In culisele contrabandei cu tigari, partea III: Cum arata drumul ilegal de la granita pana la taraba
Sa recunoastem, contrabanda cu tigari e incurajata si de romanii care isi asuma riscul sa fumeze tigari de cele mai multe ori contrafacute.
Urmareste integral emisiunea "Romania, te iubesc" pe voyo.ro.
Cumparatorii habar nu au de unde vine tutunul si in ce conditii au fost fabricate tigarile. Specialistii din Europa de Vest au atras atentia ca tigarile ce vin dinspre Ucraina ar contine tutun periculos, cultivat in zone radioactive.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Asa ceva nu se livreaza doar Occidentului. Se vinde bine si in Romania, il gasesti in pietele din toate orasele, mari ori mici.
Localitatea Bistra, din Maramures. Comuna cu cei mai multi carausi din nordul tarii. Anchetatorii fac pe ghizii insa turul de prezentare nu suna deloc bine.
Bistra e chiar langa frontiera, intr-o zona de munte, greu accesibila autoritatilor. Din 1000 de localnici, o treime sunt implicati in dosare de contrabanda. Peste o suta numai in 2012.
Localitatea are muntii la doi pasi, insa pana la frontiera accesul este foarte dificil. Zilnic politistii gasesc obstacole pe traseu.
Cele mai multe puse intentionat de carausii care vor sa incetineasca patrulele. Dupa aproape 2 ore la volan, politistii ajung la limita cu frontiera. Sus pe Varful Polonica, gasesc un grup de tineri. Ii stiu bine.
Iar pentru caraus 5 ori 6 baxuri inseamna un castig de cel putin o mie de lei. Rand pe rand ies in luminis si alti tineri. Si ei cu state vechi la politie.
Patrula n-a gasit marfa, dar a dat peste chingile de care se folosesc carausii.
In padurile din aceasta zona sunt frecvent capturi de zeci de baxuri. Un politist de frontiera explica.
Locul se numeste Valea Viseului - o trecatoare aproape perfecta pentru contrabanda.
"Acolo am avut una din cele mai mari capturi de la Valea Viseului, 150 de baxuri, cu cai, 18 cai. ", spune un politist.
S-a intamplat anul trecut cand, o intreaga retea cu ramificatii pana in judetul vecin Suceava, a fost depistata si anihilata. Cativa tineri insoteau convoiul cailor.
"De acolo si pana aici erau paznici, 3 paznici, am reusit, i-am pacalit, ne-am ascuns, in loc sa venim incoace am trecut pe dupa dealul ala, si am coborat tinuta civila, am mascat hainele, credeau ca suntem culegatori de afine.Ne-am apropiat de frontiera, acolo erau foarte multe tigari descarcate".
Tinerii gasiti astazi langa frontiera au o scuza. Cu ei sus in munte ii gasim pe primarul din Bistra si pe un consilier local. Spun ca sunt la vanatoare de mistreti. Iar suspectii sunt gonaci si ii ajuta la partida.
"E zona de frontiera, si ca in orice zona de frontiera, sunt probleme. Masura, masura ar fi sa faca tigarile la 6 lei ca dincolo si atunci s-ar starpi.", spune Vasile Bumbar, primarul din Bistra.
L-am intrebat pe edil de ce autoritatea locala nu pietruieste drumul, ca politistii sa ajunga mai rapid la frontiera.
Pana atunci gonacii primarului raman in munte si nu pot fi „dovediti" decat prinsi in flagrant. Si rad in nasul politistilor.
Tot natural continua si traficul pe Valea Viseului. Despre carausii zonei se spune ca au puteri supraomenesti.
Teoretic contrabanda e pedepsita conform legii, cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Practic, contrabandistii sunt cercetati in libertate si primesc condamnari de cateva luni. Se intorc acasa, in comunitatile unde locuiesc cu familia si politistii de frontiera.
"Au fost si amenintari. Chiar eu am fost blocat in trafic, pe Valea Bistra un drum f ingust, mi-au iesit cu masina in cale vreo 10", spune Vasile Boboci, politist de frontiera.
