Vaccinul, mit sau adevar, partea 3. "Cand e vorba de copilul tau, 1 la un 1 milion nu mai e atat de rar". Tragediile traite de parintii unor "exceptii"
Nu incape indoiala ca vaccinurile au contribuit la imbunatatirea sanatatii globale, cu toate efectele lor secundare.
Cele mai grave sunt extrem de rare si nesemnificative - atunci cand vorbim despre siguranta unei natiuni in fata bolilor molipsitoare. Insa exista familii carora un vaccin le-a dat viata peste cap.
Toti medicii pe la care a ajuns de-a lungul anilor au exclus din start orice influenta a vaccinului in suferinta lui Ciprian.
"Daca n-ar fi facut acel vaccin ... au am incercat sa aduc in discutie asta si sa intreb, dar m-am lasat pagubasa pentru ca n-am primit niciun raspuns", povesteste Viorica Puiu, mama sa.
Azi, Ciprian invata sa-si stapaneasca emotiile si sa se integreze cat de cat in lumea noastra, fiindca parintii nu vor fi toata viata langa el.
"Ma rog la Dumnezeu sa traiesc si sa-l vad ca se leaga singur la sireturi, ca poate sa treaca strada singur intr-o buna zi, fara sa fiu cu el", mai spune mama sa.
"Noi ce ne dorim? Sa avem copiii protejati sau sa cautam acel caz dintr-un milion despre care spuneti dumneavoastra, care poate sa apara. Sigur, este neplacut cand apare o astfel de situate, poate sa fie chiar dramatic, dar asta nu schimba in nici un fel dorinta de a administra un vaccin", spune Dr. Conf. Alexandru Rafila, vicepresedintele Comitetului National de Vaccinologie.
Cine isi asuma raspunderea pentru reactiile post-vaccinale, in care viata familiei e zdruncinata?
"Obligativitatea nu exista in momentul de fata, este o decizie asumata de catre parintii acestor copii", mai spune Dr. Conf Rafila.
Parintele e singur responsabil: daca vaccineaza copiii isi asuma riscul de 1 la milion sau la 100 de mii al unei reactii adverse grave. Insa, daca nu vaccineaza isi asuma riscul de a expune copilul la boli molipsitoare, care pot da complicatii cumplite - chiar fatale.
"Consensul medical sa fie un consens informat si nu unul pacalit sau impus si prezentat ca obligatoriu", atrage insa atentia Dr. Adrian Cacovean, chirurg 72.
Adeverinta cu vaccinurile la zi e esentiala la inscrierea la gradinita sau la scoala.
"Noi avem 3 copii, la primul copil le-am facut aproape pe toate", spune Andreea Buzner, mama.
Proprietarii gradinitei nu-si vaccineaza copii.
"A durat vreun an-doi pana sa ma conving si eu si sotia, ca e cea mai buna decizie", spune si sotul femeii.
O sursa care i-a pus pe ganduri a fost un prospect, al vaccinului impotriva hepatitei B - care se face in prima zi de viata:
"E adevarat ca foarte rar, dar copiii nostri toti sunt f rari: paralizie, encefalita, encefalopatie, infectii in zona creierului, meningita, convulsii", mai spune barbatul.
Ce inseamna de fapt 1 la 1 milion
"Conform prospectului si conform studiilor, reactiile adverse grave sunt de ordinul de 1 la 1 milion", Dr. Victor Olsavski, Organizatia Mondiala a Sanatatii.
"Daca e copilul tau nu mai e foarte rar si e drama ta de zi cu zi", spun insa parintii
Insa medicii ne amintesc ca vaccinurile au contribuit enorm la speranta de viata, la scaderea mortalitatii. Pe propria raspundere, aceasta familie a hotarat ca al 3-lea copil sa nu mai faca vaccin in maternitate. Au depus o cerere, inainte de nastere. Degeaba.
