Consecintele unei TVA de 24%: scumpiri, saracie, somaj
Potrivit Mediafax, cresterea TVA va duce la majorarea preturilor in toate domeniile economiei, la scaderea puterii de cumparare, la inflatie si la cresterea somajului, spun oamenii de afaceri si reprezentantii patronatelor.
Cum se va simti in cosul de cumparaturi cresterea TVA-ului cu 5%? Specialistii spun ca preturile ar trebui sa fie mai mari cu 4,2%. Doar ca in aceste vremuri dificile, care au rasturnat toate regulile economiei de piata, rezultatul unui calcul facut pe hartie poate sa fie diferit de cel din magazine.
Teoretic, o crestere a TVA-ului de la 19 la 24% insemna ca un cos de produse care costa acum 119 lei, ajunge la 124 de lei.
Dar in practica s-ar putea ca preturile sa nu mearga prea mult in sus, atrag atentia analistii.
Asa cum aceasta criza i-a fortat pe oficiali sa mareasca TVA-ul, aceeasi criza ar putea frana scumpirile. Din simplul motiv ca atat producatorii, cat si comerciantii vor prefera sa vanda mai mult, dar cu un castig mai mic, decat sa ramana cu produsele pe raft.
De altfel, in ultimul an, reducerile facute de comercianti au aratat aceasta dorinta de a-si pastra clientii, chiar cu riscul de a-si reduce profitul.
O crestere a preturilor va exista in mod sigur, asa ca austeritatea va fi resimtita in mod egal in cosul de cumparaturi al fiecarui roman, nu doar al bugetarilor si pensionarilor, asa cum ar fi fost in varianta initiala a guvernului. Unii comercianti ar putea incerca sa profite de cresterea TVA-ului si sa mareasca si mai mult preturile, dar asta ar fi o sabie cu doua taisuri, atrag atentia specialistii.
"Ar fi imoral din partea comerciantilor sa creada ca le-a cazut o pleasca si sa nu mai tina seama din faptul ca si din castigul lor ar trebui sa mai cedeze ceva, daca nu cumva la asta ii va impinge realitatea, pentru ca vor trebui sa tina seama si de cati oameni le trec pragul magazinelor lor sau supermarketurilor lor", Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.
Majorarea TVA-ului este totusi riscanta pentru stat, care ar putea sa nu incaseze acel miliard de euro in plus pe care mizeaza.
"Cu acesta crestere a TVA, statul nu va ajunge sa colecteze mai multe venituri, in schimb, firmele si patronii vor face tot posibilul sa nu plateasca acest TVA sau sa plateasca mult mai putin", Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Cat de mult vor creste preturile vom afla de joi, cand magazinele trebuie sa vanda produsele cu nou cota de TVA.
Pe de alta parte, oamenii de afaceri critica masura si spun ca ea dauneaza grav economiei romanesti.
"Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, si nu prin majorarea lor. Daca s-ar mari acum, ar fi o catastrofa pentru economie. Ar fi o frana pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei", este de parere Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, considera ca aceste masuri ar putea diminua piata produselor alimentare cu pana la 40%.
De asemenea, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede ca majorarea TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu sa se inchida si sa creasca preturile.
Si Romulus Dascalu, presedintele federatiei din domeniul bauturilor spirtoase, Garant, apreciaza ca majorarea taxelor va determina la o explozie a preturilor.
Presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels, Paul Marsoiu, apreciaza ca si in turism efectul va fi dramatic, daca va TVA.
Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Sursa: Pro TV
Etichete: curtea constitutionala, criza economica, masuri austeritate,
Dată publicare:
25-06-2010 00:00