Cu cât sunt mai săraci, cu atât primesc mai multe de la stat. Mâncare și internet pe cartelă, în Cuba

Ultimul update: Sambata 05 Mai 2018 20:20
Data publicarii: Sambata 05 Mai 2018 17:32
Categorie: Romania, te iubesc!

Vă amintiți vremurile în care românii primeau apartamente de la stat și trăiau pe cartelă, cu rația de zahăr, carne și ulei? Era un sistem socialist în care oamenii învățau să trăiască modest.

 

Duminică, la emisiunea "România, de iubesc", vă provocăm la un exercițiu de imaginație. Vă invităm să vedeți Cuba anului 2018, în care până și internetul e pe cartelă. Ne întrebăm dacă nu cumva așa ar fi arătat și România, dacă am fi rămas în comunism.

E ora 10 dimineaţa la Havana şi e surprinzător de multă lume pe străzi. Mulţi cubanezi nu lucrează, salariul mediu pe economie nu depăşeşte 20 de dolari pe insulă, aşa că oamenii nu se înghesuie să îşi găsească locuri de muncă.

Mulţi vin să facă un ciubuc în zona barurilor celebre din oraş, acolo unde fac poze cu vizitatorii, le vând trabucuri şi îi distrează. Alţii se adună în staţiile de autobuz, pentru că puţini au maşini. Spre deosebire de Ceauşescu şi regimul de la Bucureşti, care înainte de 1989 trimiteau forţat poporul la serviciu, cubanezii sunt mult mai relaxaţi. Cine vrea, munceşte la instituțiile statului. Cine nu, îşi poate face o mică afacere, poate lucra pe cont propriu, sub îndrumarea autorităţilor sau poate să nu facă nimic. Cu cât sunt mai săraci, cu atât statul socialist îi ajută mai mult, cu bunuri pe cartelă

România este în urmă cu pregătirile pentru Euro 2020. Probleme mari la mai multe ministere

Şi la noi a existat celebra reţea de stat Alimentară, dar şi alte magazine unde românii puteau cumpăra ulei, sau zahăr. De cele mai multe ori, bătea vântul prin ele sau vindeau creveţi vietnmezi şi conserve. Într-o mică alimentară din Havana, gestionarul ne prezintă carnea tocată, cu un nume arhicunoscut în Cuba: picadillo.

Carnea e livrată de la abator în condiţii insalubre, în navete de plastic. Omul ne asigură că e proaspătă şi se va epuiza rapid.

O mică afacere, într-un apartament. Bei un suc natural, o cafea, costă 2 euro. Acest apartament de la parter a fost transformat într-o unitate de alimentaţie publică, E un fel de mic butic de cartier. O familie a închiriat altor cubanezi... bucătăria.

Pe larg despre amitiri din socialismul românesc, despre cum ar putea arăta astăzi shop-urile de odinioară, bişniţa de la noi, dar şi potenţialul de la Havana al unor investiţii private în sănătate, puteţi vedea pe larg, duminică de la ora 18.00 la ”România, te iubesc!”.

Statul român va apela la improvizații, ca să îndeplinească toate promisiunile pentru EURO 2020

Statul român va apela la improvizații, ca să îndeplinească toate promisiunile pentru EURO 2020

Romania drapel

De ce nu avem o economie puternică, deși România este bogată? Interviu cu analistul Valeriu Ivan

Responsabilii pentru pierderea hotelului Astoria din Gara de Nord, condamnaţi după 10 ani

De ce este România condamnată la înapoiere și sărăcie. Interviu cu profesorul universitar doctor Daniel David

Școala: Absență nemotivată

România, te iubesc: Valori în paragină

Verdictul dur dat de unul dintre cei mai faimoși artiști: ”În România are loc un genocid cultural”

rti cultura

Cum era să fie furată Casa Constantin Brâncuși. ”Au venit cu 25 de mașini”