Drumul tigarilor implica si drumul platilor. Daca un supraveghetor primeste 50 de lei pe zi, un caraus castiga 200 de lei la fiecare bax carat. Depozitarul ia 100 de lei si transportatorii alti 100 de lei de bax. Si pana la piata pretul pachetului de tigari se dubleaza.
Intr-o noapte pot fi trecute peste granita si cate 50 de baxuri, de cate 50 de cartuse. In total 2500 de cartuse, 25 de mii de pachete.
Un astfel de transport valoreaza in Romania in jur de 45 de mii de euro, si a fost cumparat la mai putin de jumatate din Ucraina. Nu e de mirare ca la un castig de 20 de mii de euro, liderii sunt dispusi sa plateasca mii de euro saptamanal, costuri cu oamenii din retea.
Sighetul a inflorit din contrabanda, este orasul somerilor proprietari de vile si masini de teren.
Drumul tigarilor implica si drumul autoritatilor mituite - la intrarea in tara comisioanele merg catre vamesi si politistii de frontiera. In piete si depozite filierele isi fac intrare la inspectorii garzii financiare.
Lupta cu traficantii e doar de fatada. Razii televizate in care responsabilii vin, dau amenzi, confisca tigari si pleaca. Dupa care distribuitorii isi vad de treaba si alimenteaza o tara intreaga cu tigari traficate.
Pe cativa indivizi i-am intalnit pe 29 septembrie dimineata, la Piata bucuresteana Obor. Fix in aceeasi zi, si la aceeasi ora, Garda Financiara intra in fulger toate pietele din capitala. In frunte cu adjunctul pe tara al Garzii. Se fac poze, se dau declaratii pompoase.
Aflam ca inspectorii au venit doar pentru... legume si fructe. Controlul e tematic, angajatii Garzii sunt ocupati exclusiv cu tarabagii. Nu-i mai vad si pe vanzatorii de tigari care isi fac reclama, afara.
In distributie adica ultima veriga a mafiei, pot interveni nu numai politistii de frontiera, ci si cei de la investigarea fraudelor, sau inspectorii garzii financiare. Daca vor. Dar nu vor.
In aceste conditii, romanii "fumeaza" 200 km de autostrada pe an. Atat s-ar putea construi cu banii negri din contrabanda. Nu exista oras in Romania unde sa nu gasesti tigari traficate.
Oficial Politia de frontiera are cele mai multe dotari fiind mult in fata altor structuri din Ministerul de interne. ATV-uri, vehicule 4x4, aparatura de supraveghere performanta, cumparate cu fonduri europene. La frontiera muntoasa e nevoie de interventie rapida.
Viseul de Sus iar aceasta este drezina politiei de frontiera. Nu merge la casat, ci duce saptamanal patrulele de frontiera pe Valea Vaserului. La granita Maramuresului cu juduetul Suceava si cu Ucraina trebuie monitorizati 37 de km de frontiera. Sus pe versanti sunt doua posturi - Shuligu si Comanu, unde politistii de frontiera isi asteapta schimbul.
43 de km de cale ferata forestiera. O distanta care este parcursa intre 2 si 4 ore, pentru ca aceasta drezina trece prin 12 statii. Asa se face accesul aici catre frontiera.
Nu e nici cald, nici confortabil, si de primele 3 statii treci in viteza melcului. La a patra, incepe calvarul. Primul hop - un convoi de lemne. Linia de cale ferata ingusta functioneaza din 1932 si este singura din Europa inca folosita pentru transportul lemnului. A fost concesionata unei firme care face exploatare forestiera. Cat timp taietorii incarca, drezina sta pe loc.
Pe aici trece si o mocanita turistica. Si ea are prioritate, asa ca drezina e trasa pe o linie secundara. Pe ultima portiune de drum, o noua problema.
Soferul pierde legatura cu dispeceratul, aflat la 30 de km de Viseu. Un singur dispecer da unde verde pentru tot transportul feroviar de pe Valea Vaserului si din cand in cand mai iese sa-si ia o cafea sau ceva de mancare. Sunt scene desprinse din alte timpuri.
Dupa alta jumatate de ora e atins si punctul final - postul de la Comanu, unde se termina si calea ferata. Unde drezina e intoarsa, la fel ca acum 5 decenii.
