Mostenirea lui Brancusi, partea I. Datorita sculptorului, Romania a dat definitia "artei moderne" in legislatia internationala

×
Codul embed a fost copiat

De mai bine de un an, in Romania se discuta la cel mai inalt nivel despre repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, cel mai mare artist pe care tara noastra l-a oferit lumii.

Romanul care a inventat sculptura moderna si ale carui opere sunt expuse in cele mai mari muzee ale lumii.

Guvernul, Patriarhia si Academia Romana considera ca osemintele marelui sculptor ar trebui dezgropate din cimitirul Montparnasse si aduse in Romania.

Constantin Brancusi este cel mai cunoscut artist roman din lume. Putem spune ca este omul care a semnat certificatul de nastere al sculpturii moderne. Gasim lucrarile sculptorului roman in zeci de tari, pe patru continente, in muzeele din Paris, Londra, New York, Washigton, Bilbao, Stockholm sau Canberra, unde sunt la fel de apreciate ca Monalisa lui Da Vinci sau Guernica lui Picasso.

Radu Varia, singurul specialist roman in Brancusi recunoscut international, spune ca unicitatea artistului vine din faptul ca a propus un nou fel de a gandi arta.

Citește și
autentificare Domnisoara Pogany, Brancusi - 1
Cine este singurul om care poate autentifica sculpturi ale lui Brancusi. Semnatura sa e lege pentru casele mari de licitatii
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Niciun alt sculptor inaintea lui Brancusi nu a avut talentul, imaginatia si curajul acestuia: "Trebuie respectata unicitatea unui om de o asemenea forta creatoare, care a rasturnat sculptura mondiala dupa atatea mii de ani (...) El vizeaza esenta lucrurilor cum spunea - permanenta - nu aspecte exterioare (...) de asta, Brancusi este creatorul sau parintele sculpturii moderne", spune Radu Varia.

Este un sentiment placut sa stii ca cei mai bogati oameni din lume platesc fara sa clipeasca 20, 30 chiar 40 de milioane de dolari pentru o sculptura semnata de Constantin Brancusi.

Romanul nostru era cu mult inaintea timpurilor in care traia. Datorita lui, arta are o definitie in legislatia internationala.

In 1927, Brancusi a trimis in Statele Unite sculptura "Pasarea in spatiu". O lucrare care ajunge acum la 20-30 de milioane de dolari. Vamesii americani n-au crezut ca au de a face cu arta, ci cu o bucata de fier si au cerut taxe vamale pentru import de metal. Jignit, Brancusi a dat statul american in judecata si dupa 2 ani de procese, a castigat. In felul acesta, a aparut definitia artei moderne.

"S-a spus ca acea pasare in spatiu era import ilegal de metal. Ei, aceasta stupiditate nu s-a mai intamplat din ziua aia, tot datorita lui. A fost un pionier si in planul acesta, al acreditarii ideii de arta moderna", spune singurul specialist in Brancusi, recunoscut international, Radu Varia.

Cum a ajuns "Poarta sarutului" doar un loc in care isi fac mirii pozele de nunta

Targu Jiu, 1937. Zeci de muncitori lucreaza zi si noapte sub atenta supraveghere a lui Constantin Brancusi. Inalta "Coloana Fara Sfarsit". Probabil cea mai importanta, cu siguranta, cea mai valoroasa opera de arta din Romania.

"Masa Tacerii", "Aleea Scaunelor", "Poarta Sarutului" si "Coloana Infinitului" sunt apogeul carierei lui Brancusi, cel mai bine vandut sculptor modern al tuturor timpurilor. Sunt natii care nici in 1.000 de ani nu reusesc sa dea lumii un talent atat de mare.

In Romania, ansamblul de la Targu Jiu este mai cunoscut pentru nunti si pozele facute de indragosti la Poarta Sarutului, decat pentru calitatile sale artistice.

Delia Matache s-a casatorit la Poarta Sarutului, iar CRBL a facut o poza cu Coloana Infinitului pentru care a trebuit ulterior sa isi ceara scuze.

In jurul imaginii unei personalitati ca Brancusi, altii stiu sa creeze industrii intregi, atrag turisti, castiga zeci de milioane de euro. In Malaga, locul de nastere a lui Picasso, turistii stau la coada sa intre in muzeul dedicat mareului pictor. Obiectivul atrage anual peste 350.000 de vizitatori interesati strict de turismul cultural.

