Centre de recuperare uitate de autorități, deși consumul de droguri e o problemă gravă. Dezvăluiri la "România, te iubesc!"

×
Codul embed a fost copiat

România ocupă un loc rușinos la capitolul recuperare fizică. Sunt clădiri în care s-ar putea face, dar zac abandonate din cauza unor funcționari incompetenți.

Și mai gravă este situația când vine vorba despre reabilitarea persoanelor care consumă droguri. Există o singură clinică acreditată de statul român în acest sens. Și este privată.

Întreaga poveste duminică, de la ora 18:00, într-o nouă ediție a emisiunii "România, te iubesc!".

Despre acest subiect am vorbim cu Alex Dima.

Roxana Hulpe, PRO TV: Nu ne mai șochează nimic, deși astăzi, din nou, am fost șocată. Știi, iar vedem aceeași situație, aceeași nepăsare, în condițiile în care în fiecare zi avem cazuri poate personale, cu copii, adolescenți care trec prin ce trec. Și vedem la știri în fiecare zi că situația este alarmantă. Ce ai întâlnit pe teren?

Citește și
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Păi, parte din ce am întâlnit ați văzut deja. O să vedeți pe larg la ora 18:00. Vorbeai de șoc, după 16 ani de "România, te iubesc!" și eu credeam că le-am văzut aproape pe toate în această țară și că nu mai există un loc în care noi să nu fi ajuns.

Am ajuns în aceste centre în care n-am fost până acum, niște clădiri bine păzite de poliție și de jandarmerie, care zac goale într-o țară în care drogurile sunt o problemă și vor deveni o problemă și mai mare. Va deveni o problemă socială, pentru că noi habar nu avem cum să gestionăm în acest moment această poveste.

În România există o singură un singur loc în care te poți duce să faci terapie, să te reabilitezi, aprobat de statul român, dar care este la privat, undeva în Târgu Mureș.

Autoritățile au prezentat cu surle și trâmbițe acest loc pe care l-au deschis în luna decembrie și care funcționează și funcționează bine de la începutul acestui an, dar este un spațiu privat. Când am întrebat cine plătește pentru acest loc mi-au spus că ONG-urile și autoritățile locale.

Când m-am dus acolo a venit viceprimarul care a zis «N-am nicio treabă! De unde se plătesc eu?». Plătesc oamenii care se duc acolo, familiile lor.

Am discutat cu primul pacient care a ieșit din clinică după o lună de ședere acolo. Plătește 5.000 euro. Familia se împrumutase, era un domn la 30 și ceva de ani, deci părinții lui, la 60 și ceva de ani, au făcut credit ca să poată să-și țină copilul acolo și cât de cât să-l reabiliteze, să-l pună pe o linie.

Ar trebui să înțelegem că adicția este o boală. Noi o tratăm, așa, ca pe un moft. Te droghezi, e treaba ta. Dacă te droghezi, ok, dar ce faci în cazul unui copil?

Singurul loc în care se poate întâmpla acum, în condiții civilizate, o reabilitare a unui copil, este aici, la Voila, unde sunt undeva la 20 de copii și acolo este spital de stat de psihiatrie.

Dar ce se întâmplă acum de bine acolo se întâmplă cu bani tot din privat. Asociația «Zi de Bine» s-a dus acolo cu medicul Eugen Hriscu. Au reabilitat niște saloane împreună cu Spitalul «Slavă Cerului». Acolo este un manager deschis la minte și a acceptat. «Zi de bine» a ajuns acolo după ce a încercat la alte spitale de psihiatrie să intre".

Roxana Hulpe, PRO TV: De ce nu acceptă?

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Managerii s-au învățat «Las-o, că merge și așa. De ce să schimbăm o treabă care funcționează?». Probabil că se tem. Ar trebui să muncească, ar trebui să facă altceva".

Cosmin Stan, PRO TV: Spuneai că voi ați ajuns în sfârșit în aceste centre în care pare că n-a mai ajuns nimeni, nici măcar cei care ar trebui să se îngrijească de ele. Cine protejează toată această rețea de locuri în care nu se întâmplă nimic, în care nimeni nu face nimic, în care nimeni nu-și dă interes și de ce au au fost protejate?