"Ce m-a deranjat foarte tare a fost faptul ca daca-I spuneam ca fac parte dintr-o secta religioasa care-mi interzice lucrul acesta, m-ar fi lasat in pace!", spune mama
Pe asemenea oameni, lumea medicala ii priveste cu scepticism, ii considera habotnici si ignoranti.
"Ca si crestin ortodox practicant, nu acesta este motivul pentru care nu-mi vaccinez copiii, fiindca daca este altceva, il duc la spital, avem multi prieteni doctori. Stiinta este grozava, este un lucru foarte bun, numai ca trebuie s-o folosim cu discernamant"
"Dumneavoastra trebuie sa va ganditi ca acel caz la 1 milion este nesemnificativ, pentru ca daca nu vaccinam 1 milion de copii vom avea mii de cazuri de imbolnavire, vom zeci sau sute de decese", e replica Dr. Conf. Alexandru Rafila.
Vaccinul impotriva unui virus eradicat in proportie de 98%
Aceasta mama intreaba de ce trebuie sa-si mai vaccineze copilul anti-polio. "Si OMS spune ca a fost eradicat in proportie de 98%"
"Exista un rezervor de virus polio in zone fierbinti, cum le numim gen Afghanistan sau Pakistan sau undeva prin Africa centrala, dar unde cu un pic de efort vom reusi sa stapanim aceasta situatie", spun cei de la OMS.
Poliomielita sau paralizia infantila este o boala virala ingrozitoare. Cu ajutorul vaccinului, OMS anunta ca a redus incidenta de la sute de mii de schiloditi pe viata, la doar cateva mii.
Medicii explica: 10 cazuri la 2,5 milioane de doze inseamna putin. Iar din 2008 anti-polio nu mai e atat de reactogen ca pe vremuri, contine o componenta inactiva a virusului.
Ce s-ar intampla daca nu ne-am mai vaccina?
"Tot ce-am obtinut pana acum in domeniul bolilor transmisibile, cred ca am pierde in decurs de cativa ani. Ar putea reveni chiar boli care au disparut: gen variola, desi virusul cu sfintenie il pastram in 2 laboratoare din lume si avem o politica fantastica in acest domeniu"
Ditta are un baiat si o fata. I-a nascut acasa, nu la maternitate, nu i-a vaccinat deloc. S-a speriat de vaccinuri inainte de nastere.
"Fratele meu, dupa ce si-a vaccinat copilul, nu in tara ci in Elvetia, copilul a fost diagnosticat si ia pilule de la 1 an si jumatate pentru epilepsie. Fetita mea nu are absolut nimic, nici macar icter dupa nastere"
Lista reactiilor adverse din prospect e lunga.
Medicii spun ca pericolul de a te molipsi de hepatita B - e mult mai mare decat cel de a face o reactie adversa la vaccin.
Epidemiile sinistre din evul mediu, cand nu existau nici antibiotice, nici canalizare, Europa era macinata de razboi, foame, saracie, au disparut odata cu cresterea nivelului de trai.
"Nu prea vedem cum ar fi putut sa se intample acest lucru doar prin cresterea nivelului de trai. Deci, bunastarea, Q7 nu ne ajuta aici. Plimbarile in aer liber nu m-ajuta. M-ajuta in schimb tot acest stil de viata sanatos sa-mi mentin o imunitate buna, care sa ma fereasca de alte boli", spune Dr. Victor Olsavszki de la OMS.
Bolile moderne, dar necunoscute
Sunt din ce in ce mai multi parinti care se tem ca prin vaccinuri amana doar bolile copilariei, care pot fi cumplite la maturitate. Apoi, vaccinurile sunt interzise in timpul sarcinii, fiindca s-a constatat ca pot crea anticorpi care sa provoace pierderi de sarcina - din cauza ca organismul priveste fatul ca pe un corp strain. De aici si cercetarile care se fac acum in legatura cu vaccin si boli autoimune, acelea in care corpul respinge unul din propriile sale organe, fiindca nu-l mai recunoaste ca fiind al sau. Sunt boli moderne, cu cauze necunoscute.
