Ani de zile, spitalul din Piatra Neamț a fost căpușat, iar oamenii au murit: ”Este o pușculiță”

×
Codul embed a fost copiat

Experimentul Piatra Neamț - PARTEA III. Ani de zile, spitalul din Neamț a fost căpușat de diverse interese politice. "Va fi ca la AKH în Viena", promitea în 2014 unul dintre manageri.

Acum, mansarda secției de pediatrie arată ca un șantier părăsit de muncitori în urmă cu 2 ani. Secția funcționează fără avize sau autorizații.

Unul dintre foștii manageri ne-a recunoscut că interesele din spatele numirilor politice la conducerea spitalului sunt ... banii.

Guvernul dă o ordonanță prin care poate numi, tot fără concurs, manageri la spitalele județene. La Neamț, Nelu Tătaru o aduce pe doctorița Daniela Marcoci, cea care a stins focarul de la Suceava, pentru că Neamțul scapă de sub control. Această descoperă că managerii dinaintea ei nici măcar n-aveau încheiate contracte pentru alimente.

Daniela Marcoci – fost manager al spitalului județean: ”Aveam 10-12 alimente printre care biscuiți și telemea. Telemeaua din momentul respectiv e coșmarul viețîi mele. Toate mesele erau cu telemea. Dimineață era o felie de telemea, la prânz era a două felie de telemea și seară mai era încă o felie de telemea,pentru că era unul dintre produsele care încă avea contract cadru și se achiziționau. ”

Citește și
spital, Piatra Neamț
Dezastrul de la Piatra Neamț. Zeci de hidranți din ”spitalul groazei” nu au funcționat

Reporter: Carne primeau ?

Daniela Marcoci: ”Nu.”

Daniela Marcoci rezolva circuitele epidemiologice, scoate spitalul din criză și, după 40 de zile, pleacă. Nu mai rezistă presiunilor politice.

Dr. Daniela Marcoci – fost manager al spitalului județean: ”Eram între consiliul județean și ministerul Sănătății, două chestiuni care erau de coloratură diferită. Nu este un loc în care eu mi-am mai dorit să ajung. Nu mi-am dorit, pentru că nu cred că în situația actuală se poate întâmplă ceva bun”.

În locul ei, Tătaru îl numește, tot fără concurs, pe Marius Ghineț, fost membru PMP , trecut la PNL.

Reporter: De ce e o miza așa de mare, pentru politic spitalul județean?

Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean: ”Banii…de ce să nu va răspund direct. Investițiile, finanțările care vin acolo. asta este din punctul meu de vedee cea mai mare problema de acolo. Este o miza, spitalul din piatră neamț, toată lumea stă cu ochii pe el. De ce, pentru bani.”

Reporter: Este o pușculiță de partid.

Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean: ”Este o pușculiță, nu știu dacă de partid.”

Reporter: Legea 95 pe 2006 o cunoasteați?

Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean: ”Foarte puțin, pentru că n-am avut timp să o citesc”.

Reporter: Și despre ce e vorba în legea asta?

Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean: ”Legea sănătății”

Reporter: Nu credeți că era normal să o cunoască managerul?

Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean: ”Sunt perfect de acord cu dumneavoastră”

Reporter: Știați ceva despre acest domn înainte să-l ..
Nelu Tătaru, fost ministrul Sănătății: ”Nu știam nimic. Conform resurselor umane el trebuie să fie jurist, economist sau medic.

Propunerea a venit de la filiala locală, condusă de deputatul Mugur Cozmanciuc, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cerut șpagă pentru numirea unui om la Apele Române. Am încercat să aflăm de la Marius Ghineț cum decide un partid pe cine să numească manager în plină criză COVID.

Reporter: Dar cine v-a întrebat? V-au dat un telefon, v-au chemat la o ședință, cum a fost?
Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean Neamț: ”Da ne-am întâlnit și am discutat”
Reporter: Dar cine v-a întrebat?
Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean Neamț: ”Nu pot să va spune exact cine..”
Reporter: E secret?
Marius Ghineț, fost manager al spitalului județean Neamț: ”Nu e secrete…conducerea, cei care fac parte din conducerea executivă a PNL”.

Mugur Cozmaniuc susține că nu-l cunoaște pe Ghineț, deși el este cel care i-a anunțat numirea pe Facebook.

