Romania are buget pe 2011! Opozitia: legea este neconstitutionala

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Parlamentarii au votat legea bugetului de stat pe 2011 dupa zile si nopti de sedinte si dezbateri. Opozitia a anuntat deja ca legea va fi contestata, joi, la Curtea Constitutionala.

Parlamentul a aprobat, miercuri, cu 207 voturi 'pentru' si 143 'impotriva' legea bugetului de stat pentru anul viitor.

Principalele puncte din Buget

Este un buget auster, construit pe ideea reducerii drastice a cheltuielilor la majoritatea ordonatorilor de credite si multe dintre ministere.

O taiere importanta gasim la Ministerul Afacerilor Externe: nu mai putin de 34%. Nici ministrul apararii Gabriel Oprea nu prea are motive de bucurie. Aici scaderea va fi de 29,24%.

Citește și
Gheorghe Ialomitianu
Mai bine sa avem buget de criticat, decat deloc, spune Ialomitianu
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Proverbul „cine imparte, parte isi face" nu se aplica si in cazul Ministerului de Finante. Bugetul institutiei este cu aproape 20% mai mic fata de anul trecut. In plus cel putin 2.000 de angajati isi vor pierde locurile de munca.

Disponibilizari sunt anuntate si la Interne. Desi ministrul Traian Igas s-a ferit sa dea o cifra, opozitia spune ca ar fi vorba de 18.000 de oameni.

Ceva mai vesel ar trebui sa fie ministrul mediului Laszlo Borbely. La anul va primi cu 31% mai multi bani, in timp ce la ministerul muncii cresterea este de 15,79%.

Nici serviciile de informatii nu au fost ferite de criza. Daca bugetul SRI scade cu 22,53%, in schimb cel al SPP creste cu 3 procente.

Premierul Emil Boc le-a multumit alesilor si a declarat ca Bugetul va majora salariile bugetarilor de la 1 ianuarie, cu 15%.

"Am fost martor la un proces de lucru uneori intins pana la ora doua noaptea, dovada a faptului ca, desi la nivelul opiniei publice se spune despre parlamentari ca nu sunt acolo unde trebuie si pot sa confirm ca in zilele in care am participat la sedinta am constatat o sustinere a interesului national, evident cu diferentele de opinii firesti intr-o democratie", a spus prim-ministrul.

"Va multumesc ca ati dat un vot pentru un buget care va majora volumul investitiilor de la 33 de miliarde la 35 de miliarde de lei, ati dat un vot pentru plata sigura a pensiilor in Romania (...) ati dat un vot pentru mentinerea unui curs echilibrat leu/euro, un vot pentru a-i putea proteja pe cei intr-o situatie delicata. Si asa cum se spune o vorba din popor, dupa vremea rea vine si vremea buna", a incheiat Boc.

De partea cealalta, deputatul PNL Euden Nicolaescu a declarat imediat dupa adoptarea legii, ca ea va fi contestata, joi, la Curtea Constitutionala.

"Maine vom contesta la Curtea Constitutionala aceasta lege, avand multe elemente neconstitutionale. Nu va bucurati, ca s-ar putea ca la nivelul CC chiar sa se declare neconstitutional acest buget", a spus Nicolaescu in plen.

Social-democratul Constantin Nita, fost ministru al Comunicatiilor, a declarat la randul sau ca acest buget nu asigura o crestere economica si prin urmare grupurile parlamentare ale PSD nu a votat bugetul.

Dezbaterile in plenul reunit al Parlamentului asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2011 au inceput luni.

Vezi la finalul articolului cele doua proiecte de buget (forma propusa de Guvern)

Miercuri, 22 decembrie

Parlamentul a adoptat, cu 102 voturi "pentru", 7 "impotriva" si o abtinere, bugetul ANI, insa l-a diminuat cu 2,5 milioane de lei, de la 13,524 milioane de lei, la propunerea deputatului UDMR Petru Lakatos.

Si bugetele SRI, SPP, STS si SIE au fost aprobate in plenul Parlamentului, Legislativul acceptand suplimentarea cu cinci milioane de lei a bugetului Serviciului de Informatii Externe.

Bugetul SIE a fost aprobat cu 79 de voturi "pentru" si 45 "impotriva", fiind de asemenea acceptat un amendament care vizeaza suplimentarea cu 5 milioane de lei a sumei alocate institutiei. Anterior suplimentarii, bugetul SIE era de 175,662 milioane lei.

Bugetul SRI, de 907,769 de milioane de lei, a fost acceptat de parlamentari cu 76 de voturi "pentru" si 39 "impotriva".

Bugetul SPP, de 123,087 de milioane lei a fost aprobat cu 76 de voturi "pentru" si 44 "impotriva", iar bugetul STS, de 235,659 de milioane de lei, a fost acceptat tot in forma propusa de Guvern cu 78 de voturi pentru si 46 de voturi impotriva.

Bugetul Ministerului Culturii a fost aprobat de Parlament, cu un amendament acceptat anterior de comisiile de buget-finante privind majorarea creditului de angajament pentru reabilitatea Teatrului National Bucuresti.

Ministerul Culturii a fost aprobat cu 92 de voturi "pentru" si 57 "impotriva". Un singur parlamentar s-a abtinut de la vot.

