”Domnule ministru, nu sunt prea vechi motoarele?” Reacția lui Petre Daea la inaugurarea unei stații de 43 de ani
Agricultura noastră are nevoie de direcţii şi proiecte clare, care să pună România acolo unde îi este locul: pe harta marilor jucători agricoli.
Nu de exerciţii de imagine şi inaugurări în stil comunist, nu de producţii umflate în care autorităţile nu au niciun merit, ci de strategii realiste şi potrivite unei agriculturi moderne. Duminică, la "România, te iubesc!", coborâm cu picioarele pe pământ şi vorbim despre problemele mari din agricultură.
Ne lipsesc strategiile, iar dezvoltarea pare de multe ori haotică şi, dacă nu ar exista ajutoarele europene, agricultura ar fi chiar parţial falimentară. La toate acestea se adaugă şi alte provocări: lipsa resursei umane.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Satele sunt depopulate, căci emigraţia şi-a spus cuvântul din plin. Alte probleme care lovesc lumea rurală: accesul dificil la bani pentru tehnologii noi şi cu randament ridicat, sau distrugerea industriilor de prelucrare alimentară - care ar putea să aducă plus valoare muncii câmpului.
În urmă cu 80 de ani, Academia Româna scotea Enciclopedia României. Unul dintre volume era dedicate economiei naţionale şi un capitol întreg se referea la cultura pământului, la agricultură. Aici se descriu direcţiile pe care să se dezvolte agricultura României. Astăzi, în 2018, la 100 de ani de România, avem vreo direcție? Ştim încotro ne îndreptăm?
Oficialii noştri se laudă cu lucrări depăşite, după modelul unor vremuri demult apuse.
Cosmin Savu: ”Domnule ministru, nu sunt prea vechi motoarele astea, nu sunt energofage?”
Petre Daea: ”Toate-s rentabile când dai apă la plante!”
Cosmin Savu: ”Acum inaugurăm o staţie de 43 de ani!”
Petre Daea: ”Foarte bine, e bine c-o aducem la viaţă! E foarte bine ce facem!”
Emil Dumitru, Federația PRO AGRO: ”Eu nu am văzut să se discute despre utilizarea energiei alternative în pomparea apei. Noi trebuie să facem politici de mediu coerente cu politici de agricultură coerente.
Chiar dacă statul vine şi pune la dispoziţie apă gratuită pe canal, gândiţi-vă că tot statul, noi contribuabilii, trebuie să plătim acea pompare a apei gratuite, pentru că nimic nu-i gratis pe lumea asta.”
Este salutar programul de refacere a sistemului, deşi ceea ce ne prezintă fostul secretar de partid din perioada comunistă, actualul ministru Daea, este doar o improvizaţie făcută pe bani mulţi.
Petre Daea: ”Este prevăzut în programul de guvernare şi după cum bine ştiţi, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a lansat către ţară aceste obiective extrem de importante pentru noi, pentru agricultori, pentru oameni, pentru fermieri, pentru ce se află în jurul acestor nuclee de forţă care înseamnă luarea apei de la sursă şi ducerea ei către plantă.”
Fărâmiţarea terenurilor, cercetarea românească şi tehnologizarea, accesul la capital pentru micii fermieri, sistemul de irigaţii şi protecţia la boli, toate acestea pot fi rezolvate printr-o politică corenta şi o strategie pe termen lung făcută de profesionişti.
Constantin Dulute, antreprenor: ”Şi mentalitatea noastră, trebuie să recunoaştem, noi nu suntem pregătiţi şi nu vrem să acceptăm şi nu vin, vin numai din cauza noastră, că nu ne putem organiza.”
Fermier: ”La suta asta de ani ar trebui să fim la o multiplicare nu de o sută, să multiplicăm cu 50 ce avem acum în prezent.”
Despre viitorul agriculturii, duminică, la "România, te iubesc!".