Ghineț este schimbat de Ionel Arsene, care îl numește, tot fără concurs, pe doctorul Silviu Verzea. Acesta își da însă demisia, după ce apar în presă imagini cu bolnavii ținuți noaptea în frig în curtea spitalului.

Așa ajunge manager Lucian Micu, fostul primar din Român, cel care conducea spitalul la dată incendiului. Micu și-a început cariera politică la PSD, apoi a trecut la UNPR, de unde a plecat și s-a dus la PNL. În vara lui 2020, liberalii au anunțat că nu-l mai susțin pentru un nou mandat de primar, pentru că fusese declarat incompatibil de ANI. Așa că se întoarce la PSD, unde Ionel Arsene îl primește cu brațele deschise.

 

I-au interzis instanțele, câteva zile mai târziu. N-a stat mult pe bară. I-a fost găsit un loc în spital. Înainte să plece, doctorul Verzea îl angajează , fără concurs, pe Lucian Micu pe postul de consilier juridic la achiziții.

Reporter: Cine v-a sfătuit să procedați așa?
Dr. Silviu Verzea – fost manager al spitalului județean: ”Aceasta a fost discuția la nivelul consiliului județean, asta a fost modalitatea prin care s-a putut numi un înlocuitor al meu, mai departe am dat curs acestui mers al documentelor.”

Am mers pe firul documentelor. Pe 20 octombrie, doctorul Verzea scire un referat de necesitate.. de 3 rânduri. În aceeași zi se întrunește comitetul director și îi aprobă cererea. A doua zi este publicat anunțul de angajare fără concurs.

Este invocată legea care le da voie spitalelor să angajeze personal medical fără concurs în lupta cu pandemia. Anunțul este publicat pe site, după orele de program.

Lucian Micu n-a vrut să comenteze cum a aflat de postul vacant. În timp record, își întocmește dosarul și, 24 de ore mai târziu, el este singurul candidat și primește funcția fără concurs și fără interviu.

Reporter: Dânsul nu putea fi numit manager interimar dacă nu putea ocupa înainte funcția de consilier juridic?
Dr. Silviu Verzea – fost manager al spitalului județean: ”Nu prea cred că se putea altfel din punct de vedere legal. Pentru că ar fi trebuit să fie undeva angajat al unei instituțîi publice, să se facă un transfer. Dumnealui nu era angajat al spitalului și atuncea nu cred că se putea numi altfel.”

Doctorul Verzea susinte că cineva din consiliul județean a dictat spitalului cum să facă angajări, astfel încât Ionel Arsene să-l poată numi apoi pe Lucian Micu manager.

Ionel Arsene – președinte Consiliul Județean Neamț: ”Dar nu a scos nimeni la concurs postul de consilier juridic, n-ați înțeles. Postul de consilier juridic era în organigramă spitalului județean și ei au angajat un consilier juridic. ”
Reporter: Domnul Verzea a spus că l-a angajat pe domnul Micu pe postul de consilier jurdic pentru că așa i-a venit solicitarea de la consiliul județean pentru că altfel nu ar fi putut să fie manager, numit manager interimar, asta ne-a declarat domnul Verzea.
Ionel Arsene: ”Eu nu știu ce a declarat doctorul Verzea, eu vă spun ce s-a întâmplat.

 

În ziua în care a fost numit consilier juridic, Lucian Micu scria deja pe Facebook că i s-a propus un post de management . Lucian Micu nu a vrut să comenteze cum a ocupat funcția de consilier juridic.

La jumătatea lui martie, 20 din cele 40 de spitale județene la nivel național erau conduse de manageri interimari numiți fără concurs. Este o practică veche în sistemul sanitar la care au apelat toate partidele.

La Neamț, fiecare manager a cumpărat cum și de la cine l-a dus capul. În aprilie, spitalul a dat 80.000 de lei, fără licitație, pentru aceste tuneluri de decontaminare. Acum zac nefolosite pe holurile spitalului.

Fără să știe, doctorii erau protejați cu soluții pentru animale. Curtea spitalului este împânzită cu containere de decontaminare cumpărate de Consiliul Județean.

În 2020, spitalul a cumpărat prin achiziție directă măști și combinezoane de aproape 1 milion de lei, fără licitație, de la firma care asigura paza spitalului.