Potrivit proiectului de lege, bugetul ministerului pentru anul 2011 va fi cu 6,13% mai mic fata de executia preliminara pentru anul 2010, care este de 759.190 mii lei.

Bugetul Ministerului Sanatatii a fost aprobat de Parlament, cu unele amendamente acceptate anterior de comisiile reunite de buget-finante, vizand redistribuiri de fonduri.

Bugetul a fost aprobat cu 96 de voturi "pentru" si 59 "impotriva", fiind de asemenea acceptate toate amendamentele aprobate anterior in comisiile reunite de buget-finante.

Astfel, bugetul Ministerului Sanatatii va fi de 4,417 miliarde lei, mai mare cu 11% fata de proiectia de buget pentru 2010, dar mai mic cu 2,7 miliarde lei fata de executia bugetara pentru anul in curs.

Deputatii si senatorii au adoptat si bugetul Ministerului Educatiei in varianta propusa de Guvern. Reprezentantii PSD si cei ai PNL au sustinut fara succes, timp de doua ore, amendamentele de suplimentare a bugetului educatiei, in final acest buget fiind aprobat cu 94 de voturi "pentru", 64 "impotriva" si doua abtineri.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2011, bugetul MECTS va fi de 8.555.504 mii lei, fata de 8.602.770 mii lei, cat reprezinta executia bugetara preliminata pe 2010, respectiv cu 0,55% mai putin.

Marti, 21 decembrie

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost adoptat de parlamentari cu 145 de voturi "pentru" si 45 "impotriva".

Au fost in dezbatere peste 5.000 de amendamente, toate fiind respinse, la fel ca la dezbaterile de la Comisiile reunite de buget finante niciun amendament la bugetul MDRT nu a fost admis.

Parlamentarii au avut alocate 360 de minute pentru dezbaterea amendamentelor, timpul alocat expirand la ora 21.30.

Apoi, parlamentarii au adoptat bugetul Ministerului Finantelor Publice, cu 152 de voturi "pentru" si 46 "impotriva", fiind admis un amendament potrivit caruia incadrarea in numarul maxim de posturi prevazut pentru anul 2011 se face in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a legii.

Plenul Parlamentului a respins, prin vot, 12 amendamente si a admis un amendament care a fost aprobat initial si de Comisiile reunite de buget finante.

Au urmat bugetele ministerelor Justitiei si Apararii. Bugetul Ministerului Justitiei a fost aprobat cu doua amendamente, 152 de parlamentari votand in favoarea acestuia si 42 impotriva.

Bugetul MApN a fost admis cu 147 de voturi pentru si 44 impotriva, in forma propusa de Guvern.

Parlamentarii au mai adoptat bugetul MAI pe 2011, cu 14 amendamente aprobate anterior in Comisiile reunite de buget finante, 142 de parlamentari votand "pentru" si 42 "impotriva".

Au fost 224 de amendamente respinse si 14 admise anterior in Comisiile reunite de buget finante, timpul alocat dezbaterilor fiind de 30 de minute.

Plenul a adoptat, cu 139 voturi "pentru" si 41 de voturi "impotriva", bugetul ministerului Agriculturii. Parlamentarii au acceptat trei amendamente, dintre care unul admis si doua respinse de catre Comisiile de Buget. Amendamentele admise prevad realocari de sume pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de irigatii din Tulcea, pentru acumularea hidro Ialomita si reabilitarea unui canal din amenajarea Pietroiu.

Plenul comun a adoptat, cu 102 voturi "pentru" si 29 de voturi "impotriva", bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, admitand un singur amendament, care a fost aprobat si de catre Comisiile de Buget, si respingand 623 de amendamente.

Bugetul Ministerului Muncii a fost aprobat in forma Guvernului de catre plenul Parlamentului cu 142 de voturi "pentru" si 45 impotriva. Bugetul Ministerului Muncii este de 34.149.718 mii de lei.

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat cu 103 voturi "pentru" si 26 "impotriva", in forma propusa de Guvern.

La final, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus incheierea sedintei de vot si reluarea acesteia miercuri, la 10.30, masura fiind aprobata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
2.500 de amendamente depuse de opozitie la buget vizau bisericile
2.500 de amendamente depuse de opozitie la buget vizau bisericile

Dezbaterile pe legea bugetului au scos la iveala latura sensibila a parlamentarilor nostri. In special cei ai opozitiei au aratat cu aceasta ocazie o mare dragoste pentru biserica.

Mai bine sa avem buget de criticat, decat deloc, spune Ialomitianu
Mai bine sa avem buget de criticat, decat deloc, spune Ialomitianu

Daca mai vrem bani de la FMI, trebuie sa avem Bugetul pana la 1 ianuarie. Asta le-a spus ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, colegilor deputati de la Comisia pentru Buget - Finante.
 

Recomandări
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară și a precizat că vrea să dialogheze cu Occidentul, dar cu o condiție.

Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China

Statul chinez a piratat Ministerul Apărării din Marea Britanie, iar parlamentarii vor fi informați despre o încălcare masivă a datelor care implică instituția, vizând personalul de serviciu, a relatat, luni, Sky News.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.