Tudor Giurgiu, românul care a pus bazele TIFF şi a făcut Clujul capitală europeană a filmului


Ultimul update: Duminica 02 Decembrie 2018 18:52
Data publicarii: Vineri 30 Noiembrie 2018 11:07
Categorie: Romania, te iubesc!

DESPRE OAMENI ŞI FILME. Imaginea alăturată cuvintelor are uneori puterea de a modela societăți și destine. Aceasta e puterea filmului.

Cinematograful românesc a trecut printr-o perioadă grea imediat după 1990, dar a început să urce spectaculos prin viziunea proaspătă și hotărâtă a noii generații de cineaști.

Ce-a de-a 7-a arta are un viitor bun în România şi asta se datorează şi lui Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai ambiţioşi regizori şi producători de film de la noi. Este important să te implici, este important să construieşti sănătos, vorbeşte Giurgiu despre cariera sa, dar şi despre cum creşte noua generaţie de romani.

Cosmin Savu l-a întâlnit la TIFF, dar şi în valul creat de lansarea Moromeţii 2.

În fiecare an, timp de 10 zile, Clujul devine capitala europeană a filmului. Pornit acum 18 ani ca un eveniment local, Festivalul Internaţional de film din Transilvania, TIFF, reuşeşte să atragă zeci de mii de spectatori, dar şi cineaşti internaţionali faimoşi, fie că vorbim despre regizori, producători sau actori celebri.

La ediţia din 2018 au lucrat ca angajaţi peste 350 de persoane şi aceştia au fost sprijiniţi de sute de voluntari care contribuie la succesul TIFF.

În zilele festivalului îl găseşti prezent în toate punctele cheie ale evenimentului, da telefoane, participa la întâlniri şi este mereu cu zâmbetul încrezător pe faţă. Iar rezultatele sunt vizibile.

Dacă nu e pe platourile de filmare sau în vreo întâlnire cu un potenţial investitor în cinematografia românească, pe Tudor Giurgiu îl găseşti făcând mişcare, eventual socializând pentru un următor proiect.

A absolvit regia în Bucureştiul anilor 90: "Am terminat facultatea şi habar n-aveam cu ce se mănâncă filmul. Aveam diploma aia pe care scria regizor".

Munca în echipă, dar mai ales rigoarea din platou, disciplina programului l-au împins pe Tudor să-şi deschidă una dintre primele firme de producţie de film din România.

Până la succes, a învăţat încontinuu.În 1998 a devenit directorul artistic al unui post nou de muzică. Atomic TV.

În 2002 a pus bazele TIFF, al cărui preşedinte este şi acum. Primul lungmetraj ca regizor a fost "Legături bolnăvicioase", în 2006, adaptat după cartea omonima, filmul a însemnat debutul curajos, dar şi cel mai mare succes românesc din cinematografe în acel an.

Următorul său film a fost o comedie inspirată dintr-o realitate dramatică. Falimentarea industriei româneşti. Drama angajaţilor de la ARO a fost doar un pretext pentru a vorbi despre privatizările dubioase din anii 2000.

În ultimii ani, Tudor Giurgiu şi echipa cu care lucrează au fost producători sau coproducători la 40 de filme de diverse genuri, uneori şi în colaborări internaţional. Chiar dacă cinematografia noastră se mişca greu, există oameni care îşi doresc să facă film românesc de calitate.

De câteva săptămâni a fost lansat în cinematografe Moromeţii 2. Regizat de Stere Gulea şi având în spate o echipă de producţie şi filmare impresionantă, dar şi o distribuţie pe măsură, filmul se bucura de un succes enorm în cinematografele româneşti.

Preşedintele TIFF, regizorul şi producătorul unor filme de succes, Tudor Giurgiu a avut şi eşecuri în carieră. Pentru 2 ani a condus Televiziunea Romană.

"Am acceptat pentru că am crezut că pot, am această teribilă naivitate şi idealism ca binele învinge". 

A preferat să rămână în mediul privat, acolo unde face ce ştie mai bine. În primăvara se va lansa un nou film românesc regizat de Tudor Giurgiu. Parking.

Filmat în proporţie de 90% în Spania, filmul spune povestea de dragoste a unui imigrant roman.

Tudor Giurgiu ştie că pentru a avea un viitor trebuie investit în copii, iar România are nevoie de oameni care să fie implicaţi şi sa gândească liber.

Prin Asociaţia de promovare a filmului românesc, Tudor Giurgiu se implica în restructurarea cinematografiei roamanesti prin proiecte noi şi propuneri concrete. Acum, la 100 de ani de Românie modernă ştie că trebuie să ne rezolvăm problemele trecutului pentru a putea construi o ţară mai bună.

De mai bine de 20 de ani, Tudor Giurgiu încearcă împreună cu colegii şi cei apropiaţi să schimbe faţa cinematografiei româneşti. Cu voinţă şi inspiraţie, incearca să arate ca şi în România se poate!