In Hobita, nu ai nici unde sa te cazezi, daca te nimeresti prin zona. Poate doar cu cortul, asa cum sugereaza localnicii. Un suc poti sa bei doar la magazinul modest, care nu are terasa.

Multe din cladirile lasate in urma de comunisti sunt astazi parasite. Vestea buna este ca acolo exista un centru turistic. Vestea proasta este ca arata foarte rau. Primarul Hobitei este, momentan, suspendat din functie - e cercetat pentru abuz in serviciu si luare de mita. Cea mai apropiata pensiune se afla la cativa kilometri, in satul vecin.

Primarul Florin Pavel isi aduce aminte cu nostalgie de vremurile cand popasul functiona: "Era mai bine aprovizionat (n.r. inainte de 1990). Si gaseai o bere. Mai bine aprovizionat decat restul magazinelor cooperativei. Gaseai si bere aici, gaseai si un pachet de tigari. (...) sa stiti ca era frumos".

Dupa Revolutie, locul a fost cativa ani club de striptease, iar apoi a fost lasat in paragina. Starea jalnica a cladirii nu este nicidecum o oglinda a satului: curat, ingrijit, pitoresc si cu localnici primitori. Arata doar ca, paradoxal, comunistii au inteles potentialul turistic al lui Brancusi, in timp ce capitalistii care i-au urmat nu mai sunt in stare sa faca bani din imaginea sculptorului.

La nici 100 de metri de locul unde s-a nascut Constantin Brancusi, zac parasite zeci de sculpturi. Sunt aici de pe vremea comunistilor, cand se organiza o tabara de creatie in memoria mareului nostru sculptor. In orice alta tara, un asemenea loc minunat ar fi fost cu siguranta un punct de atractie. Din pacate, la noi, aceasta poienita este un punct de atractie doar pentru oile iesite la pascut. Dupa marea retrocedare a terenurilor, sculpturile au fost lasate de izbeliste: uitate de timp si macinate de vreme.

Dumitru Brancusi este unul dintre stranepotii indepartati ai marelui sculptor: "Nimic, Niciodata. Uitati ce se intampla cu ele! Acolo a fost o scena, vedeti?!!... Era prevazuta sa se tina spectacole (...) Pe asta, de exemplu, stiu ca o cheama Ana, pe statuia asta. Aia de acolo se cheama "Mireasa Plaiului". Asta se cheama 'Pamant' si asta se cheama "Ana" (..) dau foc la cauciucuri , maracini si gunoaie. Multe au fost inspre nord si le-a luat apa".

"Casa muzeu Constantin Brancusi" este singurul obiectiv turistic amenjat de statul roman in satul unde s-a nascut sculptorul. In curte, pe un pietroi, scrie in romana. Si doar in romana, de parca, pentru straini, informatia este clasificata. "Aici s-a nascut Constantin Brancusi".

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Pentru politia romana, opera lui Brancusi e pe acelasi postament ca un CD piratat. Cum poate fi deosebit un fals de o capodopera autentica
Pentru politia romana, opera lui Brancusi e pe acelasi postament ca un CD piratat. Cum poate fi deosebit un fals de o capodopera autentica

Frederich Tea Bach, autoritatea mondiala in domeniul operelor lui Brancusi, neaga ca ar fi cerut un milion de euro pentru expertiza si sustine ca lucrarea nu este originala.

Cine este singurul om care poate autentifica sculpturi ale lui Brancusi. Semnatura sa e lege pentru casele mari de licitatii
Cine este singurul om care poate autentifica sculpturi ale lui Brancusi. Semnatura sa e lege pentru casele mari de licitatii

In drumul spre certificatul de autentificare, bronzul Pogany traverseaza Europa. Cu trenul, sustine proprietarul. La intrarea in tara, vamesii romani au scris "Pogany" in declaratia oficiala ce insotea sculptura.

Misterul Domnisoarei Pogany, partea I:
Misterul Domnisoarei Pogany, partea I: "Le-am dat cateva desene la schimb, nu stiau ca poate valora 40 de milioane de dolari". Cum a ajuns o posibila opera a lui Brancusi la un doctor sirian

Mergem pe urmele unei celebre sculpturi: "Domnisoara Pogany". De 4 luni de zile, Politia Capitalei are in depozit un exemplar din lucrarea din bronz atribuit lui Constantin Brancusi.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.