Cand te musca un caine - faci preventiv anti-rabicul. Insa cand vine vorba de injectarea bebelusului, parintii se intreaba de toate studiile pentru aprobarea vaccinurilor se fac in comparatie cu alte vaccinuri.
O mama din Germania ne poveste ca ea a cautat un asemenea studiu - care sa compare sanatatea copiilor vaccinati cu cea a celor nevaccinati.
"In anii 70, la inceput, s-a facut un studiu in India. O grupa a fost vaccinata, o grupa a fost nevaccinata. In 79 s-a publicat raportul OMS, cu rezultatele, unde scrie de protectie zero, este o grafica in care iti arata ca chiar cei vaccinati s-au imbolnavit mai mult decat cei nevaccinati, ca atare, acest fel de studii nu au mai fost facute. In 1979 s-a publicat raportul, in Germania a aparut abia in 1983 si vaccinul a fost interzis abia in 1999"
"Nu stiu daca ne-am putea permite sa pastram copii nevacc, doar ca sa-I studiem? Sa vedem daca patesc sau nu patesc? Nu cred ca ne putem permite!", e replica OMS.
Secretele testelor facute pe vaccinuri
Felicia care s-a hotarat sa nu-si vaccineze fiul. Tine legatura cu o asociatie belgiana care a publicat pe internet secrete dintr-o corespondenta intre producatori si comitetul de vaccinologie, despre decese la bebelusi vaccinati.
"In momentul in care mamele din Belgia au facut putin scandal referitor la raportul confidential, ei au sustinut ca nici nu era confidential, bun, daca nu era asa confidential, sa ni se puna la dispzitie asemenea rapoarte pentru toate vaccinurile, unde pot fi ele accesate pe net?"
Pana nu exista dovezi clare ca vreun vaccin a cauzat alergie, cancer, diabet, leucemie, boli autoimune, degenerari nervoase sau moarte prin intoxicare … medicii nu iau in serios aceste banuieli - pana la proba contrariie vaccinurile sunt sigure. Cu asta trebuie sa se multumeasca si aceasta mama, care inca traieste un cosmar, dupa ce a nascut-o pe Sara Maria - clinic sanatoasa.
Cosmarul unei mame ce a nascut o fetita clinic sanatoasa
La nastere a fost vaccinata impotriva hepatitei, in a 4-a zi de viata, Sara a primit vaccinul BCG. Dupa a doua injectie, vazand ca fetita e nervoasa, nu suge, e galbena la fata, cu broboane de transpiratie, mama a fugit la doctor:
"Mi s-a spus ca e un copil coplesit de la un icter, ca sa-i dau in continuare sa suga"
Seara, copila a adormit:
"Pana la ora 11 cand a deschis ochisorii, a stat pana la ora 1 si ne-am privit ochi in ochi, nu plangea, nu zicea nimic, iar…. Pe la 1 s-a pus pe un geamat. L-am trez pe sot, iar pe la 3 am decis sa mergem cu ea la spital"
La spital, in Constanta, i-au facut analize, au internat-o si au asteptat dimineata vizita doctorului.
"Noi le-am spus din prima zi ca copilul a fost vaccinat, iar probabil au inceput imediat dupa vaccinare si ni s-a spus ca n-are ce reactie sa dea. Le spuneam: pe copil il avem alergic la lapte si mi s-a spus ca nu sunt medic sa decid si sa tac din gura daca nu stiu"
Copila a fost tratata cu antibiotic injectie.
Agitata, mama a vrut sa plece cu fiica la Bucuresti. Dar a fost trimisa la radiografie.