Marius Ghineț – fost manager al spitalului județean: ”La măști, de exemplu, prețurile foarte mari. Diferențe de 20-30%, de la un produs identic de la un furnizor la alt furnizor. Firme care vindea măști, care n-aveau nicio treaba cu distribuția de echipamente medicale.”

Preobleme se adună de mult timp. În 2014 o echipă ”România, te iubesc”, arată că spitalul plătea investigațiile CT unei firme private cu conexiuni politice. Managerul de atunci ,Ioan Lazăr, anunță că va sista contractul și va cumpără propriul CT, în leasing.

Ioan Lazăr – prefectul județului Neamț: ”Trebuie să iei ceva bun. Aici caietul de sarcini este făcut care e cel mai bun și cu preț și cu tot ce este o să câștige. Este licitație online, mai corect de atâta...”

Prețul "corect" a fost de 4 milioane și jumătate de lei , plus TVA. Dublu față de prețul pieței. Procurorii DNA au descoperit 4 ani mai târziu că spitalul din Suceavan cumpărase de la altă firmă același aparat la jumătate din bani.

Cristina Gavriliuc – procuror DNA Bacău: ”Cei de la Neamț au plătit 3 milioane 800, iar cei de la Suceava au plătit 1 milion 800 de mii de lei.”

Spitalul a plătit rate pentru CT până în 2020. Procurorii DNA susțin că Ioan Lazăr a măsluit caietul de sarcini împreună cu angajații firmei câștigătoare. Dosarul este trimis în judecată.

Același manager ne prezența în 2014 mândria spitalului - un bloc operator nou .

Corpul operator are instalații moderne de electricitate și gaze medicinale. Alex Filimon se gândea că-l poate transformă în ATI. Dar a aflat că multe lucruri au fost proiectate greșit , nu se pot face circuite, scările de acces sunt prea înguste, la fel și pasarela care leagă saloanele din corpul vechi de sălile de operație.

Potrivit procurorilor DNA, Ioan Lazăr, împreună cu un director de la consiliul județean și angajatul firmei de la care au cumpărat CT-ul ar fi măsluit și acest caiet de sarcini. Achiziția a fost făcută de consiliul județean în timpul mandatului lui Culiță Tărîță, între timp decedat.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA.

Cristina Gavriliuc – procuror DNA Bacău: ”Între reprezentanțîi Consiliului Județean de această dată, în calitate de autoritate contractantă și reprezentanții aceleași firme private ar fi intervenit această înțelegere frauduloasă prealabilă procedurii. Înțelegerea a vizat facilitarea acestei firme de a participa la procedură în calitate de unic ofertant.”

Potrivit Curții de conturi, aparatele Roetgen cumpărate cu 900.000 de lei au fost plasate spitalului cu 1 600.000 . Defibrilatoarele costatu 240.000 și erau facturate spitalului cu 460.000. Iar aparatele de anestezie costau 880.000 au fost facturate spitalului cu 1.200.000.

Stațiile de climatizare, centralele pentru tratarea aerului și chillerele au stat ani de zile în curtea spitalului, unde a nins și a plouat peste ele. Le-am filmat în 2014.

Ioan Lazăr n-a mai vrut să ne acorde un interviu. În decembrie 2020, DNA a trimis dosarul blocului operator în judecată. Iar acum investighiaza secția de pediatrie, unde s-au cheltuit milioane de euro pentru renovare.

Secția nu are autorizație de funcționare sau aviz ISU. Îi lipsește un întreg perete exterior. La fiecare etaj au fost puse panouri, în speranța că vor opri frigul și ploaia să între în zonele cu pacienții.

Situația este parcă trasă la indigo cu cea de la blocul operator. Sunt plătite și livrate echipamente nou nouțe, care sunt apoi ținute în cutii deoarece clădirea nu e gata. Pe hol s-au făcut tot felul de improvizațîi electrice. Fire lipite cu scoci , becuri care atârna din tavan, din nou prelungitoare și prize improvizate.

Reporter: Copilul dumneavoastră l-ați duce acolo să fie tratat?
Ionel Arsene – președintele Consiliului Județean Neamț: ”Bineînțeles! pentru că avem medici buni. ”
Reporter: Știți că alarmă de incendiu nu funcționează, senzorul de fum nu funcționează, nimic din ceea ce înseamnă prevenire sau siguranță la incendiu, deși ele sunt fizic sunt perete.
Ionel Arsene – președintele Consiliului Județean Neamț: ”Am înțeles, dumneavoastră îmi spuneți că nu funcționează. Cred că asta ar trebui să știe managerul nu eu.”