Politistii se lamenteaza ca traficantii sunt cu un pas inaintea autoritatilor. Le-au intrecut in echipamente si organizare. Politistii ii stiu pe toti cei implicati in contrabanda. Ii sperie cu dosare penale, si cam atat.
Un alt punct de importanta zero in traficul cu tigari este drumul care leaga Sighetul Marmatiei de Valea Viseului si de estul tarii. Pe acest drum au fost descoperite in urma cu cateva luni, zeci de baxuri ascunse in RABE incarcate cu pietris.
Politistii au aflat despre transporturi de la cineva din interiorul gruparii. Au facut un blocaj in prima comuna vecina, Tisa. De atunci, in comuna e alerta ori de cate ori sunt vazuti politisti.
In multe cazuri insa, convoaiele cu tigari au chiar protectia politistilor de frontiera. La Galati pe rolul Tribunalului e un dosar in care un sef de tura si doi subordonati insoteau transporturile cunoscand toate miscarile colegilor de serviciu. Conform rechizitoriului, baxurile erau introduse prin zona vamii Albita, la granita cu Republica Moldova, iar politistii insoteau marfa pana la locurile de depozitare.
"Actionau cu rol de antemergator. Plecau cu masina in fata si ii anuntau pe unde sunt controale pe traseu.", spune George Florea, judecator Tribunalul Galati.
"Vin propuneri la politisti. Daca imi dai directia, daca imi dai o ora, dau atata, fac atata si... Daca sumele sunt mari? Pai depinde de cantitatea care se trece. Poate sa fie 10.000 de euro odata, poate sa fie mai mult.", spune un politist sub acoperire.
Politisti care sa isi anunte sefii despre tentative de mituire sunt cazuri rare. Si nu sunt incurajati de sistem - primesc o strangere de mana si cel mult titlul de politistul anului.
Acest barbat a denuntat o filiera uriasa. I se cerea sa colaboreze cu contrabandistii pentru transporturi de sute de mii de euro.
Orice transport mare este precedat de mai multe intalniri intre contrabandistii romani si partenerii lor ucrainieni. Se poarta negocieri, se stabilesc detalii. Contactul are loc intotdeauna la pensiuni ascunse in munti. Cateodata intalnirile sunt „filate" si filmate.
Un dosar cu totul halucinant este instrumentat la Botosani. Unde o vasta grupare de contrabandisti a fost condusa ....din penitenciar.
Rechizitoriul arata ca liderul- un barbat condamnat la 25 de ani si-a facut rost de 11 telefoane mobile si lua toate deciziile din patul de celula: A luat legatura cu parteneri de afaceri ucrainieni si conveneau impreuna cantitatea de tigari ce trebuie sa fie livrata, pretul de achizitie, locul de la frontiera si ora la care urma sa aiba loc schimbul de tutun.
Ofiterii DIICOT au intrat pe fir si i-au inregistrat convorbirile. Au descins apoi la penitenciar si la mai multe adrese din Suceava. Intr-o vila anchetatorii au gasit banii din contrabanda - schimbati in bancnote de cate 500 de euro, si ascunsi suluri, in tevile de la galeriile predelelor. 25 de persoane sunt cercetate. Printre ele si un gardian de la penitenciar, acuzat ca i-ar fi furnizat liderului telefoanele.
Tigarile ajungeau si la Satu-Mare, unde in piata centrala preturile sunt ceva mai mari ca la granita. O multime de indivizi abordeaza clientii la intrare. Au masini scumpe si borsete doldora de bani.
Tigarile nu se vand la vedere, ci in piata. In spatele unei tarabe cu legume, o femeie desface un cartus.
Oamenii de la strada nu au la un eventual control tigari asupra lor, dar cu ei discuti despre tranzactiile mari.
CAMERA ASCUNSA
"Daca vreau mai mult? Iti pot da si 100 de cartuse. Si atunci si pretul e altul, vorbim. 6 lei pachetul"
Si la Satu-Mare exista discutii telefonice codate intre distribuitorii contrabandistilor si vanzatorii din piete.