Alex Dima, "România, te iubesc!": "N-aș zice că au fost protejate. Pur și simplu au fost acoperite și lăsate acolo. «Lasă că se întâmplă». Au fost trei centre pentru terapie. Unu în Dej, la Mica; unul în Dejan, este cel portocaliu și încă unul la Bălan, în Harghita. S-au băgat bani mulți în aceste centre. Ar fi trebuit să se întâmple lucruri acolo.

Oamenii ăștia au dispărut, acolo nu s-a întâmplat nimic și acum ele au fost în subordinea Agenției Naționale Antidrog, care se află în subordinea Ministerului de Interne. A început să le dea pe la Consiliile Județene, să scape de ele, și cu asta basta. ANA, Agenția, mi-a spus că, în acest moment, în Parlament este o lege care ar trebui să stabilească opt centre pe dezintoxicare, dar nimeni nu știe când se va întâmpla această poveste. Nici măcar nu avem lege și nici măcar nu avem bani. Suntem într-un an electoral și sacul este la fund. Deci nicio speranță să se întâmple anul ăsta".

Roxana Hulpe, PRO TV: Dar, la un moment dat, aceste centre funcționau și tu ai spus în materialul pe care l-am văzut că veneau 1.000 de persoane la unul dintre centre.

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Materialul din această seară se împarte în două. O parte este despre adițiile pe droguri, recuperare a consumatorilor de droguri și o parte pe recuperarea fizică. La cele pe recuperarea fizică e altă poveste. Am mers din centru în centru și am trecut de la una la alta. Deci materialul din această seară în jurul recuperării de care ne bate în joc se va se va învârti acolo. Este o bază. «Steaua de mare» de la Eforie Nord a fost o comoară și încă este și, cumva, Slavă cerului că a fost conservată, că nu s-a furat din ea, dar este dureros când intri acolo. Intri ca într-o bulă așa în istorie. Acolo se duceau 1.000 de oameni pe zi, acum este lacătul pe ușă și este dezolant.

Lângă acea piscină foarte mare sunt palmierii care au fost plantați în '73, pe care angajații de la spitalul din Eforie încă se duc să-i ude și ei sunt vii acolo".

Roxana Hulpe, PRO TV: Ei încă speră, nu?

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Da, ei speră. Ei au un proiect, Spitalul de Recuperare din Eforie, pentru că «Steaua de mare» este în subordinea spitalului de acolo, care funcționează și care are listă de așteptare. Dacă vrei să te duci acum la recuperare, acolo, abia prin iunie o să-ți găsești loc. Și ei speră să refacă această bază. Au și proiect, au încercat în 2020 să o refacă. Au adus acest proiect la Ministerul Sănătății. Aveau nevoie de vreo 20 de milioane de euro. Bineînțeles că au fost refuzați. Acum prețurile au crescut, au nevoie de mai mulți bani și nu prea sunt.

Ei speră, dar mari speranțe nu sunt ca o minte luminată din Ministerul Sănătății și din statul român să spună «Ok, hai să refacem povestea asta, să punem pe picioare pentru că ea o să aducă bani»".

Cosmin Stan, PRO TV: Dar nu ar putea autoritățile locale să se orienteze și să sprijine dezvoltarea proiectului?

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Vorbim de Consiliul Județean de la Constanța, unde știm foarte bine ce s-a întâmplat până mai de curând. Bani există, pentru că ceva mai la vale, în Mangalia, există sanatoriul de acolo, care este închis, e cu lacătul pe ușă. Ar trebui să vină bani prin Compania Națională de Investiții. Sunt undeva la 17 milioane de euro pentru repararea acestui sanatoriu. Este lacătul pe ușă. Ar trebui să fie gata undeva la începutul anului viitor. Nu se lucrează, pentru că deocamdată se lucrează la hârtii".

Cosmin Stan, PRO TV: Și când te gândești ce succes aveau aceste centre de recuperare la malul mării...

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Au, pentru că oamenii se duc acolo. În Mangalia există un senatoriu și o bază undeva în centru, unde sunt 200 și ceva de oameni la tratament pe zi. Ar putea să fie 600. Dar, pentru că hotelurile de lângă aceste baze au fost privatizate, oamenii care veneau la tratament nu au mai avut unde să se cazeze. Pentru că ei veneau prin Casă, la niște prețuri mai mici. Celui din hotel nu i-a convenit. Și-a închis hotelul și-l deschid doar doar în sezon. Așa se întâmplă și în centrul Mangaliei. E un hotel lângă, dar e închis și atunci vin la tratament doar cei din Mangalia. Cerere este!".

