Cum a ajuns Israelul unul dintre cei mai mari exportatori agricoli în Europa, în ciuda unei naturi potrivnice

×
Codul embed a fost copiat

Hrană din piatră seacă, partea a III-a. Agricultura israeliană se bazează pe foarte multă inteligenţă. Tehnologiile avansate sunt aplicate peste tot cu succes, iar rolul statului este esenţial, chiar într-o societate de factură liberală.

Unul dintre principalii piloni este evitarea politizării în stategiile de securitate alimentară. Studiile şi cercetările sunt folosite la maxim pentru fermieri, iar inovaţia este un instrument esenţial.

Principalul competitor pe piaţa de irigaţii mondială pentru Naan dan Jain este tot o firmă fondată în Israel. Netafim este deţinută acum în proporţie de 80% de o companie din Mexic, dar baza este tot într-un comunitate agricolă evreiască. În Kibbutz Magal se afla un parc de sere, dar şi un centru de cercetare şi dezvoltare.

Toate companiile mari de irigaţii israeliene dezvoltă şi sisteme de sere inteligente.

Intr-o seră puteţi vedea tehnologie de irigare numită NFT. Sunt  boxe cu apă şi fertilizator care tot timpul curge, nu există mediu solid în care să punem planta sau în pământ. Doar în apă şi în fertilizatorul de care are nevoie. 

Citește și
Hrană din piatră seacă
Exemplul Israelului, ţara care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Tehnologia şi inovaţia sunt cheia succesului în agricultură israeliană. Iar strategia este promovată la nivel guvernamental.

GIL SHAKI, director Autoritatea isrealiana de inovaţie: "Suntem o ţară mică, teren puţin, fără resurse naturale, departe de pieţe geografice, înconjurată de vecini care nu sunt intodeauana prieteni, să sperăm că vor fi. Aşa că în aceste condiţii singurul lucru pe care îl ai să-ţi creşti economia este mintea, ceea ce ai între urechi".

În urmă cu 47 de ani s-au pus bazele a ceea ce astăzi este Autoritatea Israeliană de Inovaţie.

Una dintre zonele impulsionate de inovaţie a fost agricultura.

Provocarea agriculturii moderne este să controleze mediul. Aşa că prin tehnologie poţi să produci mai mult, pe pământ puţin şi nedepinzand de resuse naturale, apă şi, bineînţeles, să nu contaminezi pământurile pe care le foloseşti.

Experienţa Israelului poate oricând să fie un model pentru România.

Bareket Knafo, şefa Misiunii economice israeliene în România: "Pe de altă parte avem România, o ţară frumoasă, cu un potenţial enorm, cu capacităţi agricole, are 14 milioane jumătate de hectare de teren agricol, este mai mult de 10 şi 6,8 milioane nu sunt folosite şi cred că împreună ne putem ajuta să prosperăm şi sa ajutăm România să ajungă în locul meritat de grânar al Europei. Noi credem în potenţialul pieţei şi industriei agronomice şi agriculturii româneşti".

În Valea Israelului, pe lângă un alt kibbutz, Gvat, s-a fondat un start-up care are ca scop asistenta agricultorilor.

Scopul lor este de a se iriga inteligent, de a da recomandări cultivatorilor oriunde în lume. Acum au expertiză în 50 de culturi agricole diferite.

Toate informaţiile esenţiale sunt adunate în sistemul lor informatic.

Industria militară israeliană este foarte dezvoltată, iar pe lângă aceasta şi aplicaţiile civile şi-au găsit căutare.

Aerodrome este o companie israeliană care scanează câmpurile cu drone special construite. Datele sunt interpretate în funcţie de tipul de cultură agricolă din zonă.

Preţurile sunt accesibile, scanarea unui hectar ajunge anual la 30-40 de dolari, aici fiind incluse şi interpretarea datelor şi sfaturile personalizate pentru agronomi.

Peste tot în Israel întâlneşti huburi de creativitate şi dezvoltare.

South Hub aduce mai multe companii israeliene la un loc pentru a crea un ecosistem de tehnologie.

Tevatronic este o companie tânără care spera să pătrundă şi în piaţa românească. Ei vin cu o altă tehnologie care spera să le aducă succes.

În Israel sunt sute de companii care concurează pentru a oferi servicii de management într-o agricultură modernă şi profitabilă. Rolul statului israelian este esenţial, acesta se implica cu studii şi cercetări aplicate care sunt puse în folosul comunităţii. Furnizarea apei la costuri cât mai accesibile se afla în prim planul cercetării.

Studiile de la Volcany Center se concentrează şi pe obţinerea unei ape desalinizate de calitate cât mai bună şi cât mai ieftine.

Orice nişă este documentată de cercetătorii israelieni.

Peştele Sfântului Petru, tilapia este cel mai cunoscut şi mai consumat peşte de pe mesele evreilor.

Hrana şi bunăstarea sunt priorităţi în ţara aceasta care reuşeşte să se hrănească aproape în întregime din propria producţie agricolă. Şi chiar dacă uneori se plâng de preţ, israelienii ştiu bine că mănâncă curat şi sigur.

Piaţa Carmel este cea mai mare din Tel Aviv şi una dintre cele mai mari din Israel. Este o piaţă turistică, drept pentru care şi preţurile sunt pe măsură. Aici poţi să găseşti produse exotice care la noi pe piaţa sunt aduse tot de aici. Dar şi produse care se fac la noi în România. Ce este specific pieţelor din Israel este că toate produsele sunt autohtone. Nimic nu este din import, fie că vorbim de ceapă, varza, andive sau mango şi avocado.

Israelul este un model unic în lume. Evreii au construit o ţară din deşert şi apă sărată, dar cu multă credinţă de reuşită. O ţară miracol care în ciuda unor condiţii istorice vitrege şi a unei naturi potrivnice a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori agricoli în Europa.

Dacă romanii nu încearcă să folosească experienţa altora şi mai ales cea mai importantă resursa pe care o au - mintea, vor importa în continuare hrana în loc să-şi cultive ogoarele şi să se hrănească cu produse din propria ţară.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
România vs. Israel. Avem o reţea hidrologică de care ne batem joc, în timp ce israelienii obţin apă din piatră seacă
România vs. Israel. Avem o reţea hidrologică de care ne batem joc, în timp ce israelienii obţin apă din piatră seacă

Hrană din piatră seacă, partea a II-a. Fiecare picătură de apă este valorificata în Israel. Noi avem o reţea hidrografică şi precipitaţii abundente de care ne batem joc.

Exemplul Israelului, ţara care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume
Exemplul Israelului, ţara care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume

Hrană din piatră seacă, partea I. Avem resurse naturale şi terenuri agricole pe care nu ştim să le exploatăm. Mai bine de un miliard şi jumătate de euro cheltuiesc romanii pentru hrana de import.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.