Cu cât sunt mai săraci, cu atât primesc mai multe de la stat. Mâncare și internet pe cartelă, în Cuba

Ultimul update: Sambata 05 Mai 2018 20:20
Data publicarii: Sambata 05 Mai 2018 17:32
Categorie: Romania, te iubesc!

Vă amintiți vremurile în care românii primeau apartamente de la stat și trăiau pe cartelă, cu rația de zahăr, carne și ulei? Era un sistem socialist în care oamenii învățau să trăiască modest.

 

Duminică, la emisiunea "România, de iubesc", vă provocăm la un exercițiu de imaginație. Vă invităm să vedeți Cuba anului 2018, în care până și internetul e pe cartelă. Ne întrebăm dacă nu cumva așa ar fi arătat și România, dacă am fi rămas în comunism.

E ora 10 dimineaţa la Havana şi e surprinzător de multă lume pe străzi. Mulţi cubanezi nu lucrează, salariul mediu pe economie nu depăşeşte 20 de dolari pe insulă, aşa că oamenii nu se înghesuie să îşi găsească locuri de muncă.

Mulţi vin să facă un ciubuc în zona barurilor celebre din oraş, acolo unde fac poze cu vizitatorii, le vând trabucuri şi îi distrează. Alţii se adună în staţiile de autobuz, pentru că puţini au maşini. Spre deosebire de Ceauşescu şi regimul de la Bucureşti, care înainte de 1989 trimiteau forţat poporul la serviciu, cubanezii sunt mult mai relaxaţi. Cine vrea, munceşte la instituțiile statului. Cine nu, îşi poate face o mică afacere, poate lucra pe cont propriu, sub îndrumarea autorităţilor sau poate să nu facă nimic. Cu cât sunt mai săraci, cu atât statul socialist îi ajută mai mult, cu bunuri pe cartelă

Şi la noi a existat celebra reţea de stat Alimentară, dar şi alte magazine unde românii puteau cumpăra ulei, sau zahăr. De cele mai multe ori, bătea vântul prin ele sau vindeau creveţi vietnmezi şi conserve. Într-o mică alimentară din Havana, gestionarul ne prezintă carnea tocată, cu un nume arhicunoscut în Cuba: picadillo.

Carnea e livrată de la abator în condiţii insalubre, în navete de plastic. Omul ne asigură că e proaspătă şi se va epuiza rapid.

O mică afacere, într-un apartament. Bei un suc natural, o cafea, costă 2 euro. Acest apartament de la parter a fost transformat într-o unitate de alimentaţie publică, E un fel de mic butic de cartier. O familie a închiriat altor cubanezi... bucătăria.

Pe larg despre amitiri din socialismul românesc, despre cum ar putea arăta astăzi shop-urile de odinioară, bişniţa de la noi, dar şi potenţialul de la Havana al unor investiţii private în sănătate, puteţi vedea pe larg, duminică de la ora 18.00 la ”România, te iubesc!”.

Statul român va apela la improvizații, ca să îndeplinească toate promisiunile pentru EURO 2020
Statul român va apela la improvizații, ca să îndeplinească toate promisiunile pentru EURO 2020
rti desert israel
România, te iubesc: ”Hrană din piatră seacă în Israel”. Emisiunea integrală din 7 octombrie 2018
Cum a ajuns Israelul unul dintre cei mai mari exportatori agricoli în Europa, în ciuda unei naturi potrivnice
România vs. Israel. Avem o reţea hidrologică de care ne batem joc, în timp ce israelienii obţin apă din piatră seacă
Exemplul Israelului, ţara care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume
Miracolul din deșert. Din piatră seacă, israelienii obțin legume și fructe cu care-și hrănesc întreaga populație
Rareș Năstase: Avem în România legalizată căsătoria dintre un om și un animal
calin bodea, industria textila, romania te iubesc,
Răspunsul secretarului de stat Călin Bodea, întrebat cum ajută industria textilă din România