Lipsa oxigenului a fi dus la grave leziuni neurologice. Copilul nu vedea, nu auzea si nu se putea hrani. Un medic din spital le-a spus cu cinism ca va fi o leguma pentru toata viata. Trei saptamani au stat cu el internat pana cand a fost stabilizat. Alina a fost invatata sa-si hraneasca puiul introducandu-I o sonda pe gura pana in stomac. Facea asta de opt ori pe zi.
Cand si-au revenit din soc, au dat orele inapoi si punand evenimentele cap la cap, si-au dat seama ca din vina unor medici, care ar fi trebuit sa fie acolo, copilul lor va avea de suferit toata viata.
Luate una cate una greselile s-au tinut lant. LISTA vinovatilor
Poate Sebastian azi ar fi fost mai putin nenorocit daca neonatologul l-ar fi resuscitat in secunda doi. Toti cei care erau de garda se fac vinovati de soarta acestui copil:
- Rezidentul care a internat-o n-a mai trecut s-o vada, dar nici nu a anuntat medicul de garda care oricum ar fi avut obligatia sa verifice internarile din sectie.
- Asistentele l-au nenorocit pentru ca au lasat mama singura 45 de minute, exact in ultimul stadiu al travaliului care a coincis si cu momentul in care copilul s-a sufocat cu cordonul ombilical infasurat de doua ori in jurul gatului. Creierul nu s-a oxigenat, iar asta a determinat leuziuni neurologice grave, dupa cum reiese din raportul medicilor legisti.
Poate azi ar fi fost sanatos daca rezidentul care i-a facut injectia peridurala ramanea langa ea sa monitorizeze bataile cordului asa cum il obliga protocolul medical.
Un lung sir de greseli umane pentru care platesc doar Sebastian si parintii lui
"Dupa doi ani, l-am stabilizat, a inceput sa se conecteze la lume. Am mai luptat, anii au trecut. Cred ca n-am vrut niciodata sa acceptam ca va veni momentul in care nu vom avea bani sa-i platim o sedinta de chinetoterapie"
143.000 de euro obtinuti din donatii. Cheltuieli de 4.500 de lei/luna
Pana acum au cheltuit cu sedintele de chinetoterapie, medicatie, spitalizari si deplasarile la clinicile din strainatate aproape 143 de mii de euro, bani obtinuti din donatii pentru ca salariile lor nu pot acoperi cheltuielile lunare care se ridica la 45 de milioane de lei.
Se tem ca va dura o viata sa-si gaseasca dreptatea dupa ce de sase ani dosarul lor e plimbat de la o institutie la alta.
Parintii au depus prima plangere la directia Spitalului Municipal in septembrie 2007, iar de acolo a plecat o luna mai tarziu la Colegiul Medicilor Bucuresti si Parchet.
In paralel, s-a autosesizat Ordinul Moaselor si Asistentelor referitor la activitatea celor doua asistente care au supravegheat-o pe Alina Lungu in timpul travaliului.
In decembrie 2007, dupa trei luni, Colegiul Medicilor Bucuresti decide suspendarea din profesie sase luni a sefului Garzii din acea noapte, dr Cristian Radoi, si un an pentru cea care ar fi trebuit sa o asiste la nastere, dr Mirela Moarcas.
Acestia au contestat insa decizia, asa ca dosarul a plecat in ianuarie 2008 la Colegiul Medicilor Romania unde a stat an si 10 luni. Verdictul i-a socat pe parinti.