Roxana Hulpe, PRO TV: Dar Alex, din ce înțeleg eu, parcă au intrat foarte mulți bani în astfel de centre.

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Da, au intrat, dar au și ieșit. Cred că asta ne-a ținut pe noi 16 ani la «România, te iubesc!». Astfel de necazuri".

Roxana Hulpe, PRO TV: Cu siguranță te-ai dus și ai întrebat din nou «Măi, ce faceți?»...

Alex Dima, "România, te iubesc!": "«Bine, facem, vom face». Ăsta este răspunsul pe care îl primește oriunde, de la orice minister ai bate. «Uite, tocmai acum avem un proiect. Uite-l aici. Îl punem pe masă». Eu fac meseria asta de 20 și ceva de ani. Eu chiar sper să se facă și dacă e să privim jumătatea plină a paharului, în unele locuri se întâmplă. Vezi cazuri de la Voila, unde, cu susținerea ONG-urilor, a societății, lucrurile se întâmplă. Acolo vezi pe poartă că ies copii pe care familia îi preia sănătoși și puși pe o linie și pentru asta pot, pentru speranța asta pe care mi-o dau astfel de locuri care funcționează".

Cosmin Stan, PRO TV: Da, și măcar astfel de locuri să devină exemplu și poate încet, încet se va replica exemplul...

Alex Dima, "România, te iubesc!": "Se poate! Bate la ușa altor spitale să ducă proiectul de acolo. Tot personalul care se ocupă de acești copii, de la manager până la doamnele care fac curățenie, toți au trecut prin cursuri și au înțeles cum trebuie să te porți, ei fiind spital, ei ocupându-se de treaba asta de 50 de ani. Dar acum au schimbat puțin filozofia de funcționare. Au înțeles că unele lucruri pe care le făceau nu erau bune și cumva lucrurile au început să funcționeze. Asociația «Zi de bine» plătește psiholog ca să facă terapie copiii după prânz, pentru că programul la stat este undeva până pe la ora 13:00-14:00, după care copiii ăștia rămân de izbeliște. Se întâmplă la Obregia, unde, dacă un copil cu adicție se duce, el primește tratament, dar după ora 14:00. El rămâne cu doamna care face curățenie pe acolo și eventual cu asistente și el nu mai are program. Și atunci rămâne singur într-un salon. Rămâi într-un salon, ori te uiți la televizor, ori stai pe telefon, tu fiind cu adicție și atunci singurul gând care îți vine este să consumi ceva".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Reportajul „De unde vin florile?” semnat de Cosmin Savu, la România, te iubesc!, a fost în topul preferințelor celor de acasă
Reportajul „De unde vin florile?” semnat de Cosmin Savu, la România, te iubesc!, a fost în topul preferințelor celor de acasă

Duminică seara, la România, te iubesc!, Cosmin Savu ne-a răspuns la întrebarea: „de unde vin florile?” în condițiile în care, la noi în țară, peste 80% din produse sunt din import.

România a devenit o piaţă importantă pentru plante şi flori. Nu mai producem industrial, dar afacerile românești prosperă
România a devenit o piaţă importantă pentru plante şi flori. Nu mai producem industrial, dar afacerile românești prosperă

„De unde sunt florile?”, partea a III-a. Anii de colonialism, dar şi spiritul antreprenorial deosebit şi gustul pentru frumos al olandezilor i-au făcut pe aceştia să fie cei mai importanţi comercianţi cu flori ai lumii.

Cum au reușit familiile tradiționale de rromi numiți boldeni să devină principalii furnizori de flori ai Capitalei, după 1990
Cum au reușit familiile tradiționale de rromi numiți boldeni să devină principalii furnizori de flori ai Capitalei, după 1990

„De unde sunt florile?”, partea a II-a. Afacerile din Capitală cu flori au fost ani de zile controlate de familii tradiţionale de rromi numiţi boldeni. Cine sunt aceştia şi cum au reuşit ca după 90 să devină principalii furnizori de flori ai Bucureştiului

Recomandări
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu

O manifestaţie de protest are loc joi, la Vama Veche, faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, şi soldat cu moartea a doi tineri.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.