"Purceii" sunt cartusele de tigari iar porcul e baxul. Tigarile din Ucraina ajung pana in interiorul tarii si chiar la Bucuresti. Se vand in piete sub nasul politistilor si agentilor comunitari.
Cand sunt prinsi, capii si membrii retelelor sunt cercetati in libertate. Liderii isi platesc avocati buni, procesele sunt taraganate in instanta. Exemplu e cea mai mare retea de contrabanda cu tigari destructurata pana acum in Romania. Operatiunea cunoscuta drept „Trabucul lui Mos Craciun" a avut in decembrie anul trecut 36 de transporturi interceptate, 110 perchezitii, 107 invinuiti in 3 orase.
Politistii de la Crima Organizata au lucrat aproape un an sa destructureze filiera care aproviziona intreg Ardealul. Ofiterii sub acoperire au filmat intalniri secrete pentru tranzactii de proportii.
„E foarte greu sa te infiltrezi, aveau bani, lux, cerc restrans...", spune un ofiter protejat.
Dosarul a fost initial pe rol la Alba Iulia, dar ulterior mutat la Hunedoara. Numarul invinuitilor a scazut la aproape jumatate, sunt in libertate, si si-au tot schimbat in timp declaratiile.
Pana se solutioneaza dosarele, piata neagra alimenteaza cererea uriasa de tigarete ieftine.
De cele mai multe ori cand vorbim de tigari traficate, intra in discutie problema originalului: daca aceste tigari sunt sau nu contrafacute. Iar in astfel de cazuri suspiciunile sunt foarte mari, exista riscul ca atunci cand cineva cumpara aceste tigari sa nu fumeze ce scrie pe pachet, ci sa fumeze cu totul altceva."
Vorbim de cartuse si pachete de la acelasi producator dar de dimensiuni diferite, cu tigarete in care se baga de la carton tocat, la mancare pentru pesti de acvariu.
Din Ucraina, cele mai traficate sunt marcile Viceroy, Chesterfield si Kent. Din Serbia vin tigarile Marble iar din Moldova - Doina si Plugarul.
Reprezentantii producatorului Viceroy anunta ca tocmai din cauza contrabandei, au inchis inca din 2010 fabrica din Ucraina. Inevitabil baxurile aduse cu aceasta marca sunt contrafacute. Mult mai grav, oficialii europeni au atras atentia ca tigarile de contrabanda au in compozitie tutun din plantatii aflate langa fostul reactor nuclear de la Cernobil. Studii arata ca multe tigari de pe piata neagra a Ucrainei, vandute in Franta, Italia sau Germania, au un potential radioactiv periculos. In vestul Europei tigarile au ajuns prin 2 tuneluri, descoperite in primavara la frontiera Ucrainei cu Slovacia.
Pe filierele distributiei, cele mai multe din tigarile traficate ajung in pietele din Bucuresti - unde e cel mai bun vad si desfacere mare. Aici politistii vin, dau amenzi, si confisca tigari, dupa care distribuitorii isi vad de treaba. In capitala tigarile se vand la cartus.
Contrabanda poate fi redusa masiv daca autoritatile s-ar implica sa stopeze vanzarile la negru. In distributie adica ultima veriga a mafiei, pot interveni nu numai politistii de frontiera, ci si cei de la investigarea fraudelor, sau inspectorii garzii financiare. Daca vor. Dar nu vor.
Cat timp coruptia domina sistemul de control, contrabandistii nu sunt descurajati. Ba chiar pe timp ce criza isi extind afacerile ilegale. Avem vami in Romania in care la o razie sunt ridicati si pusi sub acuzare toti angajatii gasiti pe tura.
Nici descinderile procurorilor DIICOT si DNA, nici monitorizarea intensificata la frontiera nu pot opri traficul cu tigarete.
Statul este prejudiciat cu 300 de milioane de euro pe an. Din tigari sunt finantate vicii mai periculoase si se dezvolta alte paliere de crima organizata, prostitutie si trafic de droguri. Cand o retea cade, alte trei ii iau locul.
Sunt locuri in Romania unde contrabanda este de ani de zile un mod de viata. Traficantii „trag in piept" autoritatile, iar oprirea lor ramane la stadiul de „fum in ochi".