"Am simtit-o moale, am desfasat-o pe pat, sotul tocmai atunci venise de acolo si facuse stop, in bratele mele, ne-au dat afara, am inceput sa tip ca a murit, nu stiam ce se intampla. Ne-au dat afara, iar dupa 10 minute au reusit s-o resusciteze au mutat-o pe chirurgie pediatrica. Dupa, am botezat-o, am apucat s-o botezam, nu am fost lasati nici macar la botez, in usa sa vedem cum iese. Am stat in genunchi in salon, sotul meu a stat in genunchi si s-a rugat in salon si am plans toata perioada botezului, mi-a botezat-o o asistenta de pe sectie"
Apoi, foaia de observatie a inceput sa se umple de semne de intrebare.
Nu voia sa-si ingroape copilul. A sunat la Ministerul Sanatatii, toti prietenii ei si-au pus pilele in miscare, iar medicii din Constanta chiar ii pusesera in fata o foaie de transfer, pe care a semnat-o.
"Iar la juma de ora m-a sunat medicul de pe sectie, eu asteptam vestea sa-mi spuna ca plecam. Mi s-a spus condoleante, v-a murit fata. Nici macar in fata n-au avut curajul sa-mi spuna, m-a sunat din spatele usii".
"A scos-o dintr-un frigider, era intr-o cutie de deseuri toxice, din aceea galbena. Picioarele erau atarnate pe jos si 3 sferturi din corp era in cutie. Ramasese cu o branula in gat, asa am si ingropat-o, daca ea fusese intepenita in frigider"
Dupa ce si-au ingropat fata, au fost sunati de la maternitatea privata sa-si plateasca rata pentu nastere. Oficial - tragedia acestei familii n-are nici o legatura cu vaccinarea. Dar mama e convinsa acum ca fiica ei a fost victima unui malpraxis de la tratamentul preventiv pana la terapia intensiva. A reclamat medicii la Colegiul Medicilor. Dupa jumatate de an, inca nu are un raspuns.
"Avem noi forensic medicine in Romania? Sa te duci sa vezi, sa ia probe sa vada toata biochimia….ca sa poti sa pui un diagnostic clar", spune Dr. Adrian Cacovean, chirurg.
In Statele Unite, la vaccinare fiecare copil plateste o taxa mica, bani ce se duc intr-un fond de despagubire a vatamatilor. La noi, nu exista.
"Vaccinarea, un joc de-a ruleta ruseasca"
"Posibilitatea ca eu sa fiu 1 la un milion este extrem de redusa, este joc la loto, nu? E aceeasi probabilitate... si totusi joc, da!", spune doctorul de la OMS.
Unii parinti compara vaccinarea cu alt joc de noroc: ruleta ruseasca!
"Chiar si consumarea de alimente poate sa fie fatala si atunci e o filozofie care nu duce nicaieri", spun medicii.
Esecul vaccinarii anti-HPV
Romania are deja experienta unei campanii pro-vaccinare esuate, cea anti HPV, la fete de peste 9 ani. Parintii fetelor n-au vrut sa experimenteze, iar majoritatea vaccinurilor cumparate de stat au ajuns la gunoi - desi medicii au explicat ca vaccinul previne cancerul de col uterin care e provocat de virusul HPV - care se transmite sexual.
"Vaccinarea impotriva HPV in ultima vreme nu se face numai la fete, se face si la baieti, pt ca si baietii pot sa faca cancer de canal anal sau cancer de gat", spun medicii.
Provocate de acelasi virus. Atunci, de ce sa nu fie baietii tinta campaniei de vaccinare din Romania - au spus unii parinti de fete - mai ingrijorati de copiii lor decat de soarta natiunii.
Fiecare vrea ce-I mai bun pentru copilul sau si fara risc. Iar istoria arata ca diferite vaccinuri au fost scoase de pe piata, inlocuite, ba chiar se lucreaza din plin la noi vaccinuri - mai sigure. Fiecare guvern se gandeste la sanatatea colectiva si spune ca sacrificiul celor cativa copii prea sensibili - nu e mare avand in vedere binefacerea in masa pe care o ofera vaccinurile. Dar alegerea si responsabilitatea e in totalitate a parintelui.