Alexandru Filmion – managerul spitalului județean: ”Proiectul în sine s-a oprit cam acum 2 ani când s-a terminat și autorizație de construcrie inclusiv prelumngirea acesteia. Bani de la consiliul județean sunt, pentru finalizarea proiectului, însă vrem să îl facem să fie totul în regulă și pt asta avem nevoie de o nouă autorizație.”

Reporter: Acum sunteți comfortabil cu acest comprimis

Alexandru Filmion: ”Nu cred că ar există un manager din țara asta care să fie comfortabil cu situația asta, dar e o o situație existența, eu întotdeauna am zis că lucrez cu ce ce am.

Ciudățeniile din caietele de sarcini au continuat și anul trecut, când spitalul a cumpărat incaltatori de botosi. Descrierea produsului din caietul de sarcini este copiată până la virgulă din descrierea produsului de pe site-ul firmei care a câștigat licitația.

Reprezentanții firmei susțin că nu îi cunosc personal pe angajații din spital, că nu au participat la redactarea caietului de sarcini și că nu știu cum a fost întocmit. Sugerează că cei de la spital ar fi preluat textul dintr-o oferta de consultare a pieței pe care au trimis-o spitalului cu câteva luni înainte.

Ionel Arsene spune că de fiecare dată când spitalul îi cere bani, el aproba. În rest ... ridică din umeri.

Klaus Iohannis a vorbit o singură dată despre Piatra Neamț, la 3 zile de la incendiu, apoi subiectul a dispărut din aparițiile publice.

Florin Cîțu a promis că va prezența rapoartele de control de la Neamț, n-a făcut-o. La fel și Vlad Voiculescu.

Am solicitat în repetate rânduri ministerului Sănătății și ministrului personal rapoartele DSP, inspecției sanitare și ale Corpului de Control. Nu le-am parimit.

În tot acest timp au mai fost incendii la spitalele din Român, Craiova, la Marius Nasta și la Matei Bals, unde, din nou, pacienții au ars de vii în secția de terapie intensivă.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Improvizații la spitalul Piatra Neamț, unde pacienții au murit arși. Electricianul nu are autorizație
Improvizații la spitalul Piatra Neamț, unde pacienții au murit arși. Electricianul nu are autorizație

”Experimentul Piatra Neamț” - PARTEA II. La Neamț, totul pare un întreg șir de improvizații. Unele secții sunt adevărate șantiere părăsite. În altele lucrează meșteri fără autorizații sau avize.

Dezastrul de la Piatra Neamț. Zeci de hidranți din ”spitalul groazei” nu au funcționat
Dezastrul de la Piatra Neamț. Zeci de hidranți din ”spitalul groazei” nu au funcționat

Experimentul Piatra Neamț - PARTEA I. Mergem pe urmele dezastrului de la Piatra Neamț, unde, în noiembrie 2020, a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

”Experimentul Piatra Neamț”. Ce s-a întâmplat în spitalul groazei, unde pacienții au ars de vii
”Experimentul Piatra Neamț”. Ce s-a întâmplat în spitalul groazei, unde pacienții au ars de vii

Echipa ”România, te iubesc!” a fost pe urmele dezastrului de la Piatra Neamț, unde, în noiembrie 2020, a avut loc una dintre marile tragedii ale sistemului sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă.

Primele declaraţii ale medicului Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamţ: „Am început să mă pot mișca”
Primele declaraţii ale medicului Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamţ: „Am început să mă pot mișca”

Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţii a făcut primele declarații.

Vlad Voiculescu, după tragediile de la Piatra-Neamț și Matei Balș: „Eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport”
Vlad Voiculescu, după tragediile de la Piatra-Neamț și Matei Balș: „Eroarea umană nu poate fi identificată într-un raport”

Clădirile vechi, instalaţiile electrice şi de gaze medicale depășite, spațiul insuficient și numărul de paturi sunt principalele nereguli enumerate de Vlad Voiculescu din rapoartele de după incendiile de la Matei Balș și Piatra